Panorāma

Par Kozuļa saistību ar balsu pirkšanu netiešas liecības

Panorāma

Irākiešu bērni latviešu skolā

"airBaltic" nelidos ar "Sukhoi" lidmašīnām

«airBaltic» akcionāru līgumu papildina ar jaunu punktu - tas liegs pirkt Krievijas «Sukhoi»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas nacionālās aviokompānijas "airBaltic" akcionāru līgumā ir iekļauts jauns punkts, kas liedz aviokompānijai iegādāties, īrēt vai izmantot jebkura militāri rūpnieciskā kompleksa produkciju. Tā pēc valdības slēgtās sēdes otrdien, 1.decembrī, sacīja premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība"). 

Šāds lēmums bija jāpieņem, lai novērstu iespēju, ka “airBaltic” iegādātos Krievijā ražotās “Sukhoi” pasažieru lidmašīnas, kuru ražotājs ir netieši saistīts ar sankcijām pakļauto kaimiņvalsts militāro rūpniecību. Reģionālo lidmašīnu iepirkumā “Sukhoi” esot piedāvājuši krietni izdevīgākus nosacījumus.

"airBaltic" valdes priekšsēdētājs Martins Gauss žurnālistiem apliecināja, ka līdz ar jauno nosacījumu akcionāru līgumā aviokompānija nevarēs iegādāties arī Krievijā ražotas lidmašīnas "Sukhoi Superjet".

Gauss: "airBaltic" nevarēs pirkt Krievijā ražotās lidmašīnas "Sukhoi Superjet"
00:00 / 00:36
Lejuplādēt

"Šodien mums atkal bija diskusija. Un es esmu ļoti pateicīgs, ka šonedēļ Saeimā būs balsojums [par valsts aizdevumu "airBaltic"]. Un es varu apliecināt, ka "airBaltic" nelidos ar "Sukhoi Superjet" lidmašīnām. Pēdējās nedēļās mums ir bijušas intensīvas diskusijas ar "Bombardier" un viņi bija arī šeit vizītē.

Kopā ar investoru esam nolēmuši, ka "airBaltic" nelidos ar "Sukhoi Superjet", to varu apliecināt. Un ceru, ka sabiedrība to pozitīvi novērtēs," teica Gauss.

“Šobrīd mēs noslēdzam lēmuma pieņemšanas procedūru par reģionālo lidmašīnu iegādi. Līdz ko būs lēmums par ieguldījumu, tiks pieņemts lēmums par reģionāli lidmašīnu iegādi lidmašīnām, bet es vēlreiz uzsveru – “airBaltic” nelidos ar “Superjet”,” apliecināja Gauss.

Gauss pieļauj, ka reģionālo floti varētu veidot no Kanādas ražotāja Bombardier CS100 lidmašīnām, kuras nesen tika prezentētas Rīgā. Pirmās Krietni lielākas šīs sērijas CS300 lidmašīnas tiek gaidītas nākamā gada septembrī.  

Savukārt premjere atzina, ka valdības sēdē uzklausīts arī „airBaltic” finanšu investora Vācijas pilsoņa Ralfa Dītera Montāga-Girmess redzējums par sadarbību ar „airBaltic”.

„Ja šāds nosacījums ir iekļauts akcionāru līgumā, investors apliecināja vēlmi turpināt sadarbību ar „airBaltic”, ja parlaments lemts par aizdevuma kapitalizāciju,” teica Ministru prezidente.

Jau ziņots, ka “airBaltic” vadība iepriekš domāja, ar kura ražotāja lidmašīnām papildināt savu floti  reģionālajiem reisiem. Kompānijas vadītājs Gauss vairākkārt uzsvēra, ka šobrīd visekonomiskākā izvēle varētu būt Krievijā ražotās “Sukhoi Superjet 100” lidmašīnas. Krievija, uzsākot šo lidmašīnu ražošanu, lika lielas cerības uz klientiem Rietumos, tomēr tās nav attaisnojušās.

Tieši ar Krievijas ražoto lidmašīnu pārdošanu saistīts potenciālais “airBaltic” finanšu investors, kura piesaisti novembra sākumā valdība akceptēja pēc vairāk nekā četru stundu diskusijām.  Nākamajā dienā premjere nolēma pieprasīt satiksmes ministra Anrija Matīsa (“Vienotība”) demisiju.

Apstiprinātais investors Vācijas pilsonis Ralfs Dīters Montāgs-Girmess  aviokompānijā ieguldīs 52 miljonus eiro, bet valsts - 80 miljonus eiro. Montāgs-Girmess jau ilgus gadus ar biznesu nodarbojas Krievijā, un viens no tiem ir saistīts ar Krievijā ražoto lidmašīnu pārdošanu. Intervijā Krievijas žurnālam „Medveģ” 2010.gadā viņš atzina, ka savulaik bijis Vācijas izlūkdienesta darbinieks, tomēr, redzot, ka aukstais karš esot beidzies, nolēmis pievērsties biznesam.

Galīgo lēmumu par investora piesaisti un 80 miljonu valsts līdzekļu ieguldījumu “airBaltic” Saeima pieņems ceturtdien, 3.decembrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti