«airBaltic» pirks papildus septiņas «Bombardier» lidmašīnas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aviokompānija “Air Baltic Corporation” parakstījusi līgumu papildus par septiņu “Bombardier CS300” lidmašīnu iegādi. Tādējādi “airBaltic” kopumā pasūtījusi 20 šādus lidaparātus, informēja aviokompānijā.

Pēc kataloga cenām līguma vērtība par septiņu “Bombardier CS300” iegādi ir aptuveni 506 miljoni ASV dolāru (444,25 miljoni eiro).

„Tas būtiski uzlabos Baltijas reģiona savienojumus ar Rietumeiropas un Austrumu tirgiem, veicinot Latvijas, Igaunijas un Lietuvas ekonomikas izaugsmi, kā arī radot jaunas darba vietas,” paziņojumā medijiem norāda “airBaltic” izpilddirektors Martins Gauss.

Papildu lidaparātu iegāde palīdzēšot atvērt jaunus attālākus galamērķus šī gada nogalē.

Pašlaik aviokompānija flotē izmanto 12 “Bombardier Q400” lidaparātus.

Kanādas ražotāja "Bombardier" lidmašīnas "CS300" spēj pārvadāt līdz 160 pasažieru līdz 6000 kilometru attālumā. "airBaltic" būs pasaulē pirmā aviokompānija, kas saņems šī modeļa lidmašīnas. 

"CS300" lidaparātu ražošanas sākšana atpaliek no grafika. Līgumu par to iegādi "airBaltic" un Kanādas ražotājs parakstīja 2012.gadā, un tas paredzēja, ka pirmie lidaparāti "airBaltic" rīcībā nonāks 2015.gada pēdējā ceturksnī. Taču termiņš pagarināts un tagad šie lidaparāti tiek gaidīti šā gada rudenī. 

"airBaltic" jau bija pasūtījis kopumā 13 "CS300" lidmašīnas, bet ieguvis tiesības par iepriekš fiksētu cenu pasūtīt vēl septiņus aviolainerus. Saskaņā ar iepriekš izskanējušo informāciju, viena tāda lidmašīna Latvijas uzņēmumam izmaksās 73 miljonus ASV dolāru.

Drījuma kopējā summa varētu būt 1,440 miljardi ASV dolāru (956,1 miljoni eiro) par 20 lidmašīnu iegādi, apliecināja “airBaltic” preses pārstāvis Jānis Vanags.

Saskaņā ar pēdējiem publiski pieejamiem datiem, 2014.gadā aviokompānijas peļņa bijusi 1,5 miljoni eiro, bet apgrozījums 245,1 miljoni eiro.

Tāpat vēstīts, ka "airBaltic" iepriekš plānoja iegādāties lidmašīnas reģionālajiem pārvadājumiem. Tika apsvērta Krievijā ražoto lidmašīnu "Sukhoi" iegāde. Vienlaikus "airBaltic" norādīja – ja kāds no konkurējošiem ražotājiem nāks klajā ar līdzvērtīgu piedāvājumu, tad "airBaltic" ir gatava vērtēt un izvēlēties cita ražotāja ražotās lidmašīnas.

Vēlāk valdība un arī Saeima, atbalstot 80 miljonu eiro ieguldīšanu "airBaltic" pamatkapitālā, vienlaikus izvirzīja nosacījumu -  "airBaltic" nedrīkst iegādāties, nomāt vai jebkādā citā veidā izmantot Eiropas Savienības vai starptautiskām sankcijām pakļauto valstu militāri rūpniecisko kompleksu produkciju. Līdz ar šo nosacījumu "airBaltic" liegta lidmašīnu "Sukhoi" iegāde.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Kaspars Ozoliņš atzina, ka aviokompānijas “airBaltic” biznesa plānā vairs nav paredzēts iegādāties simtvietīgās lidmašīnas reģionālajiem lidojumiem. Ozoliņš skaidroja, ka aviokompānija vērsās Satiksmes ministrijā, lai saskaņotu izmaiņas biznesa plānā, un valdība izmaiņas pieņēma.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti