Aktivizējušies ES centieni ieviest vienotu standartu mobilo telefonu lādētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Eiropas Savienības (ES) centieni ieviest vienotu standartu mobilo telefonu lādētājiem desmit gadu laikā nav vainagojušies ar panākumiem. Eiropas Komisijas (EK) panāktā vienošanās ar uzņēmumiem par brīvprātības principu nav nostrādājusi, tādēļ šis jautājums atkal atgriezies dienas kārtībā. Šoreiz apņēmība ir spēcīga un pastāv cerība, ka jautājumu beidzot izdosies atrisināt.

ĪSUMĀ:

  • 2008. gadā desmit industrijas milži vienojās par viena standarta lādētāju, kas der visu ierīču modeļiem.
  • Vienošanās 2014. gadā beidzās un ierīču ražotāji gāja katrs savu ceļu.
  • Pašlaik pieejami trīs veidu lādētāji – C tipa USB lādētāji, mikro USB lādētāji, "Apple" izstrādātais "Lightning".
  • EP deputāti rosina ar likumu noteikt viena standarta lādētāju; tas mazinātu ierīču cenu un atkritumu gūzmu.
  • EK gatava "apsvērt likumdošanas pieeju"; industrijai "nekad nav par vēlu piedāvāt risinājumus".

Aktivizējušies ES centieni ieviest vienotu standartu mobilo telefonu lādētājiem
00:00 / 05:07
Lejuplādēt
Iecere ieviest vienotu standartu mobilo telefonu, planšetu, e-grāmatu lasītāju un citu portatīvo ierīču lādētājiem pastāv jau vairāk nekā desmit gadus. 2008. gadā tirgū bija atrodami vairāk nekā 30 dažādi lādētāju veidi. Toreiz EK ar desmit industrijas milžiem, tostarp "Apple", "Samsung" un "Nokia", panāca vienošanos, kas balstīta brīvprātības principā. Tā paredzēja izstrādāt viena standarta lādētāju, kas derētu visu ierīču modeļiem. Vienošanās 2014. gadā beidzās, un ierīču ražotāji gāja katrs savu ceļu. Lai gan centieni atjaunot brīvprātības principu turpinājās un tika grozīta arī radioiekārtu direktīva, situāciju neizdevās atrisināt.

 

Ņemot vērā to, ka šāda pieeja desmit gadu laikā nav devusi rezultātu, ES trešajā piegājienā nolēmusi kārtīgi ķerties vērsim pie ragiem un ieceri beidzot īstenot.

Eiroparlamentārieši uzstāj, ka vienots standarts lādētājiem samazinātu ierīču cenu. Tāpat vienādu lādētāju pieejamība mazinātu atkritumu gūzmu.

Vecie lādētāji radot vairāk nekā 50 000 tonnu atkritumu gadā.

"Ir skaidrs, ka parasts lādētājs patērētājam sniegs taustāmus rezultātus. Viens no iemesliem ir fakts, ka tas būtu ērti. Un, otrkārt, kas arī ir ļoti svarīgi, tas nāks par labu videi." Tā uzskata Eiropas patērētāju organizācijas "BEUC" pārstāvis Frederiko Oliveira de Silva. "Kopš brīža, kad 2008. gadā tika ieviesti brīvprātīgie pasākumi, mēs pret tiem esam ļoti skeptiski izturējušies. Tāpēc mums nav pārsteigums, ka šī problēma vēl nav atrisināta. Un mēs domājam, ka vispirms ir jāpieņem politisks lēmums."

Pašlaik patērētājiem pieejami trīs veidu lādētāji – C tipa USB lādētāji, mikro USB lādētāji un "Apple" izstrādātais "Lightning". Vairākumam jauno "Apple" ierīču jau pieejama C tipa USB ligzda. Deputāte Katerina Konečna ar tvitera starpniecība norādīja – ja tehnoloģiju gigants "Apple" būtu pakļāvies norunai un 2012. gadā nebūtu piedāvājis "Lightning" tipa lādētāju, pašreizējā diskusija būtu teju lieka. Savukārt "Apple" pirms gada uzsvēra, ka eiropiešu iecere ieviest viena standarta lādētāju iesaldē inovācijas, patērētājiem rada vairāk problēmu un kompānijai izmaksātu līdz diviem miljardiem eiro.

Medijs "EuObserver" izpētot dažādus materiālus, secinājis, ka "Apple" izvērsis nopietnu lobiju pret vienotu lādētāju standarta noteikšanu.

Patērētāju pārstāvis Oliveira de Silva atzīst, ka par "Apple" iebildumiem visiem labi zināms.

"Mēs zinām, ka "Apple" ir savs lādētājs un ka viņi iebilst pret regulējumu. Arī šī ir problēma, kas mums jārisina, izmantojot likumdošanas pasākumus. Jautājums ir par visu nozari un jādara viss nepieciešamais, lai mums būtu viena standarta lādētājs neatkarīgi no uzņēmuma,'' saka Oliveira de Silva.

Par ieceri Eiropas Parlamenta deputāti debatēja pagājušajā nedēļā notikušās plenārsesijas laikā Strasbūrā. Deputāti pieprasa EK atteikties no brīvprātības principa, tā vietā nosakot prasības likumā.

EK viceprezidents Marošs Šefčovičs plenārsēdes debašu beigās sacīja: "Es dzirdēju jūs skaļi un skaidri. Es piekrītu jūsu skatījumam, ka par spīti Komisijas centieniem ieviest lielāku harmonizāciju un ilgtspējīgus produktus šajā gadījumā tas nav izdevies. Gribu pasvītrot, ka progress bija mazs ne tādēļ, ka pastāvētu bailes no kādas lielas kompānijas. Mēs vienkārši meklējām veidus, kā rīkoties tālāk."

EK, šķiet, ir sadzirdējusi deputātu vienprātīgo aicinājumu.

EK viceprezidents skaidroja, ka sava artava vienota standarta sasniegšanā jāsniedz tehnoloģiju uzņēmumiem, tomēr viņš atzina, ka ir gatavs "apsvērt likumdošanas pieeju".

"Es jums pievienojos un aicinu arī industrijai darīt visu iespējamo, lai paātrinātu inovācijas, sniedzot labumu patērētājiem un videi. Jāapzinās fakts, ka brīvprātības princips nav piepildījis jūsu, komisijas un patērētāju gaidas. Industrijai jāsaprot, ka nekad nav par vēlu piedāvāt risinājumus, tomēr pēc tik daudziem gadiem mums jāapsver likumdošanas pieeja," sacīja Šefčovičs.

Komisija arī sola, ka šoreiz tas neprasīšot vēl desmit gadus. Janvāra beigās tā publicēs pētījuma rezultātus, analizējot vienota standarta lādētāja risinājuma ietekmi uz patērētājiem, rūpniecību un vidi. Tāpat tiks sniegts novērtējums un vadlīnijas dažādu politikas risinājumu iespējamai īstenošanai. Tomēr jāpiebilst, ka viedtālruņu īpašniekiem arvien pieejamāka kļūst bezvadu uzlāde, tādēļ lādētāji ar vadu drīz vien var kļūt par pagātni.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti