Dienas notikumu apskats

Ungārijā darbību beidzis lielākais valdības opozīcijas laikraksts

Dienas notikumu apskats

Rīgas dome akceptē Lielo kapu tramvaja projektu

«airBaltic» līdz gada beigām būs jāatrod jaunais «investoru mednieks»

«airBaltic» līdz gada beigām būs jāatrod jaunais «investoru mednieks»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Nepilnu gadu pēc tam, kad daļa nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akciju nonāca Ralfa Dītera Montāga-Girmesa īpašumā, valdība devusi zaļo gaismu jauna stratēģiskā investora meklējumiem. "airBaltic" vadībai uzdots atrast konsultantu, kam tiks uzticēta investora meklēšana. Konsultanta piesaistes procesu plānots pabeigt vēl šogad. 

Ralfa Dītera Montāga-Girmesa ieguldītie vairāk nekā 50 miljoni eiro līdz ar vairāk nekā 80 miljonus lielo valsts ieguldījumu ļāvuši situāciju nacionālajā aviokompānijā "airBaltic" uzlabot tiktāl, ka tagad aviokompānija nolēmusi pievērsties jau pirms nepilna gada saņemtā valdības uzdevuma izpildei un meklēt jaunu stratēģisko investoru.

Par to otrdien, 11.oktobrī, tika lemts valdības slēgtajā sēdē, pēc kuras "airBaltic" prezidents Mārtins Gauss visai optimistiski prognozēja: "Tā ir pelnoša kompānija un tādēļ mēs sagaidām, ka interese par "airBaltic" nākotnē būs pavisam cita.

Šobrīd mēs esam ļoti labā situācijā, daudz labākā nekā iepriekš – gaidām jaunu floti, pieaugošu noslogojumu un nodarbināto skaitu. Interesei par "airBaltic" jābūt labai."

Atšķirībā no iepriekšējiem investora meklējumiem, kad konsultanti – "Prudentia" – tiem veltīja vairākus gadus, šoreiz nacionālajai aviokompānijai par saviem līdzekļiem uzdots sameklēt konsultantu, kuram ir pieredze ne tikai apjomīgu finanšu darījumu organizēšanā, bet arī aviācijas nozarē.

Turklāt konsultantiem, kurus plānots atrast vēl līdz šā gada beigām, būs jāizpilda arī citas prasības. Proti, meklējot investoru, jārūpējas arī par to, lai Rīga saglabātu savu reģionālās nozīmes aviācijas centra statusu, norādīja satiksmes ministrs Uldis Augulis (Zaļo un zemnieku savienība).

"Aviokompānija, arī piesaistot stratēģisko investoru, nodrošina tos pašus vai pieļauj vairāk tiešos lidojumus, kādi ir šobrīd, saglabājot arī būtisku ietekmi stratēģisko jautājumu lemšanā valdībai. (..) Katrā ziņā šim piesaistītajam konsultantam jāpiedāvā, kāds ir labākais risinājums attiecībā uz stratēģiskā investora piesaisti tieši valsts interesēs," teica ministrs.

Jaunu stratēģisko investoru nacionālajai aviokompānijai Satiksmes ministrija cer atrast divu gadu laikā.

Atbilstoši šā gada sākumā noslēgtajam akcionāru līgumam, stratēģiskā investora ienākšanas gadījumā Montāgam-Girmesam būtu jāpārdod investoram sev piederošie 20% "airBaltic" akciju. Savukārt, ja investors vēlētos iegūt lielāku akciju paketi, daļu savu akciju pārdos arī valsts.

Iepriekš "airBaltic" investoru meklēja Latvijas konsultants – kompānija "Prudentia", taču valdība no šā konsultanta pakalpojumiem atteicās 2015.gada rudenī pēc skandāla ar pašreizējā “airBaltic” mazākuma akcionāra – Vācijas pilsoņa Ralfa Dītera Montāga-Girmesa –piesaisti. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti