«Airbus» subsīdiju dēļ ASV ļauj celt importa nodokli ES precēm, arī dažām pārtikas precēm no Latvijas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) arbitrs 2. oktobrī paziņoja lēmumu Eiropas Savienības (ES) un Amerikas Savienoto Valstu (ASV) strīdā par ES dalībvalstu subsīdijām aviācijas industrijas uzņēmumam “Airbus”, kurā atzina konkurences kropļošanu un deva ASV tiesības piemērot kompensējošus tirdzniecības pasākumus 7,5 miljardu USD (6,9 miljardi EUR) apmērā attiecībā uz Eiropas Savienības izcelsmes precēm. Tas skars arī Latvijas pārtikas preču eksportu, paziņojumā medijiem informēja Ārlietu ministrija.

ĪSUMĀ:

  • Pasaules Tirdzniecības organizācijas arbitrs atzina: “Airbus” Eiropas Savienībā  saņēma konkurenci kropļojošas subsīdijas.
  • Kompensācijā ASV dotas tiesības ieviest importa nodokļus ES precēm 6,9 miljardu eiro apmērā.
  • ASV jau paziņoja, ka lidmašīnām būs paaugstinātais muitas tarifs 10%, citām precēm – 25%.
  • Visvairāk tarifu pieaugums skars preces no Lielbritānijas, Francijas un Spānijas.
  • Tarifu kāpums gaidāms arī Latvijas precēm – sveistam, sieram, desām un saldētiem augļiem.
  • Provizoriski: importa nodokļi cels precēm, kuru eksports veido 0,48 miljonus eiro jeb 0,09% no Latvijas kopējā eksporta uz ASV 2018. gadā.
  • Nākamgad gaidāms PTO lēmums par līdzīgu ASV atbalstu “Boeing”.
  • Sagaidāms, ka PTO lēmums būs līdzīgs.
  • EK sarunās ar ASV piedāvā panākt risinājumu, lai izvairītos no abpusējas tarifu celšanas.

Strīda noregulēšanas procedūrā vairāku gadu garumā PTO secināts, ka ES aviācijas industrijas uzņēmums “Airbus” ir saņēmis konkurenci kropļojošas subsīdijas.

Lai kompensētu radītos zaudējumus, PTO ir piešķīrusi ASV tiesības ieviest kompensējošus pasākumus paaugstinātu importa nodokļu veidā importam no ES.

ASV jau ir izplatījušas paziņojumu, ka ar 2019. gada 18. oktobri plāno ieviest paaugstinātus muitas tarifus 10% (lidmašīnas) un 25% (pārējās preces) konkrētām ES valstu produktu grupām.

Ar provizorisko produktu sarakstu detalizētāk var iepazīties ASV Tirdzniecības pārstāvja vietnē.

Lielākoties paaugstināt nodokļus ASV plāno importam no Francijas, Lielbritānijas, Spānijas un Vācijas, kas tieši subsidēja “Airbus”. ASV plāno paaugstināt tarifus viskijam, drēbēm no Lielbritānijas, kafijai un metāla izstrādājumiem no Vācijas, pārtikas produktiem no Lielbritānijas, Vācijas un Spānijas.

Mazāk tiks ietekmēts arī citu ES dalībvalstu, tostarp Latvijas, eksports uz ASV.

Provizoriskais saraksts liecina, ka Latvijas gadījumā importa nodokļi tiks paaugstināti piena produktiem (sviests, siers), cūkgaļas izstrādājumiem (desas) un saldētiem augļiem, kas kopā veido 0,48 miljonus eiro jeb 0,09% no Latvijas kopējā eksporta uz ASV 2018. gadā, informēja ministrija.

2018. gadā Latvijas preču eksporta vērtība uz ASV bija 514 miljoni eiro, un pārtikas rūpniecības produktu īpatsvars kopējā eksportā uz ASV bija 4%, to vērtība bija aptuveni 22 miljoni eiro, liecina Latvija Investīciju un attīstības aģentūras informācija.

Ārlietu ministrija norādīja, ka šī strīda kontekstā līdzīgas prasījuma tiesības ir gaidāmas arī ES par ASV sniegto PTO noteikumiem neatbilstošu atbalstu “Boeing”.

Arbitra lēmums par pretpasākumu apjomu šajā lietā pret ASV tiek gaidīts 2020. gada pirmajā pusē. Paredzams, ka PTO arī Eiropas Savienībai piešķirs tiesības paaugstināt importa nodokļus ASV izcelsmes precēm un produktiem.

Eiropas Komisija (EK) šobrīd veic sarunas ar ASV un ir piedāvājusi priekšlikumus, lai panāktu savstarpēji izdevīgu risinājumu, izvairoties no abpusēju tarifu paaugstināšanas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti