Rīta intervija

Intervija ar Stradiņa slimnīcas valdes locekli Normundu Štālu

Rīta intervija

Intervija ar politologu Ivaru Ījabu

Intervija ar ALTUM valdes priekšsēdētāju Reini Bērziņu

«Altum»: Šis ir īstais brīdis uzņēmējdarbības veicināšanai – naudas tam ir vairāk nekā iepriekš

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Šis ir īstais brīdis uzņēmējdarbības veicināšanai, jo vismaz AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" ("Altum") rīcībā esošie finansiālie resuri šim mērķim pašlaik ir pieejami vairāk nekā iepriekš, to intervijā Latvijas Radio atzina "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Viņš klāstīja, ka viens no finanšu avotiem uzņēmējdarbības veicināšanai ir Eiropas Reģionālā attīstības fonds (ERAF), kur vairāku finanšu instrumentu ieviešanai Latvijas uzņēmumu atbalstam būs pieejami 126 miljoni eiro.

Papildus tiem tiks piesaistīti privātie līdzekļi, kas ļaus palielināt kopējo finansējumu līdz 376 miljoniem eiro, kas tiks iepludināti Latvijas tautsaimniecībā.

Bērziņš atzina, ka ERAF finansējumu varētu saņemt uzņēmumi daudzās nozarēs, izņemot, piemēram, ieroču ražošanu. Taču "Altum" vēlētos, lai šis finansējums primāri tiktu novirzīts uzņēmumiem ar lielu potenciālu, piemēram, informāciju tehnoloģiju jomā strādājošajiem, kas rada lielu pievienoto vērtību uzņēmējdarbībā. "Tas ir vēlams rezultāts, bet tas neizslēdz cita veida uzņēmējdarbību," teica Bērziņš.

Jautāts, kad uzņēmumiem būs pieejams ERAF finansējums attīstībai, Bērziņš atzina, ka šā gada trešajā ceturksnī darbu varētu sākt instrumenti, kas sniegs atbalstu "agrīnās stadijas uzņēmumiem –  tie varēs saņemt gan finansējumu, gan apmācības ar mentoru iesaisti.'' Jau vasaras mēnešos varētu būt pieejami mazāki kredīti – līdz 150 000 eiro apmērā.

Līdz ar ERAF finanšu instrumentu darbības uzsākšanu gaidāma lielāka aktivitāte ekonomikā. "Tas ir nenovēršami. Ja ir tik dažādi pakalpojumi tik dažādās jomās, sākot no ļoti agrīnām [uzņēmējdarbības] stadijām. (..)," sacīja Bērziņš.

Viņš atzina, ka uzņēmēji "Altum"piedāvāto finansējumu uzņēmējdarbības attīstībai līdz šim izmantojuši pietiekami aktīvi, taču vēlētos, lai aktivitāte būtu vēl lielāka.

"Mēs esam izvirzījuši pietiekami agresīvus mērķus – šobrīd mūsu aktīvais portfelis ir aptuveni 400 miljoni eiro.

Trīs gadu laikā tas tiks paplašināts līdz aptuveni 800 miljoniem eiro. Mēs gribam to dubultot (..)," atzina Bērziņš.

Viņaprāt, Latvijas uzņēmumi ir gana spējīgi izmantot attīstībai pieejamo finansējumu, par ko liecina dažādi projekti, kas īstenoti arī pēdējā laikā. Lai arī jaundibināto uzņēmumu skaits īpaši nepieaug, vismaz "Altum" plāni projektu īstenošanā tiek izpildīti un pat pārpildīti.

"Mēs ceram, ka ar šo uzrāvienu uzņēmējdarbība kļūs kvalitatīvāka. Un tie arī būs ilgtspējīgāki uzņēmumi, vēlams inovatīvi. Gribētos cerēt, ka kļūs labāk, jo nauda šobrīd vismaz "Altum" it īpaši no ERAF un citiem ir pieejama vairāk, nekā ir bijis iepriekš," teica "Altum" valdes priekšsēdētājs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti