«Airbus» izpilda PTO prasības strīdā par subsīdijām; ES gaida ASV sankciju atcelšanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Francija un Spānija ir vienojušās ar lidmašīnu ražotāju “Airbus” par izmaiņām atbalsta programmā aviolainera "A350" attīstībai. Līdz ar to Eiropas Savienība (ES) un tās dalībvalstis ir pilnībā izpildījušas Pasaules Tirdzniecības organizācijas (PTO) prasības. Tādēļ Eiropas Komisija (EK) uzskata, ka ASV vairs nav pamata uzturēt sankcijas pret vairākām Eiropas preču grupām.

"Airbus" atsakās no subsīdijām; ES gaida ASV sankciju atcelšanu
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

ES uzstāj, ka tā ir pilnībā izpildījusi PTO prasības strīdā par subsīdijām lidmašīnu ražotājam „Airbus”. Tādēļ ASV vairs neesot nekāda pamata uzturēt pērn ieviestās sankcijas pret Eiropas precēm.

Turklāt jau tuvāko nedēļu laikā ir gaidāms PTO lēmums strīdā par ASV atbalstu kompānijai „Boeing”.

ASV subsīdijas jau iepriekš ir atzītas par neatbilstošām starptautiskiem tirdzniecības noteikumiem. Tādēļ drīzumā tiks aplēsts sankciju apmērs, ko ES var piemērot pret ASV „Boeing” lietā.

Tomēr amatpersonas Briselē mudina Vašingtonu vienoties par kopīgu risinājumu, jo abpusējas sankcijas pašreizējā ekonomiskajā situācijā nebūt nav labākais risinājums.

KONTEKSTS: 

Pasaules Tirdzniecības organizācija pērn atļāva ASV piemērot muitas tarifus Eiropas Savienības precēm septiņu ar pusi miljardu ASV dolāru vērtībā, lai kompensētu nelikumīgās subsīdijas, kuras saņēmis Eiropas aviobūves gigants "Airbus".

Pasaules Tirdzniecības organizācija atzina, ka arī amerikāņu lidmašīnu ražotājs ''Boeing'' saņēmis nelikumīgas subsīdijas, taču vēl nepieņēma lēmumu par to, cik lielus tarifus pret ASV precēm var ieviest Eiropas Savienība.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti