Dienas ziņas

Mazie skrējēji ievada Rīgas skriešanas svētkus

Dienas ziņas

Pirmsskolas pedagogi apgūst ritmiku

Plāno palielināt akcīzi saldinātajiem dzērieniem

Akcīzes nodoklis saldākajiem dzērieniem varētu trīskāršoties

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Iespējams, jau pēc gada par saldinātajiem atspirdzinošajiem dzērieniem maksāsim vairāk, to paredz grozījumi Akcīzes nodokļa likumā. Saldākajiem dzērieniem nodoklis varētu pat trīskāršosies. Ieceres autori ar to vēlas mainīt cilvēku ikdienas paradumus.

Šobrīd visiem saldinātajiem bezalkoholiskajiem dzērieniem noteikta vienota nodokļu likme – 7,4 eiro par 100 litriem dzēriena. Tas nozīmē, ka par katru litru dzēriena nodoklī nomaksājam 7,4 centus. 

Tagad deputāti piedāvā šo nodokļa likmi dažādot – atkarībā no cukura koncentrācijas dzērienā. Saldākajiem dzērieniem nodoklis pat trīskāršosies.

Tādējādi ja puslitra "Coca Cola" pudele, kas šobrīd maksā 69 centus un kurā cukura koncentrācija ir 10,6 grami uz 100 gramiem, varētu sadārdzināties par aptuveni 11 centiem un maksāt 80 centus. Savukārt tāda paša tilpuma dzērienam "Fanta", kurā cukura koncentrācija uz 100 gramiem ir 6,5 grami, cena varētu pieaugt par aptuveni vienu centu, sasniedzot 70 centus. Savukārt "Nestea" ledus tējai, kurā cukura koncentrācija ir 4,6 grami uz 100 gramiem dzēriena, nodokļa likme nekāptu un tā turpinātu maksāt 70 centus par pudeli puslitra dzēriena.

Grozījumu autors – deputāts Andris Skride ("Attīstībai/Par!") uzsvēra, ka vairāk nekā puse cilvēka organismam nevajadzīgā cukura tiek uzņemta tieši ar saldinātajiem dzērieniem.

"Cukurs, sāls, un transtaukskābes ir tie būtiskākie faktori, kas noved pie infarkta, insulta, cukura diabēta un daudzām slimībām.

Es ļoti ceru, ka Latvijā mēs par 10 līdz 20% samazināsim šo patēriņu un pēc 5-10 gadiem mums būs jāmaksā mazāk par šiem slimniekiem," teica Skride.

"Coca - Cola Baltic LTD" sabiedrisko attiecību vadītāja Nelle Normaka par deputātu piedāvājumu ir skeptiska, norādot, ka uzņēmums jau cenšas mainīt patērētāju paradumus, pamazām samazinot cukura daudzumu dzērienos.

"Nodokļi kā tādi nevienu nepadara tievāku. Akcīzes nodoklis ir tikai fiskāls pasākums. Tam nav nekāda sakara ar sabiedrības veselību, kā tas tiek apgalvots. Mēs redzam, ka tā būs tikai kārtējā administratīvā barjera biznesam un tas kārtējo reizi samazinās nu jau Latvijas bezalkoholisko dzērienu ražotāju konkurētspēju. Šie nodokļi tiešā veidā tiks attiecināti uz pircējiem, bet tas nemainīs to uzvedību. Drīzāk tie pārslēgsies uz lētākiem produktiem vai lētākiem veikaliem," uzskata Normaka.

Šonedēļ grozījumi apstiprināti Saeimas Budžeta komisijā. Lai tie stātos spēkā tie parlamentā jāapstiprina vēl divos lasījumos.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti