Alūksnē un Gulbenē pieaugs apkures tarifi, Ķekavā, Ikšķilē un Valmierā – samazināsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Alūksnē un Gulbenē pieaugs siltumenerģijas tarifi, bet Ķekavā, Ikšķilē un Valmierā – samazināsies. Šādi lēmusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, pārskatot SIA "Alūksnes enerģija", SIA "Bioeninvest", SIA "Ķekavas nami", SIA "Ikšķiles māja" un SIA "Valmieras ūdens" tarifus.

Jaunie tarifi stāsies spēkā ar šā gada 1. decembri, izņemot SIA "Valmieras ūdens", kam tarifi spēkā stāsies šā gada 17. novembrī. Mājsaimniecības līdz apkures sezonas beigām turpinās saņemt valsts noteikto atbalstu. Siltumenerģijas tarifiem līdz 150 eiro par megavatstundu (eiro/MWh) valsts kompensē 50% no tarifa, kas pārsniedz noteikto slieksni – 68 eiro/MWh. Savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro/MWh, valsts kompensē 90%, atgādināja SPRK.

"Šobrīd vērtēšanā daļa tarifu iesniegti ar samazinājumu, bet daļa ar pieaugumu.

Joprojām izmaiņas tarifos primāri nosaka kurināmā cenas un, salīdzinot ar iepriekšējo apkures sezonu, kurināmā īpatsvaram tarifā šogad ir lielāka ietekme.

Šobrīd vērojama neliela dabasgāzes cenas lejupslīde tirgū, kas atstāj pozitīvu ietekmi uz daļu no komersantu siltumenerģijas tarifiem, kam dabasgāzes cena mainās katru mēnesi vai arī līgums noslēgts par fiksētu cenu uz īsu laika periodu," skaidroja SPRK vadītāja Alda Ozola. 

"Ķekavas namu" tarifs

No šā gada 1. decembra lietotājiem Ķekavā apstiprinātais siltumenerģijas tarifs būs par 15,2% zemāks – 237,36 eiro par megavatstundu (eiro/MWh). Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas lejupslīdei biržā. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas veido lielāko daļu no kopējām izmaksām – 92,7%. Līdz ar to dabasgāzes cenas krituma rezultātā uz tarifu tas atstāj būtisku ietekmi.

Lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu, jo tarifa apmērs pārsniedz valstī noteikto 150 eiro/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 117,74 eiro/MWh, skaidroja SPRK.

"Ikšķiles mājas" tarifs

Siltumenerģijas tarifs Ikšķilē no šā gada 1. decembra būs par 3,8% zemāks – 312,16 eiro/MWh. Tarifs samazinājies, pateicoties dabasgāzes cenas samazinājumam.

Lietotāji turpinās saņemt valsts atbalstu, jo tarifa apmērs pārsniedz valstī noteikto 150 eiro/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 125,22 eiro/MWh, norādīja SPRK.

"Valmieras ūdens" tarifs

No šā gada 17. novembra lietotājiem Valmierā tiks piemērots SIA "Valmieras ūdens" apstiprinātais siltumenerģijas tarifs – 135,19 eiro/MWh, kas ir par 14,7% zemāks nekā spēkā esošais. Tarifa samazinājums ir saistīts ar iepirktās siltumenerģijas izmaksu samazinājumu. Komersants siltumenerģiju iepērk no trim siltumenerģijas ražotājiem, tostarp AS "Valmieras piens", kam SPRK apstiprinājusi par 38,6% zemāku siltumenerģijas ražošanas tarifu –  208,34 eiro/MWh.

Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, ņemot vērā, ka tarifs pārsniedz 68 eiro/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu  būs 101,60 eiro/MWh. 

"Alūksnes enerģijas" tarifs

Siltumenerģijas tarifs Alūksnē no šā gada 1. decembra būs par 25,4% augstāks – 105,45 eiro/MWh, salīdzinot ar šā gada 15. oktobra spēkā esošo. Tarifs būs spēkā līdz nākamā gada 30. aprīlim.

Tarifa kāpumu ietekmējušas pārskatītās šķeldas un granulu cenas. Komersants daļu no siltumenerģijas iepērk no citiem siltumenerģijas komersantiem, bet atlikušo daļu saražo pats, izmantojot biomasu (šķeldu un granulas). Rezultātā tarifā iekļautās kurināmā izmaksas (biomasa) veido 65,4% no kopējām tarifu veidojošajām izmaksām.

Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, jo tarifa apmērs pārsniedz noteikto 68 eiro/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 86,73 eiro/MWh.

"Bioeninvest" tarifs

No šā gada 1. decembra lietotājiem Gulbenē apstiprinātais siltumenerģijas tarifs būs par 11,7% lielāks – 109,39 eiro/MWh, salīdzinot ar šā gada 15. oktobra spēkā esošo. Tarifs būs spēkā līdz nākamā gada 30. aprīlim. Komersanta tarifā iekļautās kurināmā izmaksas veido 73,3% no kopējām izmaksām Tarifa pieaugums ir saistīts ar šķeldas cenas izmaiņām. Komersants visu siltumenerģijas apjomu saražo, izmantojot biomasu.

Lietotāji turpinās saņemt daļu no valsts atbalsta, jo tarifa apmērs pārsniedz noteikto 68 eiro/MWh slieksni. Attiecīgi maksa par piegādāto siltumenerģiju ar valsts atbalstu būs 88,70 eiro/MWh.

SPRK skaidroja, ka gan SIA "Alūksnes enerģija", gan SIA "Bioeninvest" spēkā esošajā tarifā bija ietverta līgumā noteiktā fiksēta cena, kas pēdējo reizi pārskatīta pirms būtiskajām izmaiņām šķeldas tirgū. Attiecīgi, lai gan šķeldas cena "Baltpool" biržā Latvijas zonā jau ceturto nedēļu pēc kārtas samazinās, šobrīd vēl cenu līmenis ir augstāks par to, kāds bija vasaras sākumā.  Līdz ar to tirgū esošās šķeldas cenas samazinājums uz abu komersantu tarifiem pozitīvu ietekmi pagaidām neatstāj, jo iepriekš siltumenerģijas ražošanas izmaksas, pateicoties līgumā fiksētajai šķeldas cenai, bijušas zemas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti