Amonjaka izvešanas termiņu no «Ventamonjaka» termināļa Ventspilī pagarina līdz 20.maijam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Valsts vides dienests (VVD) saskaņojis SIA "Ventamonjaks" lūgumu pagarināt sašķidrinātā amonjaka izvešanas termiņu no Ventspils ostas termināļa līdz 20. maijam, informēja dienestā.

VVD, izvērtējot SIA “Ventamonjaks” un SIA “VK Terminal Services” sniegto informāciju par neskaidro finanšu pieejamību, 20. aprīlī izdeva lēmumu uzņēmumam izvest sašķidrināto amonjaku no Ventspils ostas termināļa līdz 10. maijam. Tomēr līdz 10. maijam uzņēmums to vēl nav spējis izdarīt. 

 “Ventamonjaks” vērsās pie VVD ar lūgumu pagarināt izvešanas termiņu. Pamatojoties uz apliecinājumu par to, ka kravas īpašnieki garantē sašķidrinātā amonjaka kravas izvešanu un finanšu pieejamību uzglabāšanas finansēšanai līdz 20.maijam, VVD termiņa pagarinājumu saskaņojis. 

Dienests norādīja, ka situācija tiek kontrolēta, nav risku, kas būtu saistīti ar šīs kravas uzglabāšanu līdz 20. maijam. Kā pirmdien VVD informēja kravas uzglabāšanā iesaistītie Latvijas uzņēmumi, tie ir saņēmuši iepriekš aizturētos maksājumus no ārvalstu bankām un ir notikuši savstarpējie norēķini par sniegtajiem pakalpojumiem. “Ventamonjaks” apliecinājis, ka sākotnējie riski vairs nepastāv un tam būs pietiekoši finanšu līdzekļi bīstamās kravas drošai uzglabāšanai līdz izvešanai.

Ņemot vērā, ka kravas izvešana nav vienīgais risinājums, kas nepieciešams esošajai situācijai, turpinās darbs pie “Ventamonjaka” piesārņojošās darbības atļaujas apturēšanas un termināļa iekonservēšanas procesa. Amonjaka uzglabāšana paredz ļoti sarežģītu un komplicētu iekāru kopumu, kuru darbību nepieciešams iekonservēt, savukārt, kravas izvešanas termiņa pagarinājums nekādi neietekmē kopējo procesu virzību.

Tālākie risinājumi prasa rūpīgu plānošanu un saskaņotu rīcību no dažādu uzņēmumu un VVD puses. Lai arī uzņēmums sākotnēji izteica bažas, ka sarežģījumi varētu rasties sadarbībā ar dažādām valsts iestādēm, tad jāsecina, ka valsts pārvalde šajā komplicētajā situācijā apliecina, ka spēj strādāt kā vienota komanda.

SIA "Ventamonjaks" izsniegta atļauja “B” kategorijas piesārņojošai darbībai – sašķidrinātā amonjaka pieņemšanai, uzglabāšanai un iekraušanai tankkuģos. Atļauja paredz uzglabāt sašķidrināto amonjaku līdz tā iekraušanai tankkuģos, nodrošinot tā drošu uzglabāšanu mīnus 33 grādu (pēc Celsija skalas) temperatūru.

VVD aģentūrai LETA 9. maijā apstiprināja, ka amonjaka izvešana no Ventspils ostas joprojām nav sākta, lai arī iepriekš tika ziņots, ka amonjaka izvešanai būtu bijis jāsākas brīvdienās.

VVD ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga jau iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” norādīja, ka rīkojums amonjaka kravu izvest līdz 10. maijam netiks izpildīts. 

Viņa sacīja: “Tomēr esam daudz pozitīvākā situācijā, nekā tas bija 20. aprīlī, kad izdevām šo lēmumu, jo uzņēmumiem izdevies uz laiku atrisināt finansiāli savu situāciju, saņemot iepriekš aizturētos maksājumus no ārvalstu bankām. Un pirmdienas vakarā man personīgi apliecināja visi Latvijas uzņēmumi, kuri ir iesaistīti šīs kravas uzņemšanā, ka finanses būs pietiekamas, lai līdz maija beigām turpinātu drošu [amonjaka] uzglabāšanu.”

Problēma kravas izvešanai laikus bijusi “organizatoriska rakstura”, skaidroja Baklāne-Ansberga, norādot, ka kravas īpašnieks un izvešanā iesaistītie uzņēmumi nav rēķinājušies ar procesa izvērtēšanas un saskaņošanas ilgumu.

"Uzņēmums nebija rēķinājies, ka arī kravu pārvadātājiem būs nepieciešams laiks dažādu vērtējumu veikšanai, lai pēc tam viņi netiktu apsūdzēti kādu sankciju pārkāpšanā. Sarunu un organizatoriskais process kuģu nolīgšanā šobrīd ir ieildzis," piebilda Baklāne-Ansberga.

KONTEKSTS:

Saistībā ar Krievijas karadarbību Ukrainā Krievijai noteikto sankciju dēļ uzņēmums SIA "Ventamonjaks", kura rezervuāros Ventspils ostā atrodas 40 000 tonnu bīstamas vielas – šķidrā amonjaka, kopš marta nevar veikt finanšu darījumus. Krievijas karadarbība Ukrainā bija iemesls, lai apturētu uzņēmuma "Ventamonjaks" darbību Ventspils ostā, jo patiesā labuma guvēji ir sankcionēto personu sarakstā. Kad ar priekšapmaksu nevarēja norēķināties par propāna gāzi un elektroenerģiju, uzņēmums vairs nevarēja garantēt, ka ķīmiskās vielas tiks uzglabātas droši. Līdz ar to 3. maijā tika dota atļauja bīstamās vielas izvešanai. 

Ventspils ostā jau ilgstoši stāv divi kuģi, kas gatavi izvest sašķidrinātā amonjaka kravu no termināļa. Valsts vides dienesta izveidotā darba grupa sākotnēji bīstamās kravas izvešanai deva termiņu: 10. maijs. 

Amonjaks klasificējams pie otrās klases bīstamajām ķīmiskajām vielām, tā ir toksiska, indīga gāze, kuras glabāšanas temperatūra ir mīnus 33 grādi (pēc Celsija skalas). SIA “Ventamonjaks” amonjaku glabā divos izotermiskos rezervuāros ar pastāvīgu dzesēšanas temperatūru mīnus 33 grādi. Dabīgā atmosfēras siltuma ietekmē šķidrais amonjaks uzņem siltumenerģiju un, gadījumā, ja notiktu temperatūras paaugstināšanās rezervuāros, var radīt rūpnieciskas avārijas risku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti