Dienas ziņas

Jauno uzņēmēju atvērto durvju diena

Dienas ziņas

Kuldīgā svin Ēvalda Valtera 125. jubileju

Prasa apturēt atļaujas izsniegšanu plastmasas rūpnīcai

Aizkraukles novada dome prasa apturēt atļaujas izsniegšanu plastmasas rūpnīcai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Aizkrauklē puskilometru no slimnīcas, bērnudārza un dzīvojamās ēkas Zviedrijas uzņēmēji iecerējuši izveidot plastmasas otrreizējās pārstrādes uzņēmumu. Pret ražotni iebilst gandrīz katrs otrais aizkrauklietis, un šā iemesla dēļ Valsts vides dienests (VVD) jau vienreiz pagarinājis piesārņojošās darbības atļaujas izsniegšanas termiņu. Tagad apturēt atļaujas izvērtēšanu lūgusi arī novada dome.

Kādreizējās rūpnīcas VEF ražotnes telpās Zviedrijas uzņēmēji iecerējuši plastmasu no nolietotām sadzīves precēm pārstrādāt granulās, kas savukārt tiks eksportētas uz ASV, Eiropas Savienību un Āziju. Vairākums deputātu šādu ideju arī akceptējuši.

"Tas ir sabiedrības interesēs, jo tas ir uzņēmējdarbības atbalsts. Diemžēl jāsaka, ka mēs nevaram būt izvēlīgi. Mums jāņem pretim tas, kurš vēlas pie mums investēt," iepriekš sacīja Aizkraukles novada domes priekšsēdētāja vietnieks Einārs Zēbergs (Vidzemes partija).

Sabiedriskā apspriešana šajā gadījuma nebija obligāta, bet informatīvo sanāksmi pašvaldība nolēma neorganizēt, jo domes durvis esot atvērtas visiem, un informācija bijusi pieejama.

Tikmēr citādi domājošie deputāti vāca parakstus pret rūpnīcas izveidi un panāca piesārņojošās darbības atļaujas izsniegšanas termiņa pagarinājumu.

Parakstu vākšanas iniciators, bezpartijiskais Aizkraukles novada deputāts Guntis Jankovskis norādīja, ka gada laikā noskaidrojies, ka plānotā plastmasas pārstrāde ir "daudz kaitīgāks process", nekā domāts iepriekš.

Zviedrijā reģistrētā uzņēmuma ''Recipo AB'' pārstāvis telefonsarunā skaidroja, ka līdzīga "ekstrūdera" līnija, kas ražo granulas no cita veida plastmasas, jau veiksmīgi darbojoties arī citās rūpnīcās, tostarp Latvijā, un bažām par gaisa kvalitātes pasliktināšanos neesot pamata. Iedzīvotāji tam gan īsti netic.

"Ziniet, kaut kā neticas, lai viss būtu kārtībā. Lai būtu pēc tās tehnoloģijas. Cilvēkiem vairs nav tādas ticības, ka viss būs labi un kārtīgi," teica aizkraukliete Tatjana.

Savu viedokli tagad mainījusi arī domes vadība, kas lūgusi vides pārvaldi apturēt ''B'' kategorijas atļaujas izskatīšanu un izsniegšanu.

Iemesls tam esot bijis publikācija ar profesora Ivara Kalviņa viedokli.

"Kas izsauca diezgan plašu sabiedrības rezonansi, un, protams, mēs nevarējām palikt vienaldzīgi viņa redzējumam un pieņēmām lēmumu, ka nepieciešams piesaistīt neatkarīgu ekspertu," sacīja Zēbergs.

"Mēs jau vienu reizi pārcēlām atļaujas izsniegšanas termiņu par vienu mēnesi. Plāns ir, ka trešdien tiksimies vēl ar citām organizācijām un jautāsim viedokli, jo šāds gadījums ir pirmo reizi mūsu praksē," atzina VVD Madonas reģionālās vides pārvaldes pārstāve Dace Rudusa.

 Uzņēmums no ieceres atkāpties gan negrasoties un esot gatavs gaidīt atļauju, cik ilgi nepieciešams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti