Alkohols plastmasas pudelēs no veikalu plauktiem varētu pazust jau nākamgad

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No nākamā gada 1. janvāra alkoholisko dzērienu ražotājiem jāpārtrauc plastmasas pudelēs pildītu alkoholisko dzērienu ražošana realizācijai Latvijas tirgū. Jau saražoto alkoholu, tas ir, ne tikai alu, bet arīdzan dažādus alkoholiskos kokteiļus, Latvijā drīkstēs tirgot vēl trīs mēnešus pēc šī termiņa.

Tik strikts ir Saeimas Tautsaimniecības komisijas lēmums, ko komisija pieņēma sēdē trešdien, 31.maijā, izskatot priekšlikumus, kas iesniegti otrreizējai caurlūkošanai atgrieztajiem Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumiem.

Neraugoties uz Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa iebildumiem pret pārlieku garo pārejas periodu tā dēvētā "divlitru" alus izskaušanai, par pārtikas nozari atbildīgā Zemkopības ministrija un alkohola ražotāji vēl šodien nesekmīgi mēģināja panākt divarpus gadus gara pārejas perioda noteikšanu.

Tomēr komisijas vairākums atbalstīja priekšlikumus par pārejas perioda beigu termiņu noteikt 2018. gada 1. janvāri.

Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācija (LPUF) vēl lems, kā reaģēt uz šo atbildīgās komisijas lēmumu, pēc sēdes sacīja LPUF vadītāja Ināra Šure.

"Mēs esam nedaudz šokēti par attieksmi pret uzņēmējiem, jo pārejas periods līdz gada beigām - tas ir kaut kas dramatisks. Stāsts ir par vēlēšanām, un katrs grib izskatīties skaistāk," uzskata LPUF vadītāja.

Viņa atzina, ka LPUF jau ceturtdien, 1.jūnijā, spriedīs par tālāko rīcību, lai dzērienu ražotājus un viņu priekšlikumus sadzirdētu.

"Tiesiskās paļāvības princips ir pilnībā pārkāpts, un, bez šaubām, tie ir milzīgi zaudējumi, kas jānoraksta. Paralēli mēs varam nepildīt prezidentam doto solījumu, jo mums stratēģija jau bija izstrādāta," teica Šure.

LPUF: Mēs esam nedaudz šokēti
00:00 / 00:44
Lejuplādēt

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Raimonds Vējonis maija otrajā pusē atdeva atpakaļ Saeimai Alkoholisko dzērienu aprites likuma grozījumus, kas paredz alus "divlitreņu" aizliegumu no 2020.gada 1.septembra. Prezidents aicināja vērtēt, vai ierobežojumu atlikšana uz trim gadiem ir pamatota. Prezidents iepriekš pauda, ka alus "divlitreņu" aizliegums varētu stāties spēkā 2018.gada 1.septembrī.

Vienlaikus prezidents aicināja Saeimu vērtēt iespēju alkoholisko dzērienu apritē vispār atteikties no plastmasas iepakojuma. Par to Valsts prezidents otrdien, 30.maijā, tikšanās laikā vienojās ar dzērienu ražotājiem. Tiesa, puses vienojās, ka pārejai uz alkohola pildīšanu videi draudzīgākā iepakojumā būtu jānotiek pakāpeniski. 

Alus ražotāji norādīja, ka kā pirmo soli ceļā uz atteikšanos no PET iepakojuma piedāvā ieviest divu litru PET iepakojuma aizliegumu 2-4 gadu laikā. Ja industrijai prasīs uz citu iepakojumu pāriet jau nākamgad, tad tā apsvērs iespēju tiesāties ar valsti, jo tiktu pārkāpts tiesiskās paļāvības princips.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti