Dienas ziņas

Jaunsātos skolas reorganizācija bijusi veiksmīga

Dienas ziņas

Ciblas novadā mudina dzīvot veselīgi

Apzināti plūdu postījumi arī Alūksnes novadā

Alūksnes novada zemniekiem plūdu dēļ zaudējumi vairāku miljonu eiro apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Alūksnes novada pašvaldībai plūdi radījuši zaudējumus aptuveni 50 000 eiro apmērā, bet zemnieku saimniecībām tie sasniedz pat vairākus miljonus eiro.

Alūksnes novadā ceļi izskaloti vairākos pagastos. Viens no tiem Zeltiņos, kas šobrīd vēl atrodas pārbūves stadijā. Vietām, kur ūdens līmenis nav bijis ļoti augts, izskaloti grāvji, bez zemākās vietās, kur, pārplūstot nelielajai Melnupei, tika pārrauts arī viens ceļa posms. Šobrīd tas daļēji aizbērts ar šķēmbām, lai nodrošinātu iedzīvotāju un lauksaimnieku pārvietošanos, taču tas tikai pagaidu risinājums. Posms būs jāpārbūvē.

“Bija domāts, ka varbūt, ka būs arī pašvaldībai zaudējumi jāpiesaka, bet izpētot visu dokumentāciju, tika konstatēts, ka šis ir apdrošināšanas gadījums un zaudējumus šoreiz pieteiks būvnieks,” saka Alsviķu, Ilzenes un Zeltiņu pagastu pārvalžu vadītāja Ingrīda Sniedze.

Vairāki izskaloti ceļi ir arī Liepnas pagastā, tā šajā vietā Saidupei, kas arī ierasti ir pavisam neliela upīte, izejot no krastiem izrautas caurtekas un šobrīd no netālu esošās mājas ar automašīnu nekur tālāk nokļūt nevar. Līdzīgi bijis arī kādai zemnieku saimniecībai, kur ūdens līmenim gan krītoties, šobrīd vismaz ir iespējams aiziet līdz kūtij. Transportlīdzekļu svaru gan diez vai pārplūdušais ceļš izturētu un visdrīzāk to nāksies atjaunot.

Zemnieku saimniecībā uztrauc arī applūdušie sējumi – kvieši un auzas, kas bija paredzēti lopiem barībai. Tagad būs jādomā, vai tāpēc nenāksies no kādiem mājlopiem šķirties, jo visiem barība nesanāks.

“Tagad jādomā, kur nodot tos lopiņus, lai mazāk paliktu. Nezinu, tad jau domāsim variantus. Mēs jau parasti tādi esam lauku cilvēki, kas cīnās līdz beidzamajam. Bērni skolā jālaiž,” saka Liepnas pagasta zemnieku saimniecības “Stidzinieki” saimniece Daina Lega.

Par dažāda veida postījumiem pirmdien Alūksnes novada pašvaldība kopumā saņēmusi informāciju no aptuveni 60 – 70 zemnieku saimniecībām un zaudējumi aprēķināti pat vairāk nekā 7,7 miljonu eiro apmērā. Liepnas pagastā pauž, šīs vasaras laika apstākļi jau tā lauksaimniekiem nebija labvēlīgi, daļu lauku tāpēc neizdevās nokult un vietām sējumi aizvien mirkst ūdenī.

“Lielajiem zemniekiem daļu varēs, daļu nevarēs nokult, bet žēl to mazo saimniecību, kuriem pat ir 100% zaudējumi, kuri arī visu vasaru ir strādājuši, ir pūlējušies, bet ir aizplūduši siena ruļļi, lopiem nebūs barības, nebūs graudi,” atzīmē Liepnas un Mālupes pagastu Teritorijas attīstības speciāliste Laima Kaņepe.

Apkopotos zaudējumus Alūksnes novada pašvaldība pēc pieprasījuma iesniegs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un lūgs arī palīdzību seku likvidācijai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti