Amatciemā izbūvēta saules paneļu elektrostacija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Cēsu novada Amatciemā izbūvēta jaudīga saules paneļu elektrostacija, kas nodrošinās teju piektdaļu no ciemata kopējā elektroenerģijas patēriņa. Šis ir pirmais tāda apjoma elektroenerģijas pirkuma līguma (PPA) saules paneļu projekts Latvijā, informēja "Altum", kas projekta īstenošanai sniedzis aizdevumu 170 000 eiro apmērā.

Projekta īstenošanas laikā Amatciemā uzstādīti 720 saules paneļi ar kopējo sistēmas jaudu 259 kilovati (kW). Aprēķināts, ka gada laikā tie saražos 256,6 tūkstošus  kilovatstundu (kWh) zaļās enerģijas jeb 17 % no ciematam nepieciešamā elektroenerģijas apjoma.

Uzstādītais saules parks samazinās arī CO2 emisiju nonākšanu atmosfērā par 100,7 tonnām gadā, kas ir līdzvērtīgs nobrauktiem 500 000 kilometru ar automašīnu.

Projekts īstenots, izmantojot Energoservisa kompāniju (ESKO) modeli, un projekts finansēts no "Altum" uzņēmumu energoefektivitātes uzlabošanas programmas. Tajā uzņēmumi, tai skaitā ESKO kompānijas, var saņemt aizdevumu līdz 2,85 miljoniem eiro energoefektivitātes, zaļo ēku, ilgtspējīga transporta un atjaunojamās enerģijas projektiem.

"Redzam potenciālu līdzīgu projektu īstenošanai arī citviet Latvijā, turklāt "zaļais" finansējums un sadarbība ar ESKO kompānijām ļauj realizēt šādas iniciatīvas arī uzņēmumiem, kuriem nav nepieciešamo zināšanu un investīciju," stāstīja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Saules paneļu elektrostacija Amatciemā.
Saules paneļu elektrostacija Amatciemā.

Amatciema projekta ieviešanu nodrošināja enerģētikas uzņēmumu grupa "AJ Power", kas īstenoja pilnu servisa risinājumu, sākot ar finansējuma piesaisti, projekta sagatavošanu un realizāciju. Tāpat pakalpojuma sniedzējs ir atbildīgs par elektrostacijas darbību, tās uzturēšanu un garantijām.

"Amatciema saules paneļu parks šobrīd ir absolūti unikāls šāda tipa projekts Latvijā. Īstenojot šo ideju, veiksmīgi atradām racionālu pielietojumu teritorijā esošajai kalna nogāzei.

Kalna nogāzes pielāgošana projektam ir inovatīvs risinājums, jo izbūves darbu laikā pielietojām līdz šim neizmantotus paņēmienus, lai pielāgotos darbam tik stāvā vietā. Turklāt arhitektoniski saules paneļu elektrostacija ataino kalna formu, tādējādi iekļaujoties ciemata kopējā arhitektūrā, radot īpaši spēcīgu vizuālo iespaidu," norādīja enerģētikas uzņēmumu grupas "AJ Power" vadītājs Roberts Samtiņš.

Projekts veiksmīgi startējis arī konkursā "Ilgtspējība arhitektūrā, būvniecībā, dizainā 2021" un ieguvis atzinību nominācijā "Ilgtspējīgākais projekts".

"Saules paneļu elektrostacijā saražoto enerģiju izmantojam iedzīvotāju pašpatēriņa nodrošināšanai. Jau šobrīd ir redzams ekonomiskais ieguvums, jo zaļā elektroenerģija tiek saņemta par izdevīgu, fiksētu tarifu, katru mēnesi ļaujot ietaupīt. Turklāt, ja objektā tiek izmantota visa saules paneļu saražotā zaļā elektroenerģija, tā ir bez papildu izmaksām, jo nav jāmaksā "Sadales tīkla" un OIK [obligātā iepirkuma komponentes] daļas," skaidro privātā ciema "Amatciems" attīstītājs Aivars Zvirbulis.

"Altum" atzīmēja, ka Amatciems ir lielākais privātais ciems Latvijā. Tā ir vienota stila, standarta un kvalitātes dzīves telpa Cēsu novadā, ko nodrošina centralizēti ciemata apsaimniekošanas, uzturēšanas un apdzīvošanas noteikumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti