Eiro fokusā

Latvijas valsts ārējais parāds. Kā to samazināt?

Eiro fokusā

Kā plānotās nodokļu izmaiņas varētu ietekmēt mazos uzņēmējus?

Baltkrievijas ekonomika un tirdzniecības partneri

Analītiķi: Baltkrievijas ekonomika stagnē, Lukašenko baidās no reformām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pagājušajā nedēļā, spriežot par situāciju Baltkrievijā, Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri nolēma, ka nepieciešams uzsākt sankciju sagatavošanas procesu pret Baltkrieviju. Lai gan dažādu politisko mērķu sasniegšanai pasaulē arvien plašāk tiek izmantotas ekonomiskās sankcijas, tomēr vismaz pagaidām šajā gadījumā tās būtu sankcijas pret konkrētām amatpersonām. Kuras valstis ES varētu ciest visvairāk potenciālu ekonomisko sankciju gadījumā? Kāda ir Baltkrievijas ekonomika, un kas ir lielākie Baltkrievijas tirdzniecības partneri?

ĪSUMĀ:

  • Iepriekš Eiropas Savienība (ES) piemēroja virkni sankciju Baltkrievijai.
  • Tas saistīts ar Lukašenko politisko oponentu pazušanu un protestu apspiešanu.
  • 2016. gadā ES atcēla lielāko daļu sankciju; spēkā ir ieroču embargo un sankcijas pret 4 personām.
  • Pasaules Bankas dati liecina, ka Baltkrievijas ekonomika bijusi gausa kopš 2014. gada.
  • Rūpniecībaa atīstība palēninās vājā Krievijas pieprasījuma dēļ.
  • Pārmaiņas daļēji veicinājis 2005. gadā izveidotais "Hi-Tech" parks.
  • Pētnieks Kļišinskis: Šis parks ir izņēmums; patiesība ir tāda, ka ekonomika ir stagnācijā.
  • Baltkrievijas analītiķis Šraibmans: Lukašenko baidās no reformām, nevēlas zaudēt varu.
  • Baltkrievijas lielākie tirdzniecības partneri - Krievija, ES, Ukraina, Ķīna.
  • Latvijai ar Baltkrieviju aktīva sadarbība tranzīta sektorā.
  • No Baltkrievijas kaimiņiem visvājākā tirdzniecība Minskai ir ar Latviju.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Jaunā Vienotība") nesen skaidroja, ka ES ārlietu ministri kopumā uzskatot, ka Baltkrievijai nedrīkst piemērot tādas sankcijas, kas var pasliktināt tās tautas likteni.

ES ieviesto sankciju vēsture ir bijusi mainīga. Bloks ir piemērojis virkni sankciju Baltkrievijai par tās ilggadējā prezidenta Aleksandra Lukašenko politisko oponentu pazušanu un protestu apspiešanu. Taču 2016. gadā, kad Lukašenko atbrīvoja politieslodzītos, ES atcēla lielāko daļu sankciju, un pašlaik spēkā ir ieroču embargo un sankcijas pret četrām personām, kuras saistītas ar opozīcijas politiķu un žurnālista mīklaino pazušanu pirms 20 gadiem.

Jaunu un plašāku ES sankciju ieviešana, nekā tas paredzēts šobrīd, kaitētu ne tikai Baltkrievijas ekonomikai, bet ietekmētu arī tās tirdzniecības partnerus Eiropā. Jautājums, kāda ir pati Baltkrievijas ekonomika un kas ir lielākie Baltkrievijas tirdzniecības partneri?

Pasaules Bankas dati liecina, ka Baltkrievijas ekonomika ir bijusi gausa kopš 2014. gada. Valstī, kas ir Eirāzijas ekonomiskās savienības locekle un kurā dzīvo vairāk nekā 9 miljoni iedzīvotāju, iekšzemes kopprodukts (IKP) uz vienu iedzīvotāju pērn bija 6,7 tūkstoši ASV dolāru.

Pasaules Bankas dati rāda, ka IKP izaugsme kaimiņvalstī 2018. gadā bija 3%, bet pērn ekonomika saruka par 1,2%, tādējādi atspoguļojot plašu apstrādes rūpniecības palēnināšanos vājā Krievijas pieprasījuma dēļ un naftas ķīmijas produktu izlaides un eksporta sarukumu.

Galvenie Baltkrievijas eksportētie produkti ir naftas eļļas, minerālie un ķīmiskie produkti, dažāda veida mašīntehnika, transportlīdzekļi, pārtika un lauksaimniecības izejvielas.

Arī importēti visvairāk tiek minerālie un ķīmiskie produkti, kā arī dažāda veida mašīntehnika, transportlīdzekļi. Daļu izaugsmē ienes informācijas un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozare, kuras pienesums pērn bija 0,5%. Tas ir līdzvērtīgs ieguldījumam, ko pērn sniedza lauksaimniecības, rūpniecības, būvniecības un transporta nozare kopā.

Kā vēsta telekanāls "Euronews", galvaspilsētas Minskas centrs pēdējo gadu laikā mainījies – vide kļūstot modernāka, pateicoties IT nozarē strādājošajiem jauniešiem, kuri šajā jomā nopelna daudz vairāk naudas nekā vidējā alga valstī. Pārmaiņas daļēji veicinājis 2005. gadā izveidotais "Hi-Tech" parks. Tiesa, kā norāda Polijā bāzētā Austrumu pētījumu centra pētnieks Kamils Kļišinskis, šis parks ir izņēmums.

""Hi-Tech parks ir jauks izņēmums Baltkrievijā, bet tas ir tikai izņēmums. Tā ir vizītkarte, ko var parādīt cilvēkiem, piemēram, žurnālistiem, kuri var iegūt priekšstatu par mūsdienīgu valsti ar daudzsološu nākotni. Patiesība ir tāda, ka ekonomika ir stagnācijā," sacīja Kļišinskis.

Pētījumu centra 2018. gada dati liecina, ka 40% no visiem uzņēmumiem Baltkrievijā ir vērojams ieņēmumu samazinājums. Turklāt 15% uzņēmumu, kas galvenokārt pieder valstij, ir nerentabli. Baltkrievijas politikas analītiķis Kārnegi Maskavas centrā Artjoms Šraibmans telekanālam "Euronews" skaidrojis, ka valsts uzņēmumi kontrolē lielāko daļu ekonomikas.

"Fakts ir tāds, ka ekonomika stagnē. Lauksaimniecībā un rūpniecībā tā ir neefektīva, un trūkst gribas veikt strukturālas reformas, jo Lukašenko baidās no reformām.

Lukašenko nevēlas privatizēt ekonomiku, jo baidās zaudēt varu, kaut arī pašreizējais ekonomikas virziens ilgākā laika periodā nav ilgtspējīgs," lēsa Šraibmans.

Kā prognozē Pasaules Banka, paredzams, ka šogad Baltkrievijas ekonomika saruks par vairāk nekā 2%, jo ​​Covid-19 globālās ekonomikas lejupslīde izraisa zemāku pieprasījumu pēc Baltkrievijas precēm eksporta tirgos Eiropas Savienībā, Krievijā un citās valstīs.

Kas ir Baltkrievijas lielākais tirdzniecības partneris? Tā ir jau pieminētā Krievija, tirdzniecības apgrozījumam pirmajā šā gada pusē sasniedzot vairāk nekā 13 miljardus ASV dolāru. Eksperti norādīja, ka liela daļa no ekonomikas pieauguma ir gūta, pateicoties tieši Krievijas subsīdijām. Otrs lielākais tirdzniecības apgrozījums bijis ar Ukrainu (2,03 miljardi ASV dolāru), kam ļoti tuvu seko Ķīna (1,95 miljardi ASV dolāru). Tomēr, skatoties uz valstu bloku, otrs lielākais tirdzniecības partneris ir tieši ES, veidojot teju ceturto daļu no Baltkrievijas kopējā tirdzniecības apjoma.

Savukārt lielākais Baltkrievijas tirdzniecības partneris ES ir Vācija (1,143 miljardi ASV dolāru), kam seko Baltkrievijas kaimiņi – Polija (1,109 miljardi ASV dolāru) un Lietuva (633 miljoni ASV dolāru).

Kā ar Latviju? Kā vēsta Latvijas Ārlietu ministrija, ņemot vērā Latvijas un Baltkrievijas ģeogrāfisko tuvumu un vēsturiskās saites, ekonomiskā sadarbība ieņem prioritāru vietu abu valstu attiecībās.

Īpaši aktīva sadarbība starp abām pusēm ir tranzīta sektorā.

Tieši tranzīts bijis tas sektors, kurā esam cīnījušies par Baltkrievijas uzmanību ar lietuviešiem. Bet no visiem Baltkrievijas kaimiņiem visvājākā tirdzniecība Minskai ir tieši ar Latviju (168 miljoni ASV dolāru).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti