Algu subsīdijām un dīkstāves pabalstiem pieteikusies aptuveni trešdaļa no uzņēmumiem, kas tiem kvalificējas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kopš pērnā gada 1. decembra līdz šī gada 15. janvārim Valsts ieņēmumu dienests dīkstāves pabalstos un algu subsīdijās izmaksājis 18 406 949 eiro. Kopumā atbalsta maksājumi izmaksāti pēc 9294 uzņēmumu iesniegumiem. Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme skaidroja, ka šobrīd atbalstam pieteikusies aptuveni trešā daļa no uzņēmumiem, kas tam var pieteikties.

Jaunzeme norāda, ka šobrīd nav skaidrs, kādi ir citu uzņēmumu apsvērumi nepiesakoties, jo gan kritēriji, gan arī birokrātija ir ļoti neliela.  

Ieva Jaunzeme: Par pieteikumiem uzņēmumu atbalstam
00:00 / 00:57
Lejuplādēt

“Motīvi, kādēļ cilvēki neiesniedz, mums nav skaidri, jo attiecībā uz dīkstāves pabalstu un subsīdiju nav parāda kritēriju, ierobežojumu praktiski nav. Jebkurš uzņēmējs var iesniegt. Kādēļ netiek sniegts – grūti pateikt. Birokrātijas arī faktiski nav nekādas, jo uzņēmējs aizpilda vienu vienkāršu iesniegumu, kurā uzrāda gan dīkstāvi, gan subsidēto darbavietu. Viņam vairāk nekas nav jāpilda, vēl konta numurs. Tas, ko mēs redzam no statistikas, – iesniedzēji 82% gadījumu ir unikāli iesniedzēji. Ja nebūtu šāda pakalpojuma, tad bezdarbs pieaugtu jau gandrīz pie 13%. Tas nozīmē, ka šie pakalpojumi ir efektīvi un sasniedz nodokļu maksātājus. Varētu sasniegt vēl vairāk,” sacīja Jaunzeme.

KONTEKSTS:

Latvijas uzņēmējiem pašreizējās ārkārtējās situācijas laikā ir trīs finansiālā atbalsta veidi – dīkstāves pabalsti, subsidētas darbavietas un vienreizējā subsīdija apgrozāmajiem līdzekļiem. Nolemts apgrozāmo līdzekļu subsīdijas programmā atteikties no nozaru ierobežojuma un samazināt atbalsta saņemšanas kvalifikācijas kritērijus.

Joprojām ir spēkā virkne atbalsta pasākumu nodokļu jomā, kas stājās spēkā šā gada martā, pirmās ārkārtējās situācijas laikā, piemēram, nodokļu samaksas termiņa pagarināšana līdz trim gadiem, ātrāka PVN pārmaksas atmaksa, iespēja nemaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokļa avansa maksājumus u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti