Rīta Panorāma

Atklāts vistas un pīles kopīgais sencis

Rīta Panorāma

Skype intervija ar Kasparu Znotiņu

Intervija ar Reini Bērziņu

«Altum» izvērtēs uzņēmumus, kuri pieteiksies krīzes pārvarēšanas programmai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Attīstības finanšu institūcija "Altum" izvērtēs uzņēmumus, kuri pieteiksies Covid-19 izplatības ekonomisko seku pārvarēšanai paredzētajai garantiju programmai, lai izvairītos no negodprātīgiem komersantiem, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

"Jebkuram "Altum" instrumentam runa ir par dzīvotspēju. Tiem uzņēmējiem, kuri izmantos programmu [lai novērstu problēmas] ne vīrusa dēļ, mēs nepiešķirsim. Mēs piešķirsim tikai vīrusa dēļ," teica Bērziņš.

"Altum" vadītājs uzsvēra, ka valdības pieņemtie ekonomiskie risinājumi, lai pārvarētu krīzi,  trāpīs būtiskā brīdī, tajā vietā, kur uzņēmumiem visvairāk vajag. "Attiecībā uz garantijām. Daudziem uzņēmējiem līdzekļi ir ļoti svarīgi. Daudzi komersanti ir uzņēmušies saistības bankā. Tās ir jāpilda. Ilgāki kavējumi var radīt nopietnas sekas," sacīja Bērziņš.

Viņš arī norādīja, ka ietekme uz Latvijas tautsaimniecību būs atkarīga no krīzes ilguma. "Skaidrs, ka kritums tautsaimniecībā būs. Jautājums - cik liels," tā Bērziņš.

KONTEKSTS:

Valdība ceturtdien, 19. martā ārkārtas sēdē pieņēma vairākus lēmumus, kuru mērķis ir veikt atbalsta pasākumus Covid-19 seku novēršanai. Ministrs Reirs uzsvēra, ka šie pasākumi palīdzēs cīnīties ar nenoteiktību un sekām, kuras izraisījusi slimības izplatība.

Saskaņā ar valdības lēmumu, valsts uzņemsies dīkstāves pabalsta maksāšanu Ķīnā radušās slimības ietekmētajiem uzņēmumiem. Pirmais maksājums paredzēts 60 - 70 miljonu eiro apmērā, bet kopumā programmai varētu tikt atvēlēti 200 miljoni eiro.

Otrs palīdzības virziens saistīts ar uzņēmuma finanšu līdzekļu nodrošināšanu - iespēja uzņēmumiem atlikt nodokļu nomaksu līdz 3 gadiem, atjaunot "Altum" garantiju un kreditēšanas programmu. Ministrs uzsvēra, ka ir svarīgi palīdzēt uzņēmumiem un tādējādi garantiju programmā tiks atvēlēti 700 miljoni eiro.

"Altum" tikmēr informē, ka krīzes skartajiem uzņēmējiem nodrošinās divus atbalsta instrumentus: garantijas bankas kredīta brīvdienām un apgrozāmos līdzekļus darbības uzturēšanai. Abi "Altum" piedāvātie finanšu instrumenti paredzēti tikai vīrusa Covid-19 krīzes skartajiem uzņēmumiem. Lai saņemtu "Altum" atbalstu, uzņēmumam jāpierāda, ka atbalsts palīdzēs pārdzīvot krīzi un sekmīgi turpināt saimniecisko darbību.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti