«Altum» atbalsts uzņēmumiem Covid-19 dēļ - 264 miljoni eiro; palīdzība turpināsies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopš Covid-19 krīzes sākuma šā gada martā attīstības finanšu institūcija “Altum” savu finanšu instrumentu ietvaros veicinājusi jau vairāk nekā 264 miljonu eiro ieplūšanu tautsaimniecībā, un turpināts atbalstīt krīzē cietušos uzņēmumus arī turpmāk pēc ārkārtējās situācijas beigām neatkarīgi no nozares, informēja “Altum”.  

Līdz šim lielākā daļa līdzekļu jeb 151 miljons eiro ieguldīti ekonomikā ar speciāliem krīzes instrumentiem – apgrozāmo līdzekļu aizdevumiem un garantijām banku kredītu brīvdienām, kas uzņēmējiem būs pieejami arī pēc valstī noteiktās ārkārtējās situācijas – līdz šī gada beigām. 

Savukārt 113 miljoni eiro ekonomikā nonākuši caur ikdienas “Altum” programmām, kuras nemainīgi aktīvi tiek izmantotas arī krīzes laikā.

“Apgrozāmo līdzekļu aizdevumus un garantijas banku kredītu brīvdienām esam papildinājuši ar eksporta apdrošināšanu darījumiem Eiropas Savienības valstīs, kā arī drīzumā būs pieejams kapitāla fonds vidējo un lielo uzņēmumu atbalstam, kā arī strādājam pie jauniem aizdevumu un garantiju instrumentiem lielajiem uzņēmumiem,” informēja  “Altum” valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Apgrozāmo līdzekļu aizdevumu kopumā saņēmuši 342 uzņēmumi par kopējo finansējuma summu 69 miljoni eiro, no tiem lielākā daļa ir mazie (39%) un mikro (41%) uzņēmumi, 17% aizdevumu izsniegti vidējiem, bet 3% lieliem uzņēmumiem.

Pieprasītākais ir finansējums līdz 100 000 eiro vienam darījumam, ko saņēmuši 68% “Altum” klientu, no kuriem mazāko aizdevumu 1840 eiro apjomā  saņēma tirdzniecības uzņēmums no Rīgas.

10% uzņēmēju darbības nodrošināšanai krīzes laikā aizņēmušies finansējumu no 101 tūkstoša līdz 200 tūkstošiem eiro, 14% no 201 tūkstoša līdz 999 tūkstošiem eiro, savukārt maksimālo aizdevuma summu, kas ir 1 miljons, saņēmuši 9% uzņēmumu.

Līdz šim apgrozāmo līdzekļu aizdevumu visaktīvāk izmanto pakalpojumu nozarē strādājošie uzņēmumi (31%), apstrādes rūpniecības (24%) un tirdzniecības uzņēmumi (24%), kā arī transporta (9%), būvniecības (7%) un lauksaimniecības (3%) komersanti. 

Aizdevumus darbības nodrošināšanai vīrusa izraisītās krīzes laikā izmanto uzņēmumi visā Latvijā – lielākā daļai finansēto uzņēmumu atrodas Rīgā un Pierīgā (65%), Latgalē (12%), Kurzemē (10%), Vidzemē (7%) un Zemgalē (6%).

Otrs “Altum” īstenoto Covid-19 ietekmes pārvarēšanas instruments – garantijas banku kredītu brīvdienām kopš 25. marta piešķirtas par kopējo finansējuma summu 82 miljoni eiro.

Arī pēc 9. jūnija, kad atcelta ārkārtējā situācija valstī, pieteikumus “Altum” valsts atbalsta programmu finansējuma saņemšanai un nepieciešamos dokumentus klientus arī turpmāk  aicina iesniegt elektroniski portālā mans.altum.lv.

Klātienes konsultācijas, rūpējoties par darbinieku un klientu veselību un drošību, būs pieejamas tikai ar iepriekšēju pierakstu.

Aktuālā informācija par visiem “Altum” finanšu instrumentiem un īstenotajām atbalsta programmām ir aplūkojama gan interneta vietnē, gan “Altum” sociālo tīklu kontos – “Facebook”, “Twitter”, “LinkedIn” un “YouTube”.

KONTEKSTS:

Latvijā 10. jūnijā beidzās 12. martā izsludinātā ārkārtējā situācija jaunā koronavīrusa izraisītās Covid-19 izplatības ierobežošanai. Vīruss joprojām cirkulē, un pret to nav nedz zāļu, nedz vakcīnas, tāpēc arī turpmāk ir noteikti vairāki ierobežojumi un piesardzības pasākumi.

Atbalstam uzņēmējiem un iedzīvotājiem valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 4 miljardu eiro apmērā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti