Rīta intervija

Intervija ar Stradiņa slimnīcas valdes locekli Normundu Štālu

Rīta intervija

Intervija ar politologu Ivaru Ījabu

Intervija ar ALTUM valdes priekšsēdētāju Reini Bērziņu

«Altum» vadītājs: Pirmā mājokļa iegādes programma kļuvusi pārāk populāra

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Programma, kurā ģimenēm ar bērniem ir pieejams valsts galvojums pirmā mājokļa iegādei, ir kļuvusi pārāk populāra, to intervijā Latvijas Radio atzina programmā pieejamā atbalstu administrējošās AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Viņš uzsvēra, ka atbalsta programma pirmā mājokļa iegādes finansēšanai ģimenēm ar bērniem ir uzskatāma par veiksmes stāstu – tajā atbalstītas kopumā 2300 ģimenes ar bērniem. Valsts galvojumiem, kas tiek finansēti no naudas, ko iegūst no uzturēšanās atļaujām, ir atvēlējusi vairak nekā trīs miljonus eiro, bet kopējā ar programmas atbalstu iegādāto dzīvokļu darījumu summa ir 85 miljoni eiro.

Taču šī atbalsta programma, pēc Bērziņa teiktā, ir kļuvusi tik populāra, ka 53% no visiem darījumiem šajā nekustamā īpašuma tirgus segmentā saskaņā ar pēdējiem datiem notiek caur šo atbalsta programmu.

"Tas varbūt nebija tā domāts.

Tas mērķis, ko runājām ar ekspertiem, ar bankām, ar ministriju pārstāvjiem, tomēr bija ap 20%-30%. Šobrīd mēs redzam, ka tas īpatsvars ir pārāk liels," atzina Bērziņš.

Viņš atzina, ka, ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc galvojumiem mājokļa iegādei, šobrīd tiek meklēti risinājumi, kā turpināt programmas īstenošanu. Iespējamie risinājumi ir dažādi – viens paredz turpināt programmu, nemainot tās nosacījumus, cits – ieviest klienta līdzmaksājumu.

"Interese [par valsts galvojumiem] ar šādu variantu varētu būt ar kādu krītošu tendenci un varbūt tas arī būtu labi," sprieda "Altum" valdes priekšsēdētājs.

Vaicāts, vai, ņemot vērā lielo pieprasījumu pēc galvojumiem, finansējums programmā pietiks, Bērziņš noteica: "Tas būs tuvāko nedēļu jautājums. Tad ir jāprasa, kā veiksies sarunas arī Ministru kabinetā [par risinājumiem programmas turpināšanai].” Ja valdība izšķirsies ieviest klienta līdzmaksājumu, tad runa varētu būt par pāris procentiem.

"Mēs, protams, paļaujamies uz ceram, ka kaut kāds risinājums tiks saskatīts arī turpmāk. (..) Tas mūsu viedoklis ir – galvenais, lai programma tiktu turpināta," teica "Altum" vadītājs.

Ekonomikas ministrijas Mājokļu politikas nodaļas vadītāja Dace Vītola iepriekš norādīja, ka valsts atbalsts mājokļa iegādēm ģimenēm ar bērniem varētu sadārdzināties, jo programmai trūkst naudas. Ģimenei ar vienu bērnu varētu prasīt samaksāt 3,85% no valsts galvojuma summas, ģimenei ar diviem bērniem – 2,4%, bet daudzbērnu ģimenēm – 1,7%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti