Aizdevēji ierodas Atēnās; Grieķija apgalvo – sarunas nav sākušās

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Starptautisko aizdevēju ekspertu delegācijas ir ieradušās Atēnās un sarunas ar Grieķijas valdību par nākamo aizdevuma programmu ir sākušās. Par to pirmdien paziņoja Eiropas Komisija. Tomēr liecinot par nesaskaņu turpināšanos, Atēnas uzstāja, kas sarunas tomēr vēl nav sākušās un tas varētu notikt tikai pēc dažām dienām.  

Eiropas Komisijas pārstāve Mina Andrejeva pirmdien apstiprināja, ka starptautisko aizdevēju - Eiropas Komisijas, Eiropas Centrālās bankas un Starptautisko aizdevēju pārstāvji ir ieradušies Atēnās. Viņa paziņoja, ka, ierodoties kreditoru komandām, darbs pie sarunām par nākamo, trešo aizdevuma programmu piecu gadu laikā  ir sācies nekavējoties.

„Delegācijas no institūcijām jau ir Atēnās, un darbs sākas nekavējoties. Sarunām par saprašanās memorandu tagad vajadzētu virzīties uz priekšu, cik strauji vien iespējams. Darbs ir sācies, kas nozīmē, ka institūciju pārstāvji runā ar Grieķijas varas iestādēm,” pavēstīja Andrejeva.

Atēnās to, ka sarunas par aizdevuma programmas detaļām būtu sākušās, gan neapstiprināja. Aģentūra AFP citēja avotu Grieķijas valdībā, kas uzstāja, ka „sarunas ar [kreditoru] komandām sāksies ceturtdien”, nevis pirmdien. Raidsabiedrība BBC citēja valdības preses pārstāvi Olgu Gerovasilu sakām, ka sarunas sāksies vēlāk šonedēļ.

Pretrunīgie paziņojumi no Briseles un Atēnām liecina, ka grūtības turpinās. Bija paredzēts, ka aizdevēju pārstāvji ieradīsies Grieķijā jau pagājušajā nedēļā.

Eiropas Komisija uzsvēra, ka delegāciju ierašanās seko pēc tam, kad Grieķijas parlaments apstiprināja divas reformu paketes. Ekspertu uzdevums sarunās ar Grieķijas valdības pārstāvjiem būs detaļās izstrādāt aizdevuma programmu, kuras apjoms varētu būt 86 miljardi eiro.

Paredzēts, ka lielākā daļa tiks finansēta caur eirozonas pastāvīgo glābšanas fondu - Eiropas Stabilitātes mehānismu, kurš šim mērķim aizņemsies starptautiskajos finanšu tirgos, bet pārējo nodrošinās Starptautiskais Valūtas fonds.

Eiropas Komisijas preses pārstāve Andrejeva norādīja, ka atbalsta programmas izstrāde Grieķijai notiek „soli pa solim”, un Atēnām būs jāsper vēl papildu soļi.

„No Grieķijas varasiestādēm tika gaidīts vairāk reformu, lai padarītu iespējamu pārskaitījumu no Eiropas Stabilitātes mehānisma, un tas ir tas, kas tiek apspriests jau tagad. Reformu ieviešanas tempa saglabāšana arī palīdzētu stiprināt uzticību starp iesaistītajām pusēm,” sacīja Andrejeva.

Atēnas un Brisele cer, ka galīgā vienošanās par jauno aizdevuma programmu var tikt panākta līdz augusta vidum. Augusta otrajā pusē Grieķijai atkal būs jāatmaksā vecs parāds Eiropas Centrālajai bankai vairāk nekā trīs miljardu eiro apmērā un vēl pusotrs miljards eiro septembrī Starptautiskajam Valūtas fondam.

Sarunas starp kreditoru ekspertiem un valdības pārstāvjiem gaidāmas smagas. It īpaši ņemot vērā, ka pēc uzvaras parlamenta vēlēšanās un nākšanas pie varas galēji kreiso valdība Aleksa Cipra vadībā kreditoru delegācijas faktiski padzina no Atēnām.

Jau vēstīts, ka Grieķijas valdība paziņoja, ka vēlas vienošanos par trešo aizdevumu programmu ar aizdevējiem panākt līdz 20. augustam, kas ir gala termiņš 3,6 miljardu eiro parādsaistību atmaksai Eiropas Centrālajai bankai (ECB).

Pirmdien, 20.jūlijā, Grieķija jau veica parādsaistību maksājumus Starptautiskajam Valūtas fondam, ECB un Grieķijas Centrālajai bankai, ko varēja izdarīt, pateicoties valstij piešķirtajam īstermiņa aizdevumam 7,16 miljardu eiro apmērā. 

Tāpat starptautiskā reitingu aģentūra "Standard & Poor's" 20.jūlijā paaugstināja Grieķijas kredītreitingu, norādot, ka valstij piešķirtais īstermiņa finansējums samazinājis iespēju, ka nākamā gada laikā Grieķija varētu piedzīvot maksātnespēju. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti