Panorāma

Sakustējušies strīdīgie koku ciršanas noteikumi

Panorāma

Pučīni operas "Toska" kaislības Siguldā

E.Bērziņš neatklāj kompensācijas apmēru

Amatu atstājušais LDz vadītājs Bērziņš neatklāj kompensācijas apmēru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

“Latvijas dzelzceļa” valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš joprojām noliedz satiksmes ministra Tāļa Linkaita (Jaunā konservatīvā partija) pārmetumus par nesaimnieciskumu un uzsver, ka amatu piekritis atstāt, lai nebojātu LDz reputāciju. Par amatu atstāšanu pirms pilnvaru termiņa beigām valdes locekļiem pienāksies kompensācijas, taču to apmēru puses neatklāj.

ĪSUMĀ:

  • Satiksmes ministrs par neuzticību LDz valdei paziņoja vēl maijā, pārmeta nesaimnieciskumu un korupciju.
  • Šonedēļ LDz valdes locekļi Bērziņš un Strakšas piekrita atstāt amatus, bet pārmetumus noliedz.
  • Viņiem par amata atstāšanu pienākas kompensācijas; to apmēru neatklāj.
  • Tikmēr LDz padome nekādus secinājumus par ministra pārmetumiem nav izdarījusi.  
  • Padome atstājusi amatā valdes locekli  Stūrmani, kaut gan ministrs izteica neuzticību arī viņam.
  • Drīzumā padome sludinās konkursu uz abām brīvajām valdes locekļu vietām.
  • Linkaits paša ierosinātās izmaiņas uzņēmuma vadībā pagaidām atsakās komentēt.   

Linkaits trim “Latvijas dzelzceļa” valdes locekļiem izteica neuzticību maija sākumā, pārmetot nesaimnieciskumu un korupciju. Pēc strīdiem vairāku mēnešu garumā valdes loceklis Aivars Strakšas un valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš piekrituši amatus atstāt, tomēr ministra pārmetumus joprojām noliedz.  


“Pašreiz es uzskatu, ka reputācija ir zināmā viedā atgūta. Ir visi pierādījumi gan no visām institūcijām, vēstules, ka tie apgalvojumi bija nepatiesi. Līdz ar to es droši varu jaunajai vadībai nodot uzņēmuma vadību, lai ietu uz priekšu, lai ir tikpat labi rezultāti, kā līdz šim brīdim,” sacīja Bērziņš.

Viņam un uzņēmuma viceprezidentam Aivaram Strakšas pienāksies kompensācijas. Par valdes locekļa amata atstāšanu pirms termiņa likums pieļauj izmaksāt atsaukšanas pabalstu trīs mēnešu atlīdzības apmērā.

Cik lielu kompensāciju “Latvijas dzelzceļa” valdes locekļi saņems, Bērziņš nestāsta.   

“Šeit vienošanās tekstā ir ielikta konfidencialitātes klauzula. To es vienkārši nevaru atklāt. Es pārkāptu vienošanās noteikumus,” sacīja Bērziņš.

Jautāts, vai viņam pienākas kompensācija tikai par valdes locekļa amata atstāšanu vai arī par prezidenta amata atstāšanu, Bērziņš vien norādīja, ka viņš aiziet “no kompānijas kopumā” un  “nepaliek nekādā amatā”.

“Kā es minēju, tas ir kopējs risinājums attiecībā par visām izmaksām, kādi ir mani pienākumi attiecībā pret kompāniju,” sacīja Bērziņš.

Arī “Latvijas dzelzceļa” padome kompensāciju apmēru atklāt atsakās, tāpēc ka tā esot konfidenciāla informācija.

Padomes priekšsēdētājs Jānis Lange atzina, ka nekādus secinājumus par ministra pārmetumiem padome nav izdarījusi.  

“Mūsu rīcībā konkrētu faktu nav, bet es varu tikai apstiprināt, ka auditi turpinās,” sacīja Lange.

Padome atstājusi amatā valdes locekli Aini Stūrmani, kaut gan Linkaits izteica neuzticību arī viņam.  

“Mums ir svarīgi nodrošināt uzņēmuma darbības pēctecību, tādēļ šobrīd mēs esam panākuši vienošanos ar diviem valdes locekļiem par darba tālāku turpināšanu un diviem valdes locekļiem par darba tiesisko attiecību pārtraukšanu,” norādīja Lange.

Jau drīzumā padome sludinās konkursu uz abām brīvajām valdes locekļu vietām “Latvijas dzelzceļā”, bet par pagaidu valdes locekļiem iecelti bijušais “Pasažieru vilciena” vadītājs Andris Lubāns un bijušais “Latvijas pasta” vadītājs Māris Kleinbergs, kurš pildīs “Latvijas dzelzceļa” valdes priekšsēdētāja pienākumus.

Tikmēr satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kura dēļ Bērziņam un Strakšas “Latvijas dzelzceļu” nācies pamest, no intervijas atteicās.

Viņš izmaiņas lielākajā nozares uzņēmumā sola komentēt tikai nākamnedēļ, kad Linkaits būs ticies ar “Latvijas dzelzceļa” padomes priekšsēdētāju Jāni Langi.

KONTEKSTS:

Maijā satiksmes ministrs Tālis Linkaits (Jaunā konservatīvā partija) izteicis neuzticību “Latvijas dzelzceļa” (LDz) valdei, izņemot vienu tās locekli – Ēriku Šmukstu. Ministrijai esot aizdomas par "potenciālām koruptīvām shēmām".

Par valdes locekļu atbrīvošanu no amata bija jālemj "Latvijas dzelzceļa" padomei, kura vairākkārt atlika izmelšanu par šo jautājumu. Padome gan pasūtīja divus auditus par “Latvijas dzelzceļa” darbu, kurus plānots pabeigt līdz vasaras beigām. Iepriekš padome valdes darbu novērtējusi atzinīgi.

Sākotnēji LDz valdes locekļi atteicās labprātīgi amatus atstāt, vienlaikus vēršoties Valsts policijā un lūdzot sākt kriminālprocesu pret ministru Linkaitu par neslavas celšanu. Taču jūlija beigās LDz valdes  priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un valdes loceklis Aivars Strakšas piekrita atstāt amatus uzņēmumā

Darbu LDz valdē turpina Ēriks Šmuksts un  Ainis Stūrmanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti