De Facto

"Rīgas satiksmes" politkonsultanti mūk no jautājumiem

De Facto

Saistībā ar LLU inovāciju projektiem policija uzsāk kriminālprocesu

Aizdomīgi kredīti FKTK darbinieces bijušajā darbavietā

Aizdomīgi kredīti augstas FKTK darbinieces bijušajā darbavietā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Latvijas otrās mazākās bankas “Meridian Trade Bank” bijusī vadība, iespējams, nodarījusi bankai zaudējumus, izsniedzot kredītus citiem saviem projektiem, noskaidrojis LTV raidījums “De facto”.  Par šādu darījumu novēršanu bankā bijusi atbildīga arī tagad augsta Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) darbiniece.

“Meridian Trade Bank” 2017. gadā iekritusi par pārkāpumiem, kas raksturīgi nelielām bankām. Proti, bankas vadība to, iespējams, izmantojusi arī kā kabatu, kur pasmelties lētu naudu citiem saviem projektiem. Banku uzraugs – FKTK – banku par to sodīja ar 890 tūkstošu eiro naudas sodu.

 

Piešķirti izdevīgi kredīti diviem zaļās enerģijas uzņēmumiem

“De facto” kļuvis zināms, ka runa ir par diviem zaļās enerģijas uzņēmumiem. “Priekules BioEnerģija” un “Priekules siltumtīkli” no bankas vairāku gadu periodā saņēma astoņus miljonus eiro lielus kredītus. Naudu piešķīra bez pirmās iemaksas, ar zemu nodrošinājumu, zemiem procentiem un garu atmaksas termiņu.

FKTK konstatēja, ka abas dāsni kreditētās kompānijas saistītas ar “Meridian Trade Bank” akcionāri Svetlanu Dzeni, kura vairāk nekā 20 gadus bija bankas prezidente, un viņas vīru Andri Dzeni, kurš bija bankas padomes loceklis.

Abiem kopīgā ar “Priekules BioEnerģiju” un “Priekules siltumtīkliem” var atrast daudz. FKTK pieļāvusi, ka Dzeņi ir šo uzņēmumu patiesie labuma guvēji, kaut gan īpašnieku sarakstos neparādās.

Pēc bankas sodīšanas Dzenei amatu bankā nācās pamest. Bankas akcionāri šogad iecēla jaunu valdi, ko vada Solvita Deglava, bijusī vadītāja tā sauktās “Parex bankas” sliktajai daļai “Revertai”.  

“Uzsākot darbu, bankas vadība konstatēja virkni darījumu, kam ir, iespējams, krāpnieciska nodarījuma pazīmes, kā arī atsevišķu bijušo bankas darbinieku mantkārīga rīcība ļaunprātīgā nolūkā. Šo iemeslu dēļ banka vērsās Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, un uz šo iesniegumu pamata ir ierosināti trīs kriminālprocesi,” stāsta Deglava. 

Bankas vadītāja izmeklēšanas dēļ darījumu detaļas neatklāj, taču “De facto” noskaidroja, ka viens no kriminālprocesiem attiecas tieši uz jau minētajiem kredītiem.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par krāpšanu lielā apmērā

Valsts policijā skaidro, ka izmeklēšana sākta gan par krāpšanu lielā apmērā un organizētā grupā, gan par pilnvaru pārsniegšanu mantkārīgā nolūkā.

“Procesi ir uzsākti nesen, tiek veiktas primārās procesuālās darbības, un izmeklēšanas interesēs neko tuvāk nevarēšu paskaidrot, bet lielos vilcienos tiek pētīta kredītu piešķiršanas kārtība, procentu likmes, pamatojums un tā tālāk,” skaidro policijas Ekonomisko noziegumu pārvaldes priekšnieks Pēteris Bauska.

Trīs gadus, kuru laikā notika aizdomīgo kredītu nosacījumu maiņa, par riska vadību “Meridian Trade Bankā” atbildēja Maija Treija. Šis amats viņai prasīja kontrolēt, lai šādi bankai neizdevīgi darījumi nenotiktu.

Maija Treija pašlaik vada departamentu, kas uzrauga banku darbu naudas atmazgāšanas novēršanā.

2015. gadā Treija izvēlējās karjeru turpināt FKTK. Un pašlaik vada atbilstības kontroles departamentu, kas uzrauga banku darbu naudas atmazgāšanas novēršanā.

FKTK priekšsēdētājs Pēters Putniņš apstiprina, ka par “Meridian Trade Bank” vēršanos policijā ir informēts. Viņš atzīst, ka izmeklētās epizodes daļēji pārklājas ar Treijas pavadīto laiku “Meridian Trade Bank”. Taču, viņu pieņemot darbā, aizdomas par pārkāpumiem kreditēšanā nebija izskanējušas.

“Tās situācijas, kur pārklājas šie termiņi un kur ir kaut kādi atbildības momenti, tajā laikā nebija pamata to vērtēt, jo nebija ne administratīvo lietu, ne atsevišķas problēmas atklājušās bankā. Tagad tie notikumi liks mums pārbaudīt atsevišķus faktus, bet precīzāk es negribētu runāt. Tas ir mūsu darbinieks un banka, negribētu dziļāk pašreiz komentēt,” sacīja Putniņš. 

Uz jautājumu, cik daudz bankas darbinieku bija informēti, ka, iespējams, pārkāpti kreditēšanas noteikumi, pašreizējā bankas vadītāja Deglava atteicās atbildēt: “Informāciju var sniegt tikai procesa virzītājs – Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde.”

Maija Treija viedokli “De facto” paust atteicās, ar FKTK sabiedrisko attiecību nodaļas starpniecību paužot, ka viņai nav zināmas izmeklēšanas detaļas.

Savukārt bijusī bankas prezidente Svetlana Dzene uz nosūtīto aicinājumu paust viedokli nereaģēja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti