Panorāma

Zolitūdes tiesā aizliedz filmēt, izsludina pārtraukumu uz mēnesi

Panorāma

Lietuvas skolotāji izbeigs streiku

Trasta komercbankai atņem licenci

Anulēta «Trasta komercbankas» licence

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Eiropas Centrālā banka (ECB) ir pieņēmusi lēmumu anulēt AS "Trasta komercbanka" licenci, informēja Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK).

ECB lēmums ir pieņemts pēc FKTK ierosinājuma, ņemot vērā, ka banka ilgstoši pieļāvusi nopietnus pārkāpumus vairākās svarīgās bankas darbības jomās. Tāpat ņemts vērā FKTK kā Latvijas noregulējuma iestādes izvērtējums, ka bankai nav iespējams piemērot noregulējumu jeb glābt to sabiedrības interesēs.

FKTK norāda, ka bankas akcionāri nav spējuši palielināt bankas kapitālu, tā ilgstoši strādājusi ar zaudējumiem. Turklāt bankas esošais biznesa modelis neesot dzīvotspējīgs, un tā nav spējusi izstrādāt reālajai situācijai atbilstošu darbības stratēģiju.

Bankas darbībā konstatēti arī ilgstoši trūkumi noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, intervijā LTV uzsvēra FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Ņemot vērā bankas pārkāpumus, ECB pēc FKTK ierosinājuma lēma par bankas licences anulēšanu. ECB lēmums stājas spēkā 3.martā plkst. 24.

Tikmēr "Trasta komercbankas" valdes priekšsēdētājs Gundars Grieze aģentūrai LETA sacīja, ka advokāti pēta iespēju tiesā apstrīdēt ECB lēmumu.

 

Noguldījumus atgūs 93% klientu 

Savukārt bankas klienti valsts garantētās atlīdzības sistēmā varēs atgūt līdzekļus līdz 100 tūkstošiem eiro.

Banku uzraugā intervijā aģentūrai LETA solīja, ka valsts garantēto atlīdzību "Trasta komercbankas" klientiem izmaksās pēc iespējas īsākā laikā. FKTK visticamāk, jau piektdien, 4.martā lems par to, ka noguldījumu atgūšana no bankas nav iespējama. Kopējā bankas klientiem izmaksājamā summa vēl nav aprēķināta. 

FKTK norāda, ka bankai nav kritiski svarīgas funkcijas, tā nav sistēmiski svarīga un ka tās iziešana no tirgus neatstās būtisku negatīvu ietekmi uz Latvijas finanšu sektora stabilitāti.

Bankas likvidācijas gadījumā, izmaksājot katram klientam valsts garantēto atlīdzību 100 000 eiro apmērā, 93% noguldītāju būs saņēmuši atpakaļ visus savus noguldījumus bankā pilnā apmērā.

Līdz ar to tiek ievērotas vairākuma noguldītāju intereses.

Tāpēc tika pieņemts lēmums, ka bankas noregulējums jeb glābšana nav sabiedrības interesēs. 

Jau ziņots, ka FKTK 22.janvārī nolēma noteikt AS "Trasta komercbanka" darbības ierobežojumus, aizliedzot veikt debeta operācijas jebkurā valūtā, tai skaitā ar internetbanku, bankomātiem un skaidrā naudā klientiem par summu, kas pārsniedz 100 000 eiro vienam noguldītājam.

Lēmumu par ierobežojumiem FKTK pieņēma, jo uzraudzības procesā netika panākts atbilstošs progress vairāku svarīgu bankas darbības jomu sakārtošanā - kapitāla palielināšanā, bankas darbības attīstības stratēģijas un iekšējās kontroles sistēmas pilnveidē.

Tāpat ņemts vērā fakts, ka bankas lielākajiem akcionāriem ar būtisku līdzdalību - Igoram Buimisteram un Ivanam Fursinam - FKTK jau ir izteikusi brīdinājumu par nespēju veikt Kredītiestāžu likumā akcionāriem ar būtisku līdzdalību noteikto pienākumu.

Nedēļu pirms FKTK lēmuma par ierobežojumu noteikšanu ''Trasta komercbankai" Latvijas Televīzijas raidījums "De facto" vēstīja par Ekonomikas policijas kratīšanām komercbankā. Kratīšanas saistītas ar naudas atmazgāšanas shēmu, Krievijā par rubļiem iepērkot vērtspapīrus un nekavējoties tos pārdodot caur Eiropas bankām, tā klientu naudai palīdzot nogult "ofšoros". Tādu pašu shēmu ASV banku uzraugi izmeklē attiecībā pret “Deutsche Bank”, pērnajā oktobrī izraisot starptautisku skandālu.

Ziņots, ka "Trasta komercbanka" pērn deviņos mēnešos strādāja ar 2,44 miljonu eiro zaudējumiem, bet grupas zaudējumi bija 4,37 miljoni eiro, teikts neauditētajā bankas finanšu pārskatā. 

Pērn trešā ceturkšņa beigās "Trasta komercbanka" bija 13. pēc aktīviem lielākā banka Latvijā, ziņoja LETA.

2015.gada trešajā ceturksnī bankas aktīvi bija 524,9 miljoni eiro, kas ir par 56,21 miljonu eiro mazāk nekā 2014.gada noslēgumā. Trešā ceturkšņa beigās piesaistīto noguldījumu apjoms sasniedza 435,67 miljonus eiro, bet bankas kredītportfelis bija 98,98 miljoni eiro, iepriekš vēstīja LETA.

"Trasta komercbankas" lielākais akcionārs ir Igors Buimisters. Saskaņā ar FKTK sniegto informāciju personas, kurām ir būtiska līdzdalība bankā, ir Buimisters (no 33% līdz 50%) un Ivans Fursins (netiešā ceļā iegūta līdzdalība no 20% līdz 33%).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti