Akcionāri vienojas par LMT un «Lattelecom» sadarbību

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lai telekomunikāciju uzņēmumi SIA "Lattelecom" un SIA "Latvijas Mobilais Telefons" (LMT) veiksmīgi attīstītos arī turpmāk, tiem ir jāsadarbojas vienam ar otru. Tālab starp kompāniju akcionāriem – Latvijas valsti un Skandināvijas kompāniju "Telia Company" – ceturtdien, 12.jūlijā, noslēgts saprašanās memorands, tādējādi apņemoties sēsties pie sarunu galda, lai izstrādātu uzņēmumu sadarbības stratēģiju.

Ministru kabinetā (MK) informē, ka no Latvijas valsts puses sadarbības memorandu parakstīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (Zaļo un Zemnieku savienība), bet no "Telia Company" – kompānijas prezidents Jūhans Dennelinds. Lēmums par memoranda noslēgšanu apstiprināts valdībā.

Šāds solis sperts, lai efektīvāk izmantotu resursus, novērstu pakalpojumu dublēšanu un tālāk uzlabotu uzņēmumu efektivitāti pamatpakalpojumu sniegšanā.

Tāpat mērķis ir palielināt "Lattelecom" un LMT inovatīvo kapacitāti, aktivizēt jaunu globāli eksportspējīgu produktu izstrādi, pilnībā ieviest labas uzņēmumu korporatīvās pārvaldības principus, norāda MK.

Tas, pēc Ministru prezidenta teiktā, ir nepieciešams, lai arī turpmāk uzņēmumi "Lattelecom" un LMT veiksmīgi attīstītos, sadarbojoties viens ar otru. 

"Pagājušā gada novembrī Ministru kabinets lēma, ka uzņēmumi "Lattelecom" un LMT netiks apvienoti, un tagad abiem īpašniekiem – Latvijas valstij un "Telia Company" kopīgi jāstrādā, lai šos uzņēmumus attīstītu.

Izstrādājot un parakstot saprašanās memorandu, uzņēmumu "Lattelecom" un LMT akcionāri skaidri apliecinās savu vēlmi strādāt Latvijā,

darot visu iespējamo, lai šie uzņēmumi veiksmīgi attīstītos, veicinātu informācijas un komunikāciju tehnoloģiju attīstību, tādējādi dodot vēl lielāku pienesumu tautsaimniecībai kopumā," uzsver premjers.

Tāpat MK uzsver, ka apņemšanās turpināt kopīgu darbu abu uzņēmumu stratēģiskās sadarbības pilnveidē vērtējama kā nozīmīga no nacionālās drošības interešu aspekta.

"Memorandu parakstošās puses apņemas izstrādāt vienotu “Lattelecom” un LMT uzņēmumu darbības stratēģiju sinerģijas sasniegšanai, tajā ietverot nākamās paaudzes sakaru sistēmu stratēģijas izstrādi un īstenošanu, inovatīvas ekselences veidošanu, šajā procesā aktīvi sadarbojoties ar zinātni," teikts MK paziņojumā.

Valdībā norāda arī, ka saprašanās memorands nav uzskatāms par starptautisku līgumu, un tas nerada nevienai no pusēm nekādas tiesības un pienākumus.

Tā ir apņemšanās abām pusēm sēsties pie sarunu galda, lai izstrādātu abpusēji pievilcīgu turpmākās sadarbības, uzņēmumu “Lattelecom” un LMT attīstības stratēģiju.

Memoranda īstenošanas procesā radušās iespējamās domstarpības iesaistītās puses risinās tikai sarunu ceļā. Saprašanās memoranda koordināciju uzdots nodrošināt Pārresoru koordinācijas centram.

KONTEKSTS:

Latvijas valdība pagājušā gada novembra sākumā nolēma neapvienot telekomunikāciju uzņēmumus "Lattelecom" un LMT. Abu uzņēmumu līdzīpašnieks – Skandināvijas koncerns "Telia Company" – valdības lēmumu toreiz nodēvēja par kaitīgu. Koncerns pārmeta Latvijas valdībai to, ka tā noraidījusi ikvienu piedāvāto abu uzņēmumu reformēšanas modeli, kā arī to, ka tā neesot spējusi piedāvāt alternatīvu "Lattelecom" un LMT attīstības stratēģiju.

Pirms valdības lēmuma "Telia Company" brīdināja Latvijas valdību, ka, neapvienojot telekomunikāciju operatorus LMT un "Lattelecom", tas varētu pārdot savas daļas šajos uzņēmumos.

"Telia" grupas uzņēmumiem "Sonera Holding" un "Telia Company" pieder kopumā 49% LMT kapitāla daļu, bet Latvijas valstij "Latvijas Radio un televīzijas centra" un Privatizācijas aģentūras (PA) personā – kopumā 28% daļu. Vēl 23% LMT daļu pieder "Telia" un Latvijas valsts kopīgi kontrolētajam uzņēmumam "Lattelecom". "Telia" grupas kompānijai "Tilts Communications" pieder 49% "Lattelecom" kapitāla daļu, bet Latvijas valstij PA personā - 51%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti