Rīta intervija

Bijusī labklājības ministre Ilze Viņķele par sistēmas bērniem

Rīta intervija

Satversmes tiesas vadītāja Ineta Ziemele par tiesas kvalitāti un pieejamību

ALTUM pārstāvis Ingus Salmiņš par energoefektivitātes programmu

«Altum»: Visus māju energoefektivitātes projektus nācās labot

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Māju renovācijas programma, lai padarītu ēkas energoefektīvas, izmantojot Eiropas naudu, pieejama jau no pērnā gada rudens, bet pagaidām parakstīts tikai viens līgums. Visus projektus nācās labot, intervijā Latvijas Radio uzsvēra “Altum” Energoefektivitātes programmu departamenta vadītājs Ingus Salmiņš.

Pagaidām gan neesot bažu, ka nauda paliks neizmantota, drīzāk pieejamais finansējums - 166 miljoni eiro - varētu visiem nepietikt. Tomēr līdz šim visus daudzdzīvokļu māju renovācijai iesniegtos projektus nācies labot un pārstrādāt, atzina Salmiņš.

Kopumā programmas līdzekļu varētu pietikt aptuveni 1030 daudzdzīvokļu mājām. Pašlaik noslēgts viens līgums ar ēku Liepājā, bet saņemti jau 143 pieteikumi, un tuvākajā laikā slēgs nākamos līgumus, stāstīja Salmiņš.

No pašlaik saņemtajiem projektiem visus “Altum” prasīja uzlabot vai precizēt. Problēmas esot gan energoefektivitātes aprēķinos, gan pašos renovācijas projektos.
Izplatītākās nepilnības ir tas, ka energoauditā nav norādīts, kā auditori nonākuši pie gala vērtējuma, par cik māja spēs samazināt enerģijas patēriņu, ir nekvalitatīva tehniskā apsekošana, neapseko visu objektu, nepilnības tehniskajos projektos.

Bet maijā jau varētu noslēgt vēl 7 līgumus, un pēc tam sagaidāms “lavīnas efektus”, jo “no nodoma līdz līgumam kāds laiciņš paiet”, atzina Salmiņš.

Viņš arī uzsvēra, ka nav bažu, ka programmas naudu šajā plānošanas periodā nepaspēs apgūt, jo ir jāieskrienas, “tā plūsma pieņemama un normāla”, šobrīd “Altum” saņem līdz 10 māju renovācijas pieteikumiem nedēļā.

Latvijā kopumā ir aptuveni 20 000 ēku, kas kvalificētos energoefektivitātes programmai, iepriekšējā plānošanas periodā renovētas 760 ēkas, tāpēc potenciāls ir milzīgs, “ceram, ka nevajadzēs 5 gadus”, lai programmas līdzekļus apgūtu, stāstīja Salmiņš.

Salmiņš atzina, ka dzīvojamais fonds noveco, un diemžēl šī programma var palīdzēt tikai nelielai daļai, bet nākamajā plānošanas periodā, ja arī būs atbalsts, visticamāk, tas nebūs pašreizējā formā – dāvinājums līdz 50% no projekta izmaksām, tie varētu būt aizdevumi vai garantijas.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti