«airBaltic» pēc ierobežojumu atcelšanas lidojumus plāno atsākt ar piecām lidmašīnām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas aviokompānija "airBaltic", tiklīdz ierobežojumi tiks atcelti, savu darbību plāno atsākt ar piecām "Airbus A220-300" lidmašīnām. Pieprasījumam atgriežoties, pakāpeniski flotei tiks pievienota pa vienai lidmašīnai nedēļā, vēstulē medijiem un Latvijas iedzīvotājiem raksta kompānijas prezidents un izpilddirektors Martins Gauss.

Gauss norāda, ka tieši pirms trīs nedēļām koronavīrusa dēļ "airBaltic" uz laiku apturēja visus plānotos lidojumus. Šobrīd nav zināms, kad lidojumi varēs atsākties, taču lidsabiedrības komanda gatavojas šim brīdim. Gauss norāda, ka aviācijas industrija gan Eiropā, gan citviet pasaulē ir ietekmēta kā vēl nekad iepriekš. Pasažieru biļešu rezervācijas lidojumiem pasaulē ir ievērojami samazinājušās, tostarp arī Latvijā par teju 100%.

"airBaltic" viceprezidents uzsver, ka pirms krīzes kompānija uzrādīja izcilus rezultātus - 2019. gadu noslēdzot ar pārvadāto pasažieru skaita rekordu, kā arī nodrošinot lidojumus uz vairāk nekā 80 galamērķiem. Lidsabiedrības finanšu rādītāji pārspējuši cerības, sasniedzot vairāk nekā 500 miljonu eiro ieņēmumus. Latvijas aviācijas nozare pārsniegusi 3% ietekmi uz Latvijas iekšzemes kopproduktu, kas ir vairāk nekā viena miljarda eiro liels ieguldījums gadā. Gauss arī norāda, ka kompānijā nodarbināti teju 1800 cilvēku, bet netiešā veidā tiek nodrošinātas vairāk nekā 30 000 darbavietas Latvijā.

"Šī ir vēsturiska krīze, kas dramatiski ietekmē mūsu darbiniekus. Mēs bijām spiesti pieņemt smagu lēmumu un samazināt darbinieku skaitu par 700 cilvēkiem, joprojām saglabājot vairāk nekā 1000 darbinieku, kamēr neveicam lidojumus. Darbinieku skaita samazināšanas iemesls ir saistīts ar to, ka uzņēmums nespēs atsākt lidojumus tādā apmērā kā iepriekš. Katrs darbinieks, kuru tagad zaudējam, ir traģēdija.

Mēs esam apsolījuši, ka nodarbināsim savus darbiniekus atkal, tiklīdz tas būs iespējams, taču šobrīd neviens nevar pateikt, kad tas notiks.

Tomēr jebkurā gadījumā, pateicoties mūsu spēcīgajai finanšu pozīcijai, mēs līdz maija vidum spējam izmaksāt algas mūsu darbiniekiem un nodrošināt pienācīgu papildu kompensāciju, kamēr negūstam ienākumus no plānotajiem lidojumiem," pauž Gauss.

Lidsabiedrība plāno atsākt savu darbību ar piecām "Airbus A220-300" lidmašīnām, tiklīdz ierobežojumi tiks atcelti. Pēc tam pakāpeniski flotei tiks pievienota pa vienai lidmašīnai nedēļā, kad pieprasījums atgriezīsies. "airBaltic" jau iepriekš pieņēma lēmumu neveikt lidojumus ar "Boeing" un "Bombardier Q400" lidmašīnu floti. Līdz ar jauno realitāti priekšplānā izvirzīts lēmums vienkāršot darbību un veikt lidojumus tikai ar "Airbus A220-300" floti. "airBaltic" patur tiesības pasūtīt līdz pat  80 "A220-300" lidmašīnām.

Gauss prognozē, ka laika gaitā pieprasījums pēc ceļojumiem atgriezīsies. Tāpēc maršrutu tīkls pielāgots tā, lai varētu turpināt nodrošināt gaisa aviosatiksmes savienojamību Baltijas valstīm, kā arī laika gaitā izaugt līdz darbības apjomiem iepriekšējā līmenī.

Vienlaikus kompānijas vadītājs atzīst, ka ir grūti paredzēt, kas notiks ar aviācijas nozari Eiropā, jo šobrīd vairāki tūkstoši lidmašīnu atrodas dīkstāvē.

To atgriešanās gaisā prasīs zināmu laiku, kā arī to ietekmēs tas, cik ātri no šīs krīzes situācijas atgūsies dažādas valstis.

Iespējams, ka būs vairāki maršruti, kuros šogad lidojumi netiks atsākti. "airBaltic" paredz, ka maršrutu tīkls tuvākajā nākotnē būs ierobežots, tomēr joprojām tiek plānots turpināt tiešos lidojumus ne tikai no Rīgas, bet arī no Tallinas un Viļņas.

Gauss norāda, ka augstu vērtē klientu lojalitāti - lielākā daļa izvēlas mainīt ceļojumu uz vēlāku laiku un uz lidojumiem tuvākā nākotnē biļetes ir rezervējuši vairāk nekā pusmiljons pasažieru. Tāpat "airBaltic" apsver turpmākā finansējuma iespējas. Potenciāls sākotnējais publiskais piedāvājums (Initial Public Offering — IPO), kas aviosabiedrību ved uz akciju tirgu, joprojām ir iespēja nākotnē. Tas atbalstītu akcionārus atgriezt daļu no ieguldījumiem, kā arī vienlaikus uzņēmuma turpmāko izaugsmi, norāda Gauss. 

KONTEKSTS:

Pandēmijas ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus nedaudz vairāk kā 2 miljardu eiro apmērā.

Valdība 31. martā nolēma, ka tā saukto dīkstāves pabalstu līdz ar vispārējā nodokļu režīmā strādājošajiem uzņēmumiem varēs saņemt arī pašnodarbinātie, autoratlīdzību saņēmēji un mikrouzņēmumos strādājošie. Vēlāk arī paplašināts atbalsta saņēmēju loks.

Latvijā pirmoreiz Covid-19 vīruss konstatēts 2020. gada 2. martā. Ar mērķi ierobežot infekcijas izplatīšanos Latvijā 12. martā izsludināta ārkārtējā situācija, kas būs spēkā līdz 14. aprīlim un kuras laikā noteikta virkne ierobežojumu, tostarp mācībām skolās jānotiek attālināti, atcelti starptautiskie pasažieru pārvadājumi un lidojumi.

 
    
    

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti