Dienas ziņas

Iedzīvotāju evakuācijas laikā Kramatorskā – raķešu uzbrukums

Dienas ziņas

Dienas ziņas

Alsungā radīts jauns produkts – sausais saldējums

Alsungā radīts jauns produkts – sausais saldējums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jaunā uzņēmēja Karīna Bumbule, kura no Rīgas pārcēlusies uz Alsungas pagastu, sākusi ražot Latvijai inovatīvu produktu – pēc pašas receptes pagatavotu sauso saldējumu. Viņa saka: "Kad sāc darīt, tad arī atnāk dažādas idejas." Sieviete neslēpj, ka sākt uzņēmējdarbību nav viegli, taču palīdzējušas gan dažādas atbalsta programmas, gan ģimene. 

Saldējuma masa jau sagatavota, uz plātnes izspiesta nelielos gabaliņos, uz kuriem tiek sakārtoti dažādi sagriezti augļi vai ogas, kas jau ir liofilizēti jeb žāvēti aukstumā. Kad tas pabeigts, priekšā vēl kādas 15 stundas īpašā iekārtā, lai masa nezaudētu savu formu, garšu un bez konservantiem varētu uzglabāties ilgāku laiku.

"Sasaldēts tiek līdz mīnus 40, izkaltēts līdz plus 60, tas process apvienots, to iekārta pati uzstāda," pastāstīja uzņēmuma "Diezgan svaigi" īpašniece Karīna Bumbule.

Karīna Bumbule ir pārtikas tehnoloģe, strādājusi Rīgā, bet doma bijusi – likt lietā zināšanas pašai savā uzņēmumā. Pirmā ideja bijusi par augļu un ogu kokteiļu maisījumu. Kad nogaršots kāds tradicionāli ražots saldējums, kurš ielikts liofilizēšanas iekārtā, pēc kuras to dēvē arī par kosmonautu saldējumu, Karīnai patikusi produkta konsistence, bet ne krasi izmainītā forma. Tā izlemts radīt ko inovatīvu – saldējumu pēc savas receptes, tādu, kas formu nemainītu. 

"Man tā ražošanas puse ir ļoti spēcīga, bet daudz vēl jāmācās mārketingā un pārdošanā, saražot jau varam daudz, bet jāmāk pārdot," stāstīja uzņēmēja.

Lai piesaistītu līdzekļus un izglītotos, Karīna izmantojusi dažādas iespējas. Piemēram, Kuldīgas biznesa inkubatora pirmsinkubāciju. Tā ir vieta, kur bieži vien satiekas inovatīvas idejas.

"Tādi, kas aiziet no pirmsinkubācijas tālāk uz inkubāciju, no katras grupas ir 10%. Viņi atnāk pilnīgi nezinoši, pēc tiem sešiem mēnešiem ir dziļas pārdomas," stāstīja Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) Kuldīgas biznesa inkubatora vadītāja Līga Raituma.

Programma "Laukiem būt" darbojas jau 10 gadus, un ik gadu tajā piedalās ap 200–300 jauniešu, kas vēlas uzņēmējdarbību attīstīt laukos. Pēc apmācībām kāda ceturtā daļa ar savu projektu piedalās arī konkursā. Karīna šogad ieguvusi piekto vietu. Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC) atzīst, ka ik pa laikam tiek īstenotas arī Latvijai inovatīvas idejas.

"Viena no tādām, kas man nāk prātā, – pirms kādiem pieciem gadiem par piena aitu audzēšanu un šī piena pārstrādi. Kas šobrīd aktuāls, – bezatlikumu tehnoloģijas izmantošana ražošanā; pirms vairākiem gadiem bija jaunā uzņēmēja, kura, izmantoja visu no augļiem un ogām, miziņas, visu sažāvēja kopā un radīja našķus, kur nav vajadzīgs cukurs," stāstīja LLKC Lauku attīstības nodaļas vadītāja Elīna Ozola. 

"Es uzskatu, ka jaunas uzņēmējdarbības sākumā vajag piedalīties maksimāli daudz konkursos, finālos, nevajag baidīties, tādā veidā tevi dzen – jāsasniedz, jāatskaitās, vismaz man tas palīdz," uzsvēra Bumbule.

Alsungas pagasta "Dzilnu" mājas Karīnas ģimene saņēmusi kā dāvinājumu un tajās dzīvo jau otro gadu. Viņa atzīst, ka lieli palīgi motivēšanā ir arī vīrs Kristaps un dēls Gustavs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti