Labrīt

Laikraksta "Auseklis" redaktore Regīna Tamane par mazo pašvaldību sēžu protokoliem

Labrīt

Kristaps Grasis par Pasaules brīvo latviešu apvienības konferenci

Analītiķi: Deutsche Bank grūtības ir pārvaramas

Analītiķi: «Deutsche Bank» grūtības ir pārvaramas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Apdraudējums tūkstošiem darbavietu vai arī pārvaramas problēmas – tik atšķirīgi viedokļi no dažādiem analītiķiem un arī augsta ranga politiķiem ir izskanējuši par iespējamo notikumu attīstību ar nedienu mākto Vācijas ''Deutsche Bank''. Vācijas valdība jau ir uzsvērusi, ka neveiksmi cietušo banku atbalstīt neplāno, tomēr investori ar lielām cerībām vērtē iespēju, ka bankai varētu tikt samazinātas tai piespriestās soda sankcijas

Būtiskas problēmas Vācijas lielāko banku ''Deutsche Bank'' vajā jau ilgāku laiku, un vēl pirms gada banka bija spiesta paziņot par plāniem atlaist aptuveni 9000 strādājošo un pārtraukt savu darbu desmit pasaules valstīs. Šis gads bankai izvērties vēl smagāks, jo septembra vidū ASV Tieslietu ministrija bankai uzlika sodu 14 miljardu ASV dolāru apjomā, izraisot arī strauju investoru uzticības un akciju vērtības kritumu, kā arī izraisot bažas par iespējamā satricinājuma sekām uz Eiropas finanšu sistēmas stabilitāti. Tiesa,

šobrīd investoru un ekspertu uztraukums ir mazinājies – lielā mērā tas ir saistīts ar ziņām, ka bankai piespriestais naudas sods varētu tikt samazināts līdz aptuveni 5,4 miljardiem eiro.

Aģentūras ''Reuters'' analītiķis Dominiks Eliots norāda, ka pēdējo dienu laikā lielākās raizes ir sagādājušas ap banku klīstošas runas, tomēr aktīvi rīkojoties, banka var būtiski uzlabot savu situāciju:

''Problēma slēpjas tur, ka līdz šim ir bijuši tikai nepārdomāti izteikumi. Es domāju, ka ASV Tieslietu departaments - ja tie bija viņi - pieļāva lielu kļūdu, ļaujot noplūst informācijai par piespriestā soda apmēru – 14 miljardiem. Tāpat es uzskatu, lielu kļūdu pieļāva arī Vācijas kanclere Angela Merkele, žurnālam ''Focus'' atklājot to, ka valdība neplāno iesaistīties ''Deutsche Bank'' glābšanā. Es domāju, ka šie izteikumi ir tikai vēl vairāk uzkurinājuši tirgus un padarījuši tirgus dalībniekus vēl uztrauktākus. Un ir ļoti svarīgi, lai viss tiktu atrisināts pēc iespējas ātrāk – pat par spīti tam, ka pati ''Deutsche Bank'' var ietekmēt tikai daļu no notiekošā; būtu svarīgi, lai ''Deutsche 'Bank'' vadītājs vismaz rīkojas, lai atrisinātu situāciju ar piespriesto sodu. Pat par spīti tam, ka sods ir lielāks nekā gaidīts, situācijas atrisināšana ļautu atmosfērai norimt.''

Tiesa, izteikti negatīvi tirgus ir vērtējis tieši politiķu asos izteikumus par banku, un neskaidrība ir par to, kāda būtu Vācijas un Eiropas Savienības finanšu uzraugu tālākā rīcība gadījumā, ja ''Deutsche Bank'' krīze pastiprinātos. Eiropas Komisija sev raksturīgi ir atteikusies paust jebkādus komentārus par bankas situāciju un tikai atgādina, ka kopumā pēdējo gadu laikā Eiropas banku sistēmā ir sperti nozīmīgi soļi, lai uzlabotu sistēmas drošību.

''Ja godīgi, tad mūsu atbilde uz šāda veida jautājumiem vienmēr ir vienāda – mēs nekomentējam nekādas tirgus norises un arī individuālu banku darbību. Varam tikai atgādināt, ka mēs esam veikuši gan apjomīgu darbu, lai nostiprinātu banku sistēmas stabilitāti, gan arī īstenojuši stresa testus, bet es domāju, ka par tiem jūs jau zināt pietiekami daudz. Bet komentēt konkrētu banku mēs nevaram,'' saka Eiropas Komisijas pārstāve Vanesa Moka.

Tiesa, skarbā ASV varas iestāžu vēršanās pret ''Deutsche Bank'' ir uzjundījusi spekulācijas par to, ka bankas nedienās daļēji vainojamas arī ārpolitikas norises – daži tirgus dalībnieki kā zīmīgu vērtē faktu, ka ziņas par ''Deutsche Bank'' piespriesto sodu no ASV varas iestādēm ir noplūdušas tikai trīs nedēļas pēc tam, kad Eiropas Komisija nolēma, ka ASV tehnoloģiju milzis ''Apple'' nelikumīgu nodokļu atlaižu dēļ ir palicis parādā Īrijai nenomaksātus nodokļus aptuveni 14 miljardu eiro apjomā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti