Eiro fokusā

Veiksmīgs gads Latvijas jaunuzņēmumiem – investīcijās piesaistīti 171 miljoni eiro

Eiro fokusā

Kokmateriālu cenu kāpums būtiski audzē pieprasījumu pēc jaunas meža tehnikas

Aizsardzības ministrija aicina uzņēmumus piedalīties grantu projektu konkursā

Aizsardzības ministrija aicina mazos un vidējos uzņēmumus piedalīties projektu konkursā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Septembrī Londonā notika ikgadējā starptautiskā aizsardzības un drošības industriju izstāde, kurā piedalījās vairāk nekā 1000 dalībnieki, tai skaitā divi Latvijas uzņēmumi – bezpilotu lidaparātu ražotājs "UAV Factory” un „Belss”, kas ražo militārās telekomunikācijas un rācijas. Dažādas preces un produktus aizsardzības nozarei ražo apmēram 100 Latvijas uzņēmumu. Aizsardzības ministrija jau četrus gadus maziem un vidējiem uzņēmumiem rīko grantu projektu konkursu.

Lai veicinātu ar aizsardzības nozari saistītu projektu īstenošanu, Aizsardzības ministrija kopš 2018. gada rīko grantu projektu konkursu. Četru gadu laikā ir atbalstīts 21 projekts, piešķirot līdzfinansējumu 1,2 miljonu eiro. Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pastāstīja, ka grantu programmas mērķis ir veicināt uzņēmēju un zinātnieku sadarbību, līdz ar to – inovatīvu ideju attīstību.

"Tādi veiksmīgākie, manuprāt, būtu minami mūsu sasniegumi modernajās tehnoloģijās attiecībā uz virtuālās tehnoloģijas izmantošanu, un tas ir SIA ''Exonicus'', kas ieguvis arī grantu ar Eiropas aizsardzības industrijas attīstības programmas palīdzību," teica Pabriks. "Tā ir arī eksportprece un plus tas atvieglo mūsu jauno speciālistu apmācību attiecībā uz neatliekamo medicīnisko palīdzību. Tad ir grants, kas attiecas uz jauna, apvidum pielāgota militārā transportlīdzekļa koncepcijas izstrādi. Un ļoti veiksmīgs ir arī jaunais komunikāciju sistēmas radītājs "Entangle", kas bija arī konkursa uzvarētājs Vācijas–Baltijas uzņēmējdarbības balvas sakarā 2020. gadā.”

Pārtikas ražotāji - uzņēmums „Kronis” - Aizsardzības ministrijas grantu programmā piedalījās 2019. gadā. Viņi kopā ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) zinātniekiem izstrādāja deviņus inovatīvus sausos produktus armijas vajadzībām, kas ir bagāti ar uzturvielām, ilgi glabājami un ērti uzsildāmi lauka apstākļos.

„Šie ir gatavi ēdieni, piemēram, griķi ar sēnēm, kartupeļu biezputra ar malto gaļu, pupiņas ar vistas gaļu," paskaidroja SIA "Kronis" valdes loceklis Aivars Svarenieks. "Tie ir ēdieni, kas ir termiski apstrādāti, kuru uzglabāšanas laiks parastajā istabas temperatūrā ir trīs gadi un vairāk. Ieliekot karstā ūdenī, tie uzreiz ir ēdami, attaisot vaļā maisiņu, kurā tie ievietoti. Finansējums bija apmēram 50 000 eiro. Sākumā bija 50% un pārējais jāiegulda pašam. Kad rezultāts sasniegts, tad var saņemt pārējo atlikušo daļu. Es domāju, ka tas ir pilnīgi objektīvi un uzņēmējam viss ir skaidrs.”

Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle uzsver, ka drošība ir viena no svarīgākajām vērtībām mūsu ikdienā. Viņa nosauca trīs galvenos sadarbības mehānismus ar Aizsardzības industriju.

„Mums ir šī grantu programma, kas jau ir uzņēmusi apgriezienus un piesaista gana plašu uzmanību no uzņēmumiem. Šogad apstiprināta valsts aizsardzības pētījumu programma, kas arī ir ļoti nozīmīga, lai iegūtu konkurētspēju mūsu produktiem. Un trešais nozīmīgais sadarbības virziens ir Eiropas Aizsardzības fonda investīciju piesaiste Latvijas ekonomikai un pētniecībai," paskaidroja Egle. "Ja mēs runājam tieši par šo grantu, tad tiek atbalstīti augstas gatavības projekti, līdz ar to mēs diezgan ātri redzam rezultātu. Tie ir gan taktiskie transportlīdzekļi, gan bezpilotu sistēmas, gan uzņēmumi, kas nodarbojas ar munīcijas ražošanu.”

Kādas idejas grantu programmā šogad no uzņēmējiem gaida Aizsardzības ministrija? Ministrs Artis Pabriks stāsta, ka

uzņēmējiem jādomā ne tikai par militārajām, bet arī civilajām vajadzībām.

„Viens no lieliem izaicinājumiem jebkurai modernai armijai, protams, ir dronu sistēmas," sacīja Pabriks. "Mēs zinām, ka Latvijā ir ļoti labi dronu ražotāji, un mēs gribam redzēt, ka šie dronu ražotāji ne tikai piedāvā izlūkdronus un novērošanas dronus, bet mums ir nepieciešamība iet uz nākošo līmeni, uz kaujas droniem. Viss, kas saistīts ar elektronisko kara darbību, ar modernajām tehnoloģijām, ar sensoriem, ar mobilajiem sakariem, kas var gan palīdzēt uzturēt mūsu robežas drošākas, gan atvairīt pretinieka kiberuzbrukumus, gan vēlmi mūs noklausīties un traucēt mūsu sakarus. Kā parasti pasaules vēsturē ir bijis – militārā nozare pasūta to, kas ir pats modernākais un ko pēc tam apgūst arī tautsaimniecība.”

Aizsardzības ministrijas līdzfinansējums 2021. gada grantu projektu konkursam ir 400 000 eiro, un viens projekts var saņemt 50% no attiecināmajām izmaksām. Projektu pieteikumi grantu projektu konkursam jāiesniedz līdz 15. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti