Aizputes dārzniecībā pavasara sezona siltumnīcās jau sākusies

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pavasara sezona sākusies siltumnīcās. Aizputes dārzniecībā sasēta paprika, podos tiek piķētas pirmās atraitnītes, un brīžiem saules gaismas pietiek arī pašu izaudzētiem mikrozaļumiem. Līdzās sīpollokiem cilvēki arvien vairāk ziemas periodā un pavasara sākumā uzturā lieto dažādus diedzētos zaļumus.

Aizputes dārzniecībā pavasara sezona siltumnīcās jau sākusies
00:00 / 04:56
Lejuplādēt
Smaidošs un laipns siltumnīcu durvis ver Aizputes dārzniecības saimnieks Ivars Brants un viņa dzīvesbiedre Rudīte Brante. Abi šajā vietā saimnieko no 2004. gada. 

 

„Mēs pieteicāmies izsolē un bijām vienīgie pretendenti, vinnējām un no Valmieras pārcēlāmies uz Aizputi,” stāsta Ivars Brants.

Saimniekot siltumnīcās palīdz Ivara Branta dārzkopja un ekonomista izglītība. Aizputes dārzniecība, zemnieku saimniecība „Gietas” ir ģimenes lolojums, kurā ieguldīts daudz darba, jo sākumā siltumnīcās bijuši vien metāla karkasi, tagad tās ir mūsdienīgas siltumnīcas ar apkures sistēmu, lai ziemā varētu izaudzēt arī sīpollokus, kas nonāk vairumtirdzniecībā.  

„Vēl sīpolus stādīsim, kā izaugošos izgriežam, tā stādām jaunus. Sezonā iestādām aptuveni 5 tonnas ar sīpoliem. Kā ir izauguši, tā arī realizējam,” stāsta saimnieks. 

Ziemas sezonā popularitāti ieguvuši arī mikrozaļumi, kas pagaidām gan tiek tirgoti tikai vietējiem. Saimniece Rudīte Brante stāsta, ka zaļumi tiek diedzēti nu jau vairākus gadus.  

„Tagad te nav pilnais sortiments. Rīt nāks kas cits klāt. Kad ir tumšās dienas, tad vēl vajag mākslīgo apgaismojumu, bet saules dienās pietiek ar dabisko gaismu. Vispieprasītākie ir zirņi, arī bērniem garšo, jo šķērītes rokā un paši var darboties. Sinepes ir asākas, arī kressalāti, ir saulespuķes, redīsi un modeslieta ir „pak choi” kāposti,” stāsta Rudīte Brante. 

Lai izaugtu paprika, tai bija jābūt jau iesētai, stāsta saimniece, tagad viņa sākusi piķēt atraitnīšu stādus. Latvijā dārznieki izmanto stādus, kas nākuši no Holandes.

Puķes ir būtiska siltumnīcu biznesa niša, norāda saimnieks Ivars Brants: „Mums ir četras siltumnīcas un garais koridors, kur varam izvietot puķes. Pavasarī audzējam puķes, podos stādāmās, apstādījumiem. Rudenī atkal audzējam lokus. Ir arī gurķu un tomātu stādi, visu realizējam uz vietas. Strādājam divatā.”

Pavasaris ir sācies ātrāk, taču gadījumi ir bijuši visādi, tāpēc jāvēro, kas notiek, spriež saimnieki. 

„Man ir jābūt gatavai, ka būs ātrāk. Pirmās pavasara atraitnītes, vijolītes aukstumu vēl var izturēt,” saka Rudīte Brante.

Strādājot šajā nozarē, abi saimnieki ir pārliecinājušies, ka galvenais ir kvalitāte, protams, arī tas, ka strādā paši un zina, kādu grib redzēt darba rezultātu. Par dzīves sūrumu te neviens nesūdzas, arī vecais ābeļdārzs Aizputes dārzniecībā saglabāts skaistumam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti