Akcijā aicina pieteikt nejēdzīgākos šķēršļus konkurencei

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Konkurences padome (KP), sadarbojoties ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK), aicina piedalīties akcijā “Nejēdzīgākais šķērslis konkurencei – 2021”, kurā jāpiesaka nepamatoti ierobežojumi konkurencei, kas radušies no publisku personu – valsts, pašvaldību un to kapitālsabiedrību – darbības. Akcijas mērķis ir atklāt godīgas konkurences kavēkļus un rosināt to novēršanu, informēja KP.

Par nepamatotu ierobežojumu konkurencei var uzskatīt priekšrocību radīšanu savai kapitālsabiedrībai, noteikumu vai likumu redakcijas, kas konkurences priekšrocības sniedz vienam konkrētam uzņēmumam un tādējādi neļauj tirgū ienākt vai izstumj no tirgus esošos uzņēmumus, kā arī citu publiskas personas rīcību, kas apgrūtina uzņēmumu darbību tirgū.

“Konkurences padomei kopš 2020. gada ir plašākas pilnvaras vērsties pret publisku personu radītiem konkurences kropļojumiem. Iepriekšējā “maigā” risinājuma vietā, kas bija ieteikuma formas aizrādījumi, Konkurences padome tagad iespējamo pārkāpumu gadījumos var piemērot sodus.

Pirmajā gadā kopš konkurences neitralitātes principa iedzīvināšanas iestāde saņēma aptuveni 200 iesniegumus, kas saistīti ar publisku personu darbību un to iespējamiem konkurences kropļojumiem. Īstenotas vairākas pārrunas, lai novērstu publisku personu radītus pārkāpumus asenizācijas pakalpojumu jomā un kapu bedru rakšanas jomā.

“Taču ar to visas problēmas nav atrisinātas, un joprojām tiek pieņemti likumi, Ministru kabineta noteikumi, saistošie noteikumi, kā arī īstenotas citas darbības, kas ierobežo privātos tirgus dalībniekus strādāt godīgā vidē, kur visiem tiek nodrošināti vienādi spēles noteikumi.

Tāpēc ar šo akciju aicinām palīgā sabiedrību, lai kopīgiem spēkiem meklētu lielākās nejēdzības konkurencei un strādātu pie to novēršanas,” paziņojumā medijiem norādīja KP priekšsēdētājs Juris Gaiķis.

Tikmēr LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aicināja piedalīties šajā akcijā visus tos uzņēmējus, nevalstiskās organizācijas, valsts un pašvaldību iestādes, juridiskos birojus, kā arī ikvienu sabiedrības locekli, kurš ir novērojis vai saskāries ar publisku personu radītiem šķēršļiem, kas nepamatoti kavē vai ierobežo konkurences vai ekonomikas attīstību.  

Anketu var aizpildīt ikviens sabiedrības pārstāvis, kurš novērojis vai saskāries ar publiskas personas radītiem šķēršļiem, kas nepamatoti kavē vai ierobežo konkurenci. Akcija notiek no 15. oktobra līdz 25. novembrim. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti