Pusdiena

Pusdiena 26.02.2017

Pusdiena

Pusdiena 28.02.2017

Vācijas un Londonas biržas apvienošanās darījums ir apdraudēts

Apdraudēts Vācijas un Londonas biržu apvienošanās darījums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Vācijas un Londonas biržas apvienošanās darījums ir apdraudēts. Londonas Birža ir izplatījusi paziņojumu, kurā norāda, ka Eiropas Komisijas konkurences uzraugu prasība pārdot daļu no tās Itālijas akciju tirdzniecības biznesa nav izpildāma. 

Visticamāk, Brisele ir izvirzījusi šādu nosacījumu, lai izvairītos no tā, ka jaunajai biržu apvienībai būtu pārāk liela ietekme Eiropas tirgū. Jautājums par Londonas Biržas nākotni ir ārkārtīgi aktuāls arī gaidāmo “Brexit” sarunu kontekstā.

Eiropas Savienības konkurences uzraugi ir izvirzījuši papildu nosacījumus, ka Londonas Biržai ir jāpārdod savas daļas Itālijas akciju tirdzniecības platformā MTS.

Lai gan MTS veido salīdzinoši nelielu Londonas Biržas biznesa daļu, tā ir būtiska platforma dažādu Eiropas valstu valdību vērtspapīru tirdzniecībai, it sevišķi Itālijai. Tādēļ Londonas Biržas izplatītajā paziņojumā tiek norādīts, ka viņi apšauba iespēju veiksmīgi pārdot savas MTS daļas, pat ja viņi izteiktu šādu apņemšanos.

Preses relīzē netiek norādīti detalizēti iemesli, tomēr var noprast, ka pretenzijas pret Londonas Biržas aiziešanu no MTS ir izteikusi Itālijas valdība. Turklāt šī darījuma apstiprināšanai būtu nepieciešama vairāku valstu valdību piekrišana.

Nespējot izpildīt šo Eiropas konkurences uzraugu nosacījumu, Londonas un Vācijas biržas apvienošanās darījums, visticamāk, nenotiks. Lai gan Eiropas Komisijai vēl ir laiks līdz aprīlim, lai sniegtu savu atzinumu. Vācijas Birža pagaidām nav publiski komentējusi šos notikumus.

Abu ietekmīgo biržu saplūšana vienā uzņēmumā radītu ļoti lielu organizāciju, kas varētu sacensties ar ASV konkurentiem. Tomēr Londonas Birža paziņojumā norādīja, ka esot pārliecināta, ka tās darbības stratēģija pat bez apvienošanās ļaus veiksmīgi attīstīties arī turpmāk.

Daudziem par to gan ir šaubas, jo birža ir daļa no Londonas Sitijas, kuras nākotnē pēc Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības ir neskaidra. Tā kā Apvienotās Karalistes premjere Terēza Meja ir apstiprinājusi, ka viņi vēlas pamest Eiropas vienoto tirgu, arī Londonas finanšu iestādes zaudēs tiesības sniegt pakalpojumus Eiropas Savienības teritorijā. Līdz ar to tiek sagaidīts, ka Sitijas īpatsvars pasaules finanšu tirgos kļūs mazāks, kas ietekmēs arī biržu.

Vēl februāra sākumā Londonas Biržu apmeklēja arī Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks Valdis Dombrovskis. Pēc svinīgas tirdzniecības dienas atklāšanas, Dombrovskis uzrunā klātesošajiem uzņēmējiem slavēja šīs iestādes panākumus kapitāla tirgus veicināšanā, kas palīdz uzņēmējiem rast papildu finansēšanas avotus. Par Londonas Sitijas nākotni pēc “Brexit” toreiz publiski netika runāts. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti