Aktuāli

Ina Strazdiņa un Māra Rozenberga par simbolismam Baltijas mākslā veltīto izstādi Parīzē

Aktuāli

Valsts atbalsts radījis „sniega bumbas” efektu interesei par latviešu literatūru ārzemēs

"Altum" valdes priekšsēdētājs par uzņēmējiem nepieciešamo finansējumu tuvāko 3 gadu laikā

«Altum»: Uzņēmēji kūtri aizņemas attīstībai nepieciešamo naudu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas uzņēmumiem trūkst naudas attīstībai, taču tie nesteidzas ņemt aizdevumus kredītiestādēs, mēģinot ieguldīt attīstībā īpašnieku aizdoto naudu vai kompāniju nesadalīto peļņu, taču ar šiem līdzekļiem nepietiek, liecina “Altum” pētījums.  

Latvijas uzņēmējiem tuvāko trīs gadu laikā būs nepieciešams finansējums 7 miljardu eiro apmērā, secināts “Altum” pētījumā.

“Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš LTV “Rīta panorāmā” pastāstīja, ka pētījumā gan nebija iekļautas visas uzņēmējdarbības nozares, bet aptaujāti būvniecības, pakalpojumu sniegšanas, ražošanas nozaru uzņēmumi. 

Visbiežāk (80%) ražojošie uzņēmumi meklē papildu naudu, lai ieguldītu pamatlīdzekļos, būvniecībā 60% uzņēmumu bija nepieciešami apgrozāmie līdzekļi, savukārt jaunie uzņēmumi aktīvi meklē eksporta tirgus un atbalsts nepieciešams tam, stāstīja Bērziņš.

Intervijā Latvijas Radio Bērziņš stāstīja, ka uzņēmumi līdz šim aizņēmušies pārāk maz, aptuveni pusei uzņēmumu bija nepieciešams papildu finansējums, bet lauvas tiesa to ieguva paši, nevis no kredītiestādēm.  Uz kredītiestādēm nav devušies 40% uzņēmumu.  

No vienas puses, spēja pašiem atrast līdzekļus attīstībai ir laba, taču pētījums arī liecina, ka ar šiem līdzekļiem nepietiek, norādīja Bērziņš.

Viņš stāstīja, ka vairākus uzņēmējus no došanās uz banku attur priekšstats, ka bankas nerunās ar maziem vai jauniem uzņēmumiem, tiesa, 55% aptaujāto uzņēmumu, kas vērsās bankā, saņēma pozitīvu atbildi. Viņš gan atgādināja, ka uzņēmumiem ir iespēja arī vērsties pēc valsts atbalsta “Altum” programmās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti