Pusdiena

"Mikronodokļa" likuma nākotni prezidents izlems vakarā; tas nerisina uzņēmēju iebildes

Pusdiena

Sociālisti uz Francijas prezidenta amatu virzīs premjeru vai bijušo ekonomikas ministru

Eksperti: Latvijai ir pamats MTG pārdošanu vērtēt ar bažām

Amatpersonas: Latvijai ir pamats MTG pārdošanu vērtēt ar bažām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Uzvirmojušās runas par iespējamo MTG televīzijas kanālu pārdošanu Baltijas valstīs ir nopietns pamats bažām, jo šāds darījums rada iespēju savu ietekmi Latvijas informatīvajā telpā nostiprināt Latvijai nedraudzīgiem spēkiem, un arī raisa satraukumu par to, vai Latvijas mediju telpā būtiski nesamazināsies kvalitatīva satura pieejamība – šādi situāciju vērtē vairākas nozares amatpersonas un eksperti.

Iespējamo MTG televīzijas kanālu pārdošanu ar bažām liek vērtēt apstāklis, ka darījums notiek visai noslēpumaini, un nav izskanējušas ziņas par to, ka par šo mediju iegādi Baltijas valstīs interese varētu būt kādam no rietumvalstu mediju koncerniem – šādu novērtējumu vakar izskanējušajām ziņām sniedz vairāki eksperti.

Par nozari atbildīgās Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājs Ritvars Jansons (Nacionālā apvienība) uzsver, ka, iespējams, darījums raisa bažas saistībā ar to, ka Latvijas mediju telpa var zaudēt arī kvalitatīvu saturu. „Tas katrā ziņā būtu zaudējums Latvijas informatīvajai telpai, jo MTG kanāli Baltijā ir parādījuši, ka tie ir klasiski informatīvās telpas kanāli, kas ziņo par notikumiem Latvijā, sniedz informāciju par dažādām norisēm un balstās uz Latvijas valstiskumu.

Ja ir neskaidrs pircējs, tad ir bažas, vai šie kanāli būs tādi, kas veicinās Latvijas informatīvās telpas spēcīgumu,” norādīja Jansons.

Ritvars Jansons arī uzsver, ka, lai gan šobrīd nav informācijas par iespējamiem pircējiem, nenoliedzama ir varbūtība, ka savas informatīvās ietekmes nostiprināšanai Baltijā šādu darījumu var vēlēties izmantot Krievija.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Savukārt Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes locekle Aija Cālīte-Dulevska ar bažām vērtē faktu, ka institūcijām Latvijā nav iespējas ietekmēt to, kurš šī darījuma rezultātā kontrolētu būtisku daļu Latvijas mediju telpas, jo ir aizkavējusies nepieciešamā regulējuma izstrāde.

„Es saredzu risku, ka mēs neredzam, kas nopērk MTG. Ņemot vērā, ka MTG ir liela ietekme Latvijas sabiedrībā un ir ļoti kvalitatīvs medijs, mums ir jāzina, kas ir šis pircējs (..),” norāda Cālīte-Duļevska.

Viņa arī atzīst, ka vēl ir pāragri runāt, vai šādu darījumu tiešām vēlēsies izmantot, piemēram, Krievija, tomēr ar šādu iespēju Baltijas valstīm ir jārēķinās. „Tam es nevaru nedz piekrist, nedz nepiekrist, jo nav nekādas informācijas. Mums ir jārēķinās, ka Krievija izmantos jebkuru iespēju, lai nostiprinātu savu ietekmi Baltijā. Ja MTG šādu iespēju dos, tad, visticamāk, tā arī tiks izmantota,” paredzēja Cālīte-Dulevska.

Savukārt Jansons piebilst, ka neiepriecinoši būtu, ja MTG grupas īpašnieki lēmumu par televīzijas kanālu pārdošanu pieņemtu, neizvērtējot Latvijas piedāvātās atbalsta iespējas satura veidošanai.

„No nākošā gada darbojas Latvijas mediju fonds ar 1,2 miljonu eiro lielu apgrozījumu, kur būtu iespējas arī MTG konkursa kārtībā saņemt finansējumu analītiskiem un publicistiskiem raidījumiem, kas ir vērsti uz Latvijas sabiedrības interesēm,” uzsver Jansons.

Tikmēr Lietuvas mediju aptaujātie tirgus eksperti kā iespējamos pircējus Baltijas valstu televīzijas kanāliem jau ir minējuši vairākas Zviedrijas, Igaunijas, ASV un Polijas kompānijas, piemēram, Zviedrijas mediju koncernu "Bonnier" un Igaunijas „Ekspress Grupp”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti