Pusdiena

Partijas izvērš aktīvu cīņu par diasporas balsīm

Pusdiena

Pusdiena 06.09.2018

"Amazon" kļūst par otro amerikāņu uzņēmumu, kura vērtība sasniedz triljonu ASV dolāru

«Amazon» kļūst par otro triljona dolāru vērto privāto kompāniju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Interneta tirdzniecības kompānijas “Amazon” vērtība sasniegusi vienu triljonu dolāru jeb apmēram 860 miljardus eiro. Tas ir otrais privātais uzņēmums aiz “Apple”, kas sasniedzis šo robežu. Šādi panākumi tiek skaidroti ar veiksmīgu kompānijas darbības dažādošanu.

Šī gada 2. augustā par pasaulē pirmo amerikāņu kompāniju, kuras tirgus vērtība sasniegusi vienu triljonu ASV dolāru, kļuva kompānija ''Apple''. Jau toreiz tika prognozēts, ka nākamā kompānija, kas varētu sasniegt šādu vērtību,  varētu kļūt “Amazon”, taču augusta sākumā tās vērtība vēl bija mērāma aptuveni 850 miljardos dolāru. Tas nozīmēja, ka triljona sasniegšanai kompānijas akciju vērtībai bija nepieciešams pieaugt par 12 procentiem.

Ir pagājis tikai nedaudz vairāk nekā mēnesis, un vakar arī ''Amazon'' vērtība uz brīdi pārsniedza viena triljona dolāru vērtību. ASV televīzijas kanāls CBS ziņo, ka “Amazon” nozīmīgo robežu sasniedza otrdien, kad tās akciju vērtība uz brīdi pārsniedza 2050 dolārus.

Kopš šā gada janvāra uzņēmuma vērtspapīru cena pieaugusi par 70 procentiem, un tiek ziņots arī par lieliskiem peļņas rādītājiem.

Ja kompānijai ''Apple'' šo robežu izdevās sasniegt pēc 38  pastāvēšanas gadiem, tad ''Amazon'' to paveicis nedaudz vairāk kā 20 gadu laikā un eksperti jau prognozē, ka jautājums vairs nav par to, vai, bet gan – kad kompānija ''Amazon'' apsteigs arī ''Apple''.

Kā norāda raidsabiedrība CNN, gadiem ilgi kompānijas ''Amazon'' akcionāri visai pasīvi iegādājās akcijas, jo uzņēmums nenesa pietiekami lielu peļņu. Tā vietā nopelnītie līdzekļi tika ieguldīti atpakaļ kompānijā, izveidojot pilnveidošanās centru tīklu, uzpērkot mazākus uzņēmumus un izstrādājot jaunas tehnoloģijas. Rezultāti ir nākuši ilgi, bet pārmaiņas ir vērā ņemamas. Tā, piemēram, vēl šī gada sākumā kompānijas vērtība bija tikai 580 miljardi dolāru. Ja pagājušā gada otrajā ceturksnī ''Amazon'' ienākumi bija vien 197 miljoni dolāru, tad tajā pašā periodā šogad – jau 2,5 miljardi. Izskaidrojums šādam straujam kāpumam tiek meklēts veiksmīgos ''Amazon'' tīkla pakalpojumos, piedāvātajā mākoņu tehnoloģiju biznesā, kā arī reklāmām mājaslapās un peļņas no parakstīšanās uz priviliģētā lietotāja statusu.

Pašlaik kompānijas ''Amazon'' akcijas vērtība nedaudz pārsniedz divus tūkstošus dolāru, taču finanšu analītiķi prognozē, ka, saglabājot līdzšinējos izaugsmes un peļņas tempus, dažu gadu laikā tā var sasniegt arī divarpus tūkstošus. CNN uzsver, ka pašlaik ''Amazon'' ieņem dominējošās pozīcijas gandrīz jebkurā sektorā, kurā tā iesaistās. Tas varot izsaukt regulatoru bažas par dominējošā stāvokļa izmantošanu pakalpojumu cenu noteikšanā, taču ''Amazon'' līdz šim ir izcēlusies nevis ar cenu celšanu, bet gan samazināšanu.

Iespējams, ka nākamais sektors, uz kuru met acis ''Amazon'', ir farmācija.

Šī gada jūnijā ''Amazon'' par vienu miljardu dolāru iegādājās tiešsaistes farmācijas jaunuzņēmumu ''Pill Pack''. Ar šo pirkumu ''Amazon'' ir ieguvusi farmācijas licences faktiski visos ASV štatos. Tāpat tiekot pētīti citi veselības aprūpes sektori, piemēram, nepieciešamo preču piegādes ārstiem un slimnīcām, pašiem savu klīniku veidošana darbiniekiem ar mērķi samazināt veselības aprūpes izmaksas un uzlabojot gala pakalpojumus darbiniekiem. Tāpat ''Amazon'' neslēpj, ka nākotnē vēlas lielāku uzmanību pievērst arī mākslīgā intelekta attīstīšanai.

Kā norāda finanšu analītiķi, kompānijas ''Amazon'' īstenotā veiksmīgā stratēģija var novest pie tā, ka nākamo triljonu vērto kompāniju, uz kuru pretendē ''Google'' mātes kompānija ''Alphabet'', nedaudz atpaliekot arī vēl vienam tehnoloģiju gigantam ''Microsoft'', mēs tik drīz vairs nesagaidīsim.

Līdera godu pasaules bagātāko cilvēkus sarakstā ieņēmis arī “Amazon” vadītājs Džefs Bezoss. Žurnāls “Forbes” jau martā informēja, ka viņam pieder 112 miljardus dolāru jeb 91 miljarda eiro vērti īpašumi. Tas ir apmēram par 39 miljardiem dolāru vairāk nekā pirms gada, un viņa bagātības pieaugums viena gada laikā bija straujākais kopš saraksta veidošanas sākuma 1987. gadā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti