ANO: Pandēmijas rezultātā pasaulē ievērojami pieaugusi nepieciešamība pēc humānās palīdzības

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

2021. gadā vēl nepieredzēti lielam skaitam cilvēku būs nepieciešama humānā palīdzība un aizsardzība, paziņojusi Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO). Koronavīrusa pandēmija ir dramatiski pasliktinājusi situāciju tur, kur jau iepriekš cilvēki cieta no bada, kara un klimata pārmaiņām.  

ĪSUMĀ:

  • ANO: 2021. gadā humānā palīdzība būs vajadzīga 235 miljoniem cilvēku.
  • Tas ir rekordliels skaits - gandrīz par 40% vairāk nekā 2020. gadā.
  • Pieaugums ir saistīts galvenokārt ar Covid-19 pandēmiju.
  • Pirmo reizi kopš 1990. gadiem pieaudzis galējā nabadzībā dzīvojošo skaits.
  • Ar akūtu pārtikas nedrošību saskarsies līdz pat 270 miljoni cilvēku.
  • Tas būtu par 82% vairāk nekā pirms Covid-19 globālā uzliesmojuma.
  • Turīgākās valstis ir ieguldījušas 8,3 triljonus eiro, lai palīdzētu savām ekonomikām.
  • Tikmēr nabadzīgākās valstis ir iestigušas vēl dziļākos parādos.
  • ANO: Nākamgad vajadzīgi 29 miljardi eiro palīdzībai 160 miljoniem cilvēku 56 valstīs.

ANO otrdien, 1. decembrī, publicējusi ikgadējo pārskatu par globālo situāciju humānās palīdzības jomā. Dokumentā teikts, ka 2021. gadā rekordlielam skaitam cilvēku – 235 miljoniem jeb vienam no 33 – būs nepieciešama humānā palīdzība.

Tas ir gandrīz 40% pieaugums, salīdzinot ar 2020. gadu. Ja šie cilvēki dzīvotu vienā valstī, tad tā būtu piektā lielākā nācija pasaulē.

ANO: Pandēmijas rezultātā pasaulē ievērojami pieaugusi nepieciešamība pēc humānās palīdzības
00:00 / 03:08
Lejuplādēt

ANO ārkārtas palīdzības koordinators Marks Loukoks norādījis, ka milzīgais pieaugums ir saistīts galvenokārt ar koronavīrusa Covid-19 pandēmiju. Organizācijas ziņojumā teikts, ka vīruss ir nesamērīgi skāris tos cilvēkus, kuri līdz šim smagi cieta no militārajiem konfliktiem, pārvietošanas, dabas katastrofām un klimata pārmaiņām. Pandēmijas rezultātā pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem pasaulē ir pieaudzis galējā nabadzībā dzīvojošo cilvēku skaits, samazinājies vidējais sagaidāmais dzīves ilgums, bet ikgadējais mirušo skaits no HIV, tuberkulozes un malārijas varētu dubultoties.

ANO lēš, ka līdz gada beigām ar akūtu pārtikas nedrošību saskarsies līdz pat 270 miljoni cilvēku. Tas būtu par 82% vairāk nekā pirms Covid-19 globālā uzliesmojuma.

Situācija Jemenā, Burkinafaso, Dienvidsudānā un Nigērijas ziemeļaustrumos ir tik dramatiska, ka turienes iedzīvotāji atrodas uz bada sliekšņa. ANO pārskatā teikts, ka būs milzīgs sasniegums, ja 2021. gadā kāda valsts vai reģions nepieredzēs masveida badu.

ANO ārkārtas palīdzības koordinators Loukoks norāda, ka pasaules turīgākās valstis ir ieguldījušas aptuveni 10 triljonus dolāru jeb 8,3 triljonus eiro, lai palīdzētu savām ekonomikām atkopties no Covid-19 izraisītās krīzes.

Tikmēr nabadzīgākās valstis ir iestigušas vēl dziļākos parādos, bet miljoniem cilvēku nonākuši nabadzībā. Tāpēc ir nepieciešama palīdzība, lai novērstu badu, apkarotu nabadzību, nodrošinātu bērnus ar vakcīnām un iespēju skoloties.

ANO apgalvo, ka tai nākamgad būs nepieciešami 35 miljardi dolāru jeb 29 miljardi eiro, lai varētu sniegt humāno palīdzību 160 miljoniem visneaizsargātāko cilvēku 56 valstīs.

No pieprasītās summas visvairāk paredzēts novirzīt palīdzības sniegšanai kara izpostītās Sīrijas un Jemenas iedzīvotājiem. ANO aprēķinājusi, ka nepieciešami gandrīz 6 miljardi dolāru jeb 5 miljardi eiro, lai palīdzētu miljoniem sīriešu dzimtenē un ārpus tās. Savukārt palīdzības sniegšanai gandrīz 20 miljoniem Jemenas iedzīvotāju nepieciešami 3,5 miljardi dolāru jeb 2,9 miljardi eiro.

Humānajai palīdzībai nepieciešamā finansējuma iegūšana globālās ekonomiskās krīzes laikā būs ļoti grūts uzdevums. ANO prasītie 35 miljardi dolāru ir divreiz vairāk par 17 miljardiem dolāru jeb 14 miljardiem eiro, ko tai ir izdevies ievākt šogad.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti