Aizdevēju prasības Grieķijā izraisa jaunus protestus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Tūkstošiem protestētāju Atēnās pulcējušies iepretī Grieķijas parlamentam, lai paustu savu neapmierinātību ar politiķu nodomu celt nodokļus.

Balsojums seko pēc sarunām ar starptautiskajiem aizdevējiem. Jau pirmdien, 9.maijā, Briselē notiks Eirogrupas sanāksme, lai lemtu, vai Grieķijai pienākas nākamā aizdevuma daļa, ar ko kreditori kavējas, kamēr Grieķijas valdība nav izpildījusi kārtējās prasības.

Grieķijas dzīvi jau vairākas dienas ietekmē plaši streiki, jo sabiedrība iebilst pret valdības nodomu griezt pensijas un celt nodokļus, kam par iemeslu ir kārtējās prasības. Tās jāizpilda, lai starptautiskajiem aizdevējiem apliecinātu, ka Grieķija dara visu iespējamo, lai mazinātu budžeta izdevumus un varētu saņemt nākamos piecus miljardus eiro dažādu finansiālu saistību risināšanai.

Grieķijas politiķu lēmums ir izšķirošs, jo valstij ir svarīgi līdz jūnijam saņemt aizdevumu, pretējā gadījumā Grieķija atkal būs reāla bankrota priekšā. Eirogrupas finanšu ministri iepriekš jau atlika tikšanos, norādot, ka tai nav jēgas, iekams Grieķijas vara nav reāli rīkojusies, taču, tā kā izšķirošais brīdis, kad jābūt gala lēmuma par aizdevumu, kļūst arvien svarīgāks, eirozonas valstis tomēr tiksies sanāksmē.

Gan Starptautiskais Valūtas fonds, gan arī Eiropas aizdevēji uzstāj, ka Grieķijai ir jāspēj budžetā ietaupīt četrus miljardus eiro, īpaši norādot uz atlaidēm, kuras līdz šim piemērotas nodokļu sistēmā un pensijām, kuras, kā uzskata kreditori, var mazināt.

Taču abas šīs lietas un īpaši pensijas ļoti uztrauc Grieķijas iedzīvotājus. Lielākās arodbiedrības, kas pārstāv gan valsts, gan privātajā sektorā strādājošos, norādījušas, ka šī taupības programma būšot pēdējā nagla zārkā, kamēr ir arī valdības atbalstītāji, kuri norāda, ka Grieķijai nav citas izvēles, kā pieciest šo slogu, lai pēc iespējas ātrāk izkļūtu no jau gadiem ilgās krīzes.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs sarunās ar aizdevējiem aizvadītajā gadā vienojās par 86 miljardu lielu jaunu aizdevumu daļu apmaiņā pret taupības pasākumiem.

Streiki Grieķijā sākās jau piektdien, kad apstājās sabiedriskais transports un kursēja tikai taksometri. Savukārt jūrnieku arodbiedrības gatavojas streikot līdz otrdienas rītam.
Nedēļas nogalē protesta gājieni notiek gan Atēnās, gan citās Grieķijas pilsētās.

Grieķija pērn jūlijā no eirozonas partneriem saņēma jaunu 86 miljardu eiro lielu aizdevumu, kas to glāba no izstāšanās no eirozonas, taču kas vienlaikus paredz bargus nosacījumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti