Panorāma

No 2024. gada visās skolās būs aizsardzības mācība

Panorāma

Panorāma

"airBaltic" ceļā uz valsts ieguldījumu atgūšanu

«airBaltic» ieņēmumi pērn pieauguši par 41%, zaudējumi samazinājušies gandrīz divas reizes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" ieņēmumi 2021. gadā sasniedza 204,1 miljonu eiro, kas ir par 41% vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Kompānija pagājušo gadu noslēdza ar 135,7 miljonu eiro zaudējumiem, kas ir gandrīz divreiz mazāki nekā gadu iepriekš, liecina aviokompānijas sniegtā informācija.

Lidsabiedrība uz un no Baltijas valstīm pērn pārvadāja 1,63 miljonus pasažieru, kas ir par 21% vairāk nekā pirms gada, teica "airBaltic" izpilddirektors Martins Gauss. Pasažieru skaita pieaugumu viņš saistīja ar reisu skaita palielināšanu galvenajos biznesa maršrutos.

"airBaltic" no Rīgas, Tallinas un Viļņas pērn nodrošināja kopumā 94 maršrutus, kas salīdzinājumā ar 2020. gadu ir pieaugums par 24%. Pērn veikti kopumā 23 400 lidojumi, kas savukārt ir par 5% vairāk nekā 2020. gadā. Kompānija pērn nodarbināja 1600 cilvēkus, kas ir par 30% vairāk nekā gadu iepriekš. Šogad darbinieku skaitu plānots palielināt līdz 2000.

"2021. gada lielākajā daļā mēs joprojām novērojām dažādus ceļošanas ierobežojumus un aviācijas nozares lielākās krīzes turpināšanos.

Taču "airBaltic" varēja palielināt lidojumu skaitu un tīros zaudējumus samazināja gandrīz uz pusi salīdzinājumā ar 2020. gadu," skaidroja Gauss.

Kompānijas zaudējumi pērn samazinājušies līdz 135,7 miljoniem eiro. 2020. gadu "airBaltic' noslēdza ar 264,6 miljonu eiro zaudējumiem.

Pēc Gausa teiktā, 2021. gadā bijis sarežģīts gads aviācijas nozarei, taču "airBaltic" spējis uzrādīt pozitīvu peļņu pirms nolietojuma, amortizācijas un nomas (EBITDAR) – 0,3 miljonus eiro. Savukārt EBIT (peļņa pirms procentiem un nodokļiem) bija ar mīnusa zīmi – 82,5 miljoni eiro zaudējumi, kas gan ir gandrīz 2,5 reizes mazāki par zaudējumiem gadu iepriekš.

Lidsabiedrība pērn turpināja savas flotes paplašināšanu, saņemot septiņas jaunas "Airbus A220-300" lidmašīnas. Kopumā lidsabiedrības flotē pērn bija 44 lidmašīnas. Palielinot flotes lielumu, uzņēmums plāno sasniegt peļņu no 2024. gada. Tāpat 2023. gada beigās vai 2024. gada sākumā plānots sākt "airBaltic" akciju kotēšanu biržā (IPO).

Akcijas biržā

Satiksmes ministrijā uzskata, ka tā ir labākā stratēģija, kā atgūt uzņēmumā ieguldītos nodokļus maksātāju līdzekļus.  

Satiksmes ministrijas Valsts sekretāra vietnieks Dins Merirands norādīja: "Saskaņā gan ar "airBaltic" biznesa stratēģiju, gan ar Satiksmes ministrijas vērtējumu šai te stratēģijai, IPO izlaišana ir viens no racionālākajiem un reālistiskākajiem veidiem, kā šo ieguldījumu saņemt atpakaļ."

Par "airBaltic" akciju sākotnējo publisko piedāvājumu jeb IPO tuvākajā nākotnē ir skeptisks finanšu eksperts Kārlis Purgailis: "Šobrīd jāsecina, ka investori, kur ir iegādājušies iepriekš izlaistās "airBaltic" parāda vērtspapīrus 200 miljonu apmēra kopuma, šobrīd investori ir diezgan piesardzīgi attiecībā pret šīm investīcijām. Šobrīd šīs obligācijas tirgojas tikai aptuveni 80% apjomā no nominālās vērtības."

Viņš turpināja: "Tāpēc es teiktu, ka publiskais akciju piedāvājums neizskatās diezgan reālistiski pie šīs situācijas, bet, protams, ir jāskatās kā attīstīsies situācija turpmāk."

Atgūstot aviokompānijā ieguldītos līdzekļus, proporcionāli samazināsies arī valsts dalība lidsabiedrībā. Satiksmes ministrijā konkrētus skaitļus nenosauc, jo tā esot ierobežotas pieejamības informācija.

Plāni šim gadam

Šajā gadā "airBaltic" plāno ieņēmumus 400 miljonu eiro apmērā, kas būtu par 96% vairāk nekā iepriekšējā gadā. Savukārt pārvadāto pasažieru skaitu šogad iecerēts audzēt līdz 3,3 miljoniem, kas būtu 106% vairāk nekā 2021. gadā. Maršrutu skaitu plānots palielināt par 4,3% – līdz 98 maršrutiem.

Vienlaikus uzņēmuma pārstāvji norādīja, ka daudz kas ir atkarīgs no tā, kā noritēs ekonomikas atveseļošanās pēc Covid-19.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti