Akcīzes kāpuma dēļ alus maksās par vienu centu vairāk, vīns – par pieciem centiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

1. martā stājas spēkā Saeimas pieņemtie grozījumi Akcīzes nodokļa likumā, paredzot lēnāku akcīzes nodokļa celšanu alkoholiskajiem dzērieniem, nekā bija plānots sākotnēji.

Tādējādi grādīgajiem dzērieniem 2020. un 2021. gadā akcīze kāps par vidēji pieciem procentiem.

Pēc Valsts ieņēmumu dienesta aprēķiniem, ietekme uz puslitra pudeles alus cenu būs viens cents, vīna pudele varētu sadārdzināties par pieciem centiem, savukārt puslitrs degvīna veikalu plauktos būs par 19 centiem dārgāks.

Tā kā nodokļa palielinājums ir būtiski mazāks, nekā bija plānots likumā iepriekš, Valsts ieņēmumu dienesta Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe secina, ka nodokļa paaugstināšanas politika ir samērīga, sabalansējot gan valsts budžeta, gan veselības jomas intereses.

VID Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe
00:00 / 00:58
Lejuplādēt

“Ir jāskatās arī uz mūsu kaimiņvalstīm. Igaunijā ir daudz augstāka likme šobrīd. Arī uz Lietuvas likmi jāskatās. Un, ja Latvija būtu veikusi akcīzes nodokļa likmes palielināšanu par 30%, kā tas bija ierakstīts likumā līdz šim, tad Latvijā būtu dārgākais alkohols visās Baltijas valstīs. Tas nozīmē, ka valsts budžets no Igaunijas pierobežas tirgus (2019. gadā mēs iekasējām 34 miljonus eiro) – ja zustu šis ekonomiskais pamatojums, Latvijas valsts budžets zaudētu 34 miljonus eiro. Lai tas nenotiktu un būtu līdzekļi veselības aprūpei, valdība lēma šāda veida straujo palielinājumu mainīt uz lēnāku, samērīgāku. Un valsts budžets noteikti nezaudēs tik daudz līdzekļu. Un arī kāpums pret 2019. gadu noteikti ir sagaidāms,” pastāstīja Šmite-Roķe.

KONTEKSTS:

Akcīzes nodokļa likmju paaugstināšana tika plānota nodokļa reformas ietvaros, ko valsts uzsāka 2017. gadā. Ar akcīzes nodokļa paaugstinājumu tika paredzēts kompensēt ieņēmumu samazinājumu citos budžeta posteņos. Plāns paredz palielināt stiprā alkohola akcīzi jau no 2020. gada 1. marta par 30%.

Pirmais akcīzes nodokļa paaugstinājums notika jau 2018. gada sākumā. Igaunijas parlaments no 2019. gada 1. jūlija samazināja akcīzes nodokli alkoholam par 25%, tādējādi apdraudot Latvijas pierobežas tirdzniecību. Latvijas valdība, reaģējot uz Igaunijas akcīzes nodokļa izmaiņām, samazināja akcīzes nodokli stiprajam alkoholam par 15% līdz 2020. gada martam.

2020. gada februārī neilgi pirms nākamā kāpuma Saeima vienas dienas laikā divos lasījumos lēma stiprajam alkoholam akcīzes likmi celt daudz lēnāk, nekā solīts pirms gada. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti