«Alexela» un «Infortar» tomēr panākušas vienošanos ar Igauniju par LNG termināļa projektu Paldiskos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Igaunijas privātais enerģētikas uzņēmums "Alexela" un investīciju kompānija "Infortar" tomēr vienojušās ar valsti par Paldisku sašķidrinātās gāzes (LNG) termināļa projekta īstenošanu, paziņoja "Infortar" vadītājs Marti Talgre.

"Mēs saprotam, ka mūsu priekšlikums izveidot LNG termināli, visaptverošs risinājums, ir ticis pieņemts. Mēs par to tuvākajā laikā ceram saņemt rakstisku apstiprinājumu. To noteikti sagaidām ne tikai mēs, bet arī patērētāji, viss gāzes tirgus un visa Igaunijas rūpniecība un ekonomika," ziņu aģentūrai BNS sacīja Talgre.

Viņš piebilda, ka "Alexela" un "Infortar" necenšas iegūt projektam nodokļu maksātāju naudu, tomēr sagaida, ka valsts nodrošinās piekļuvi gāzes pārvades tīklam un reģionālajam gāzes tirgum.

"Bez valsts atbalsta, labās gribas un visaptverošas sadarbības LNG termināļa darbības sākšana un gāzes piegādes drošības atjaunošana rudenī nav iespējama," uzsvēra "Infortar" vadītājs.

Savukārt Igaunijas valsts pārvades sistēmu operatora "Elering" vadītājs Tāvi Veskimegi Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja, ka vienošanās paredz, ka "Alexela" uzbūvēs piestātni, kā arī sagādās LNG termināļa kuģi.

""Infortar" un "Alexela" ir ierosinājušas, ka tās ir pašas gatavas izveidot termināli kopā ar piestātni. Tas ir rezultāts, ko visu šo laiku esam vēlējušies panākt," sacīja Veskimegi.

KONTEKSTS:

6. maijā "Alexela" un "Infortar" paziņoja, ka pārtraukušas sarunas ar "Elering" par LNG termināļa projektu Paldisku ostā, jo nav izdevies vienoties par abām pusēm pieņemamiem nosacījumiem.

Aprīļa vidū Igaunijas LNG termināļa projektam Paldiskos, ko attīsta "Alexela", pievienojās investīciju kompānija "Infortar".

Paldisku termināli iecerēts pabeigt divās kārtās. Pirmajā kārtā paredzēts izbūvēt piestātni un savienojumu ar starptautisko cauruļvadu "Balticconnector", kā arī organizēt peldošā LNG termināļa nomu, bet otrajā - izveidot pastāvīgu termināļa risinājumu. Infrastruktūra, ko domāts pabeigt šoruden, izmaksās 40 miljonus eiro.

Termināli Paldiskos izmantot dabasgāzes piegāžu saņemšanai iecerējusi arī Latvija.

"Infortar" pieder 40% prāmju kompānijas "Tallink Grupp" akciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti