Eiro fokusā

Covid-19 vakcīnu ražotāji pēdējā laikā pieredzējuši akciju cenu kāpumu

Eiro fokusā

Par precēm no pasaules trešajām valstīm tagad jāmaksā PVN. Sūtījumu skaits nesamazinās

ALTUM grantu programma energoaudita veikšanai tiks turpināta

«Altum» grantu programmu energoaudita veikšanai turpinās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau divus gadus attīstības finanšu institūcija "Altum" uzņēmumiem dod iespēju saņemt grantu energoaudita veikšanai, lai tālāk varētu izvēlēties visefektīvāko veidu, kā uzlabot uzņēmuma energoefektivitāti. Grantu var izmantot valsts un pašvaldības uzņēmumi, privātie uzņēmēji un biedrības. Kopējā "Altum" grantiem paredzētā summa ir vairāk nekā 1 miljons eiro, no kuras palikusi vien neliela daļa.

Divu gadu laikā grantam energoaudita veikšanai ir pieteikušies aptuveni 100 uzņēmumi, no kuriem 55 noslēguši līgumu par finansējuma saņemšanu. Visbiežāk energoefektivitātes projektu izstrādei tiek piesaistīti līdzekļi trīs līdz piecu tūkstošu eiro apjomā. "Altum" energoefektivitātes vadītājs un eksperts Edgars Kudurs atzina, ka grantu programma ir pieprasīta un tā tiks turpināta. 

„Šogad ir apgūti vairāk nekā 900 tūkstoši no pirmā 1,1 miljona, un atlikušajiem 100 tūkstošiem ir jau pretendenti. Tā apguve veidojas, ka no sākuma ir iepirkums, tad tiek noskaidrota cena, cik ir grants, cik ir klientu līdzdalība, un tad klientam ir iespēja izvēlēties – slēgt vai neslēgt to līgumu. Bet redzam, ka līdz oktobra beigām, novembra sākumam apguve būs sasniegusi savu finišu.

Tāpēc mēs savā pusē "Altum" jau pretendējam uz nākamo atbalsta apjomu, lai varētu turpināt šo programmu uzņēmējiem sniegt atbalstu,” stāstīja Kudurs.

Grants sedz 85% no kopējām energoaudita un nepieciešamo uzlabojumu izpētes, tehnisko risinājumu un ekonomiskā pamatojuma izstrādes izmaksām, paredzot 15% paša uzņēmuma līdzdalību. Līdz šim lielākais piešķirtais grants ir 160 tūkstoši eiro, bet mazākais – 800 eiro. Granta iespējas izmantojis arī Jēkabpils novadā esošais cūkkopības komplekss „Miķelāni bekons”.

„Paši mēs esam no Dobeles. Dobelē mums ir viena ferma, un mēs nopirkām no maksātnespējas administratora Miķelānu cūku kompleksu, kas bija palicis padomju attīstības etapā, kur nekas nebija noticis. Tur visas ēkas ir būvētas no paneļiem. Tagad esam atspērušies, sakārtojuši ražošanu, un tas siltināšanas jautājums ir gandrīz vai TOP viens. Un ka šāda iespēja bija, ka var dabūt papildu līdzekļus, tad mēs baigi nešaubījāmies,” stāstīja uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Ilvars Strazdiņš. 

Kompleksā ir 40 fermas, desmit no tām ir siltinātas, taču pārējām ir nepieciešams uzlabot energoefektivitāti. Granta iespējas pozitīvi vērtē arī Riebiņos esošā uzņēmuma „SAB Holdings” valdes loceklis Aigars Balcars. 

„Apzinājām viena īpašuma stāvokli. Sapratām, ka tas neatbilst mūsdienu standartiem, meklējām risinājumus, kā varētu ēku padarīt energoefektīvāku, lai būtu mazākas izmaksas. Un tad konstatējām, ka ir šī „Altum” programma, kas palīdz uzņēmumiem energoefektivitāti sasniegt,” norādīja Balcars.

Tika piesaistīti speciālisti, kas novērtēja ēkas stāvokli un noteica variantus, kā to padarīt energoefektīvāku, samazinot arī izmaksas.

„Bija pētījums, kura rezultātā mums iedeva trīs variantus vispār, kādi ir iespējami šinī objektā – kombinētie, piemēram, saules paneļi, dažāda veida siltināšanas veidi un apkures veidi.

Un beigās izvēlējāmies to efektīvāko. Un informāciju mēs izmantojam, lai izveidotu  tehnisko projektu, kuru iesniegsim būvvaldē, un mēs šo projektu īstenosim,” stāstīja Balcars. 

Viņš norādīja, ka nelielam uzņēmumam šādu ekspertu vērtējums ir diezgan dārgs pasākums, tādēļ bez granta būtu jāvērtē, vai šādu pakalpojumu maz varētu izmantot. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti