Aizkrauklē apkure sadārdzināsies divas reizes, Baložos – par 15,8%, bet Brocēnos tarifs saruks

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šā gada 1. jūnijā spēkā stāsies jauns SIA "Aizkraukles siltums" siltumenerģijas tarifs. Tas būs 90,77 eiro/MWh jeb vairāk nekā divtik lielāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto. Par 15,8% apkure no jūnija sadārdzināsies Baložos, savukārt Brocēnos siltumenerģijas no 1. jūlija tarifs saruks par 3,2%, informēja Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK).

Aizkrauklē kurināmā izmaksas pieaugušas trīs reizes

SPRK skaidroja, ka no 2021. gada 1. jūnija SIA "Aizkraukles siltums" piemēro pašas noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas gala tarifu 43,55 eiro/MWh, kas apstiprināts SPRK.

Tarifa izmaiņas no šā gada jūnija saistītas ar kurināmā (dabasgāzes) cenas un iepirktās siltumenerģijas cenas būtisku pieaugumu.

Jaunajā tarifā, salīdzinot ar spēkā esošo, kurināmā izmaksas pieaugušas 2,8 reizes, savukārt iepirktā siltumenerģija, kas tiek ražota, izmantojot šķeldu, par 81,2%.

Aizvadītajos mēnešos dabasgāzes cenas uzrāda augstu līmeni saistībā ar karu Ukrainā. Arī biomasas kurināmā – īpaši šķeldas un granulu – cenas turpina pieaugt, taču joprojām izmaiņas ir mazākas, salīdzinot ar novēroto dabasgāzes tirgū, norādīja SPRK.

Noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinu un pamatojumu SIA "Aizkraukles siltums" iesniedza SPRK šā gada 27. aprīlī. SPRK, izvērtējot komersanta iesniegto pamatojumu, secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

SPRK vērsa uzmanību uz to, ka SIA "Aizkraukles siltums" piešķirtā atļauja pašai noteikt siltumenerģijas tarifus nozīmē, ka kurināmā cenas vai iepirktās siltumenerģijas cenas izmaiņu gadījumā uzņēmumam ir iespēja savlaicīgāk reaģēt un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām. Vienlaikus gadījumā, ja šo izmaiņu rezultātā tarifs samazinās, uzņēmumam ir pienākums noteikt zemāku tarifu.

Baložos siltumenerģijas tarifs pieaugs par 15,8%

Baložos siltumenerģijas tarifs no 1. jūnija būs 72,46 eiro/MWh jeb par 15,8% lielāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto. SIA "Baložu komunālā saimniecība" kopš 2021. gada 1. decembra piemēro pašas noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas gala tarifu 62,55 eiro/MWh, kas apstiprināts SPRK. 

Regulatorā norādīja, ka siltumenerģijas tarifa pieaugums Baložos saistīts ar iepirktās siltumenerģijas no SIA "Baložu siltums" izmaksu pieaugumu galvenokārt šķeldai un nelielā apmērā arī dabasgāzei.

SPRK izvērtējusi arī SIA "Baložu siltums" noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas ražošanas tarifu, kas SPRK tika iesniegts šā gada 21. aprīlī. Apstiprinātajā tarifā no saražotā siltumenerģijas daudzuma, izmantojot šķeldu, plānots saražot 94% apmērā, bet, izmantojot dabasgāzi – 4%.

Abiem komersantiem ar SPRK 2019. un 2020. gada lēmumiem piešķirtas tiesības piemērot pašu noteiktos siltumenerģijas apgādes pakalpojuma tarifus, ja mainās noteiktas izmaksas veidojošās pozīcijas (SIA "Baložu siltums" – ja mainās kurināmā, bet SIA "Baložu komunālā saimniecība" – iepirktās siltumenerģijas cena). Savukārt gadījumā, ja šo izmaiņu rezultātā tarifs samazinās, komersantiem ir pienākums noteikt zemāku tarifu. Pretējā gadījumā SPRK var rosināt tarifa pārskatīšanu vai atcelt šos lēmumus.

Ievērojot izmaksu pieaugumus, abi komersanti šā gada 21. aprīlī SPRK iesniedza noteikto (piedāvāto) siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu aprēķinus un pamatojumu jaunajiem tarifiem – SIA "Baložu siltums" par saražoto siltumenerģijas tarifu, savukārt SIA "Baložu komunālā saimniecība" – par siltumenerģijas gala tarifu lietotājiem. Veicot izvērtējamu, SPRK secināja, ka noteiktie (piedāvātie) tarifi ir pamatoti un atbilstoši metodikai.

Brocēnos būs par 3,2% zemāks siltumenerģijas tarifs

Šā gada 1. jūlijā SIA "Brocēnu siltums" stāsies spēkā jauns siltumenerģijas tarifs, ko pirmo reizi izvērtējusi un apstiprinājusi SPRK.

Jaunais siltumenerģijas tarifs Brocēnos būs 47,22 eiro/MWh jeb par 3,2% zemāks, salīdzinot ar šobrīd piemēroto, un vienlaikus arī viens no zemākajiem valstī. SIA "Brocēnu siltums" pašlaik piemēro 2009. gadā Liepājas pilsētas sabiedrisko pakalpojumu regulatora apstiprināto tarifu 48,76 eiro/MWh, informēja SPRK.

"Jūlijā gaidāmais siltumenerģijas tarifs, salīdzinot ar citu SPRK regulēto siltumapgādes komersantu tarifiem, būs viens no zemākajiem valstī.

Tas saistīts ar to, ka iepirktās siltumenerģijas ražošanas procesā galvenokārt tiek izmantota šķelda," skaidroja SPRK Enerģētikas departamenta direktore Līga Kurevska.

SIA "Brocēnu siltums" tarifā lielāko īpatsvaru no kopējām izmaksām veido iepirktās siltumenerģijas izmaksas (82,9%). Visu patērētājiem nepieciešamo siltumenerģiju uzņēmums iepērk no SIA "Brocēnu Enerģija", kas ražošanas procesā izmanto šķeldu.

Līdz ar jaunā tarifa apstiprināšanu SPRK izdeva atļauju SIA "Brocēnu siltums" pašai noteikt siltumenerģijas tarifus. Tas nozīmē, ka kurināmā cenas izmaiņu gadījumā uzņēmumam būs iespēja savlaicīgāk reaģēt un noteikt tarifus, kas atbilst ekonomiski pamatotām izmaksām. Savukārt gadījumā, ja šo izmaiņu rezultātā tarifs samazinās, uzņēmumam ir pienākums noteikt zemāku tarifu.

Salīdzinot ar sākotnēji iesniegto tarifu projektu, apstiprinātajā tarifu projektā cita starpā samazinātas elektroenerģijas, darba samaksas pamatlīdzekļu nolietojuma izmaksas, kā arī samazināta peļņa. Rezultātā, salīdzinot ar uzņēmuma sākotnēji SPRK vērtēšanai iesniegto, siltumenerģijas apgādes pakalpojumu gala tarifs samazināts par 5,6%.

SPRK, izvērtējot tarifu projektu un to veidojošo izmaksu pamatojumu, secināja, ka jaunie tarifi ir pamatoti un aprēķināti tādā apmērā, lai segtu SIA "Brocēnu siltums" siltumenerģijas apgādes pakalpojumu izmaksas.

SPRK vienlaikus atzīmēja: ņemot vērā, ka līdz ar šā gada 1. maiju beidzies valsts noteiktais atbalsts siltumapgādes maksājumiem mājsaimniecībām, SPRK aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt sev piemērotāko risinājumu pakalpojuma saņemšanai. SPRK atgādināja, ka lietotājiem ir iespēja atteikties no pakalpojumiem, piemēram, siltumapgādes vai karstā ūdens nodrošināšanas arī īstermiņā. Proti, daudzdzīvokļu mājas iedzīvotājiem sadarbībā ar apsaimniekotāju ir iespēja koriģēt pakalpojuma patēriņu, tādējādi par pakalpojumu maksājot kopumā mazāk.

SPRK tarifus apstiprina bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), norādītie tarifi ir bez PVN.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti