Apdrošināšanas kompānijām palielinājušies izdevumi saistībā ar ceļojumu atcelšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Apdrošināšanas kompānijām palielinājušies izdevumi un noslodze saistībā ar ceļojumu apdrošināšanu. Neskatoties uz lielo interesi, kopumā tomēr ceļo mazāk, tāpēc krītas apgrozījums. Ja ceļojumu epidēmijas dēļ nākas atcelt, ne vienmēr kompensācija pienāksies. Piemēram, kāda kompānija nosaka, ka biļetei jābūt iegādātai pirms epidēmijas sākuma, tikmēr cita forsmažora apstākļos atlīdzības nemaksā.

Apdrošināšanas kompānijām palielinājušies izdevumi un noslodze saistībā ar ceļojumu apdrošināšanām
00:00 / 03:26
Lejuplādēt

Šobrīd, kad tuvojas skolēnu pavasara brīvlaiks, iedzīvotājiem koronavīrusa dēļ vēl aktīvāk nākas atcelt plānotos brīvdienu ceļojumus. Daļai cilvēku brauciens izpaliks, jo aviokompānijas atceļ lidojumus gan uz Itāliju, gan citām valstīm zemā pieprasījuma dēļ. Tāpēc šajā laikā aktuāls ir jautājums par kompensācijām gan no aviosabiedrībām, gan apdrošinātājiem. Arī ceļotāja Ieva bija plānojusi doties uz Itāliju slēpot. Ceļojumu pati atcēla februāra beigās.

"Sākām mēģināt kārtot jautājumus, kādas atmaksas būtu par rezervētajām biļetēm, nopirktajām un dzīvošanu. Situācija itāļu pusē bija tāda, ka pie mums nekādas problēmas nav un mēs neko jums nemaksāsim. Bijām plānojuši lidot ar "Lufthansu". Kompānija ir teikusi, ka -  jā, mēs atgriezīsim naudu. Fiziski tas nav noticis. Manuprāt, standartā viņiem ir piecu dienu laikā jāreaģē, bet es pieļauju, ka viņiem to pieprasījumu ir tik daudz, ka nespēj reaģēt," stāstīja Ieva.

Tikmēr tiem, kas iegādājušies ceļojumu apdrošināšanu, kompensāciju izmaksā apdrošinātājs. Kompānijā "If" stāsta, ka atlīdzības neizmaksā visos gadījumos. Ne visās polisēs ietvertas, piemēram, lidojuma atcelšanas izmaksas. Turklāt tā jāiegādājas laicīgi – pirms izziņo, ka uz konkrētām valstīm nevajadzētu ceļot. "Šobrīd par atcelšanu, kas ir saistīta ar koronavīrusu, esam jau vairāk nekā 30 atlīdzību pieteikumus saņēmuši. Vairāk nekā pusi esam izmaksājuši. Pārējie pieteikti pēdējo dienu laikā. Atlīdzību kāpums ir būtisks," saka kompānijas pārstāvis Endijs Melecis.

Izdevumi kompānijām jau esot krietni lielāki. Un paredzams arī, ka turpmāk tie augs. Arī apdrošināšanas kompānija ''Balta'' izmaksājusi vairākas atlīdzības tieši saistībā ar dažādu konferenču atcelšanu. Tomēr tas nav vienīgais izaicinājums. Arī visi klientu servisi ir pārslogoti, jo arvien vairāk cilvēku interesējas par apdrošināšanu.

"Tad, kad cilvēks nebrauc ceļojumā, viņam nav nepieciešams pirkt arī ceļojuma apdrošināšanu. Līdz ar to mums krītas apgrozījums, un aktīvie ceļotāji samazinās. Līdz ar to ir arī zemāki ieņēmumi kā jebkuram biznesa subjektam Latvijā," norāda kompānijas pārstāve Ludmila Ščegoļeva.

Apdrošinātāji iesaka iedzīvotājiem būt atbildīgiem pret sabiedrību un neapmeklēt Ārlietu ministrijas nozīmētās bīstamās teritorijas. Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidents Jānis Abāšins stāsta, ka lielus zaudējumus atlīdzību izmaksa nozarei neradīs. "Vienai lielai daļai apdrošinātāju epidēmijas tiek uzskatītas par forsmažoru. Un to apdrošināšana tā vienkārši nesedz. Bet tas, ko var klientiem ieteikt, ir konsultēties ar savu apdrošinātāju. Bet, ja mēs runājam par ekonomisko ietekmi, kā vīruss ietekmēs apdrošinātājus, tad tiešā ietekme ir maza. Mazliet palielinātas administratīvās izmaksas un varbūt dažas atlīdzības," saka Abāšins.

Abāšins stāsta, ka epidēmija ietekmēs ekonomiku kopumā. Un tad, protams, cietīs arī apdrošinātāji.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti