Dienas ziņas

Tūjā vēlas tīrāko pludmali Latvijā

Dienas ziņas

Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolai 90

"airBaltic" investora līdzekļu izcelsmi otrreiz nepārbaudīs

«airBaltic» investora līdzekļu izcelsmi otrreiz nepārbaudīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Jau drīzumā noslēgsies “airBaltic” pamatkapitāla palielināšana un par aviokompānijas līdzīpašnieku kļūs vācu investors Ralfs Dīters Montāgs-Girmess. “airBaltic” jaunais līdzīpašnieks bijis aktīvs ofšoru izmantotājs. Izņēmums nav arī “airBaltic” gadījums, liekot vaicāt, vai Montāgs-Girmess būs patiesais valsts partneris kompānijā. Ministru prezidentu un nozari pārraugošo satiksmes ministru šis fakts gan neuztrauc.

Pirms “airBaltic” pamatkapitāla palielināšanas pabeigšanas kārtējo reizi medijos izskanējušas bažas par pērn aviokompānijai piesaistītā vācu investora Ralfa Dītera Montāga-Girmesa patieso kapitāla izcelsmi. Viņa vārds nesen izskanējis noplūdušo Panamas ofšoru dokumentu sakarā. Arī ieguldījumam “airBaltic” viņš izmantojis ārzonu kompānijas, radot šaubas, vai ieguldītā viņam nauda patiesi pieder. Nesen ieguldījumu “airBaltic” pamatkapitālā veikusi viņa Latvijā reģistrētā kompānija “Aircraft Leasing 1”, tomēr šīs uzņēmuma kapitāldaļas jau ieķīlātas kādā Sentkitsas un Nevisas federācijā reģistrētajā kompānijā “Airline Capital Group Limited”. Kādēļ dota šāda ķīla un kas ir ofšora īpašnieki, to Latvijas Televīzijai Montāgs-Girmess komentēt atteicās. Premjeram Mārim Kučinskim (Zaļo un zemnieku savienība (ZZS)) neskaidrības ap Montāga-Girmesa naudas izcelsmi nešķiet tik būtiskas.

"Šeit runa ir par investīciju kompāniju, ko viņš acīmredzot ir piesaistījis un panācis rezultātu. Kādā veidā, kurš ir īstais, kurš nē, man par to informācijas nav un šajā gadījumā svarīgāks ir rezultāts un igltspēja šai mūsu svarīgajai nozarei," 19.aprīlī "Rīta Panorāmā" teica Kučinskis.

Pēcāk, lūdzot paskaidrot šos izteikumus, premjers atkārtoti uzsvēra - uztraukumam nav pamata

"Nosacījumi ir veikti, darījums ir noticis. Es esmu pietiekoši informēts, lai teiktu, ka nav pamata bažām," uzsvēra premjers.

Pagājušā gada nogalē, kad tapa zināms par Montāga-Girmesa piesaisti, ažiotāžu izraisīja viņa biznesa saiknes Krievijā un vēlme iekļaut “airBaltic” flotē Krievijā ražotās lidmašīnas “Suhoj Superjet”. Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis ("Vienotība"), kurš “airBaltic” investora piesaistes laikā pildīja satiksmes ministra pienākumus atzīst – ja rodas šaubas, kapitāla izcelsme ir jāpārbauda.

"Jebkura informācija ir jāpārbauda, jautājums, vai ar šādu darījumu īstenošanu tiek nodarīts kaitējums Latvijai un aviokompānijas interesēm, vai aiz šī finansēšanas piesaistījuma piesaistes mehānisma neslēpjas prettiesiskas darbības," jautā Rihards Kozlovskis, pāradresējot šos jautājumus Satiksmes ministrijai.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) gan domā citādi.

"Ir tādas saistības, kādas ir. Uzņēmējs šīs saistības ir izpildījis. Tas, ka ir parādījušās spekulācijas publiskajā telpā, tas nekādā veidā neveicina kompānijai prestiža celšanu un iespēju attīstīties saskaņā ar biznesa plānu," saka Augulis.

Drošības policijā Latvijas Televīzija noskaidroja, ka uzdevums pārbaudīt ar Montāgu-Girmesu saistītos ofšorus nav saņemts. Kāpēc to nav lūgusi arī “airBaltic” padome, Latvijas Televīzijai noskaidrot neizdevās. Neviens no tās locekļiem nebija sazvanāms.

"Kas attiecas uz veidu un formu, kā "airBaltic" investors veido savu biznesu, tas ir viņa kompetences jautājums. Kādus riskus viņš uzņemas daudznozaru uzņēmējdarbībā, ir viņa jautājums, par ko jāvēršas pie viņiem. Vēlreiz saku – ja mūsu rīcībā būs informācija, ka mainās investora pārstāvis, kas ir jāpārbauda, mēs to darīsim nekavējoši," norāda Satiksmes ministrijas valsts sekretārs, “airBaltic” valsts kapitāldaļu turētājs Kaspars Ozoliņš.

Pamatkapitāla palielināšanas process un akcionāra piesaiste noslēgsies 2.maijā. Savukārt rudenī “airBaltic” flotē parādīsies pirmās “Bombardier C 300” lidmašīnas, kuru iegādes nodrošināšanai bija vajadzīgs jauns investors un tā dotais ieguldījums.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti