Amsterdamas tiesa: Kremlis apzināti novedis «Jukos» līdz bankrotam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Amsterdamas tiesa, izskatot bijušo Krievijas naftas koncerna “Jukos” akcionāru prasību, atzina, ka Krievijas varas iestādes apzināti novedušas kompāniju līdz bankrotam, pēc kura tā nonāca valsts rokās, ziņo “Deutsche Welle”.

Krievijas varasiestādes pārkāpušas pašu valsts nodokļu likumdošanu, izvirzot naftas koncernam “Jukos” pārmērīgas prasības segt nodokļu parādus, kas rezultātā noveda pie šīs kompānijas bankrota 2006.gadā - par šādu Amsterdamas apelācijas tiesas lēmumu trešdien vēstīja Nīderlandes laikraksts “NRC Handelsblad”.

Bijušie kompānijas akcionāri ar bijušo valdes priekšsēdētāju Stīvenu Tidiju priekšgalā šo lēmumu novērtēja pozitīvi. Pēc Tidija teiktā, tiesas lēmums “atklājis, cik tālu spēj aiziet Krievijas Federācija manipulēšanā ar tiesu procesiem un likuma varas ignorēšanā”.

2006.gada sākumā Krievijas varas iestāžu pretenzijas pret “Jukos” sasniedza aptuveni 8,9 miljardus eiro, un Maskavas šķīrējtiesa atzina kompāniju par bankrotējušo un iecēla administratoru.  

Kompānijas bijušie akcionāri vērsās tiesā Nīderlandē, prasot kompensāciju par koncerna ekspropriāciju. Prasības iesniedzēju advokāts argumentēja, ka bankrotējušā uzņēmuma akcijas pēc tam pārdotas valstij piederošām kompānijām politisku iemeslu dēļ.

2014.gada jūlijā Hāgas šķīrējtiesa šo prasību apmierināja, piespriežot izmaksāt 50 miljardu ASV dolāru kompensāciju.  

Bet pērn Nīderlandes tiesa atcēlusi šo arbitrāžas spriedumu, ar kuru Krievijai bija likts samaksāt kompensāciju bijušajiem „Jukos” akcionāriem. Balstoties uz Maskavas iesniegtu apelāciju, Hāgas apgabaltiesa paziņoja, ka arbitrāžas tiesa nebija kompetenta pieņemt lēmumu šajā lietā.

Kādreiz bagātākajam Krievijas cilvēkam Mihailam Hodorkovskim piederošais „Jukos" savulaik bija 40 miljardus ASV dolāru vērts, reiz tas bija Krievijas lielākais naftas uzņēmums, bet tika sadalīts un nacionalizēts pēc tam, kad 2003.gadā arestēja tā īpašnieku, Kremļa kritiķi un oligarhu Mihailu Hodorkovski.

Hodorkovskis vairākus gadus pavadīja cietumā. Bet lielākā daļa aktīvu nonāca naftas kompānijas „Rosneft" rokās.

Prasību Hāgas arbitrāžas tiesā iesniedza Gibraltārā bāzētā holdingu kompānija „Menatep Group", caur kuru Mihails Hodorkovskis kontrolēja „Jukos". Tagad holdingu kompānija pastāv ar nosaukumu GML un Hodorkovskis vairs nav akciju turētājs - 2005.gadā viņš savu daļu pārdeva un norobežojās no pārējo akcionāru prasībām.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti