Panorāma

Dziesma, kas mainīja dzīvi

Panorāma

Eiro informatīvais tālrunis - noslogots

Aicina apbruņoties ar pacietību

Amatpersonas pārliecinātas: Latvija ir gatava eiro

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vēl tikai nepilnas piecas dienas, līdz latus mūsu maciņos oficiāli nomainīs eiro. Par 2014.gada 1.janvāri kā eiro ieviešanas mērķa datumu valdība vienojās jau 2010.gadā. Ceļš līdz vienotajai valūtai bijis garš un sarežģīts, bet pašlaik Latvija eiro ir gatava - tā piektdien Finanšu ministrijā secināja Eiro projekta Vadības komiteja.

Pārejai sagatavojušās gan valsts un pašvaldību iestādes, gan finanšu institūcijas un uzņēmēji. Aptaujas liecina, ka pēdējos mēnešos augusi arī iedzīvotāju gatavība un zināšanas par eiro.

Īsi pirms jaunā gada Latvija ir pilnībā nodrošinājusies ar skaidro eiro naudu, ko oficiāli lietosim jau pēc nedēļas. To šodien gada pēdējā Eiro projekta Vadības komitejas sēdē apliecināja Latvijas Bankas prezidenta vietnieks Andris Ruselis.

„Latvijas Bankai ir piegādāti pilnīgi visi eiro banknošu krājumi pa nomināliem, un burtiski pa Ziemassvētkiem ir atnākušas beidzamās konteineru kravas ar monētām, tā kā visa nepieciešamā skaidrā nauda banknotēs un monētām pašlaik atrodas Latvijā," atzīst Ruselis.

Jaunie eiro pašlaik turpina ceļu pie komercbankām un to klientiem, lai 1.janvārī pāreja uz jauno valūtu notiktu bez aizķeršanās. Tā kā banku pakalpojumi vairumam iedzīvotāju kļuvuši par ikdienu, viens no lielākajiem izaicinājumiem būs ātri atjaunot starpbanku maksājumus, bankomātu un internetbanku darbu, kuros Jaungada naktī būs pārtraukumi. Lai gan riski ir apzināti, tehniskas ķibeles izslēgt nevar, brīdina Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre.

„No šodienas līdz 6.janvārim esam iegājuši tā sauktajā gadumijas pārejas posmā, kad tiešām fiziski arī notiek bankomātu, POS terminālu, kases aparātu un visu pārējo sistēmu pārslēgšana. Esam apzinājuši tehniskos riskus un esam tos mazinājuši, bet tehnika tāpēc ir tehnika, ka, protams, šādu risku iestāšanās ir iespējama, sevišķi tik lielos un vērienīgos projektos," pauž Bajāre.

Eiro projekts Latvijā patiešām bijis vērienīgs - sākotnēji cerot ieviest eiro jau 2008.gadā, Nacionālais eiro ieviešanas plāns ir saistošs jau teju astoņus gadus. Līdz ar pāreju uz eiro pielāgoti vairāki simti valsts un pašvaldību IT sistēmu, 113 likumi un vairāki tūkstoši valdības un pašvaldību noteikumu. Iedzīvotāju bažas par cenu celšanos pagaidām nav piepildījušās, saka Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra vietniece Zaiga Liepiņa.

„4,52% gadījumu cenas ir cēlušās, bet 4,9% gadījumu - kritušās. Tas skaidrojams lielākoties ar sezonālām svārstībām un cenām pasaules lielajās biržās. Bet 90,43% gadījumu cenas ir palikušas nemainīgas," stāsta Liepiņa.

Tiesa, bažas par cenu turpmāku pieaugumu saglabājas, tāpēc cenu uzraudzība turpināsies arī nākamgad. Kad eiro jau klauvē pie durvīm, pieaudzis arī vienotās valūtas atbalstītāju skaits. Skaitļi gan atšķiras - pēc „Eirobarometra" datiem, tie ir jau 53% iedzīvotāju, TNS aptaujā pozitīvi vai neitrāli noskaņoti bijuši 59% iedzīvotāju, bet SKDS - eiro drīzāk vai pilnībā atbalsta 25%. Vēl divas nedēļas pēc gadumijas varēs maksāt gan latos, gan eiro, bet lai izvairītos no jukām, amatpersonas aicina pēc iespējas jau uzreiz pēc 1.janvāra maksāt ar karti vai eiro vai lietot iespējami precīzu naudu.

„Mēs aicinām visus tīri cilvēcīgi būt iecietīgiem un saprotošiem, nesteigties, nedrūzmēties un nedusmoties. Tas ir tas, ko mēs katrs varam izdarīt, lai šajā divu nedēļu vienlaicīgās valūtas apgrozības posmā iztiktu bez jebkādām problēmām," atgādina Bajāre.

Tā kā ar 1.janvāri, visticamāk, visas neskaidrības nebeigsies, tad arī pēc jaunā gada turpināsies semināri grāmatvežiem par eiro, un līdz aprīlim darbu turpinās arī eiro info tālrunis 80003000.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti