Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Valdi Keri

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Gundaru Jankavu

Skolēnu algas nodokļu grāmatiņas elektroniski

Aicina skolēnus algas nodokļu grāmatiņas atvērt elektroniski

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Valsts ieņēmumu dienests (VID) vasarā strādājošos skolēnus aicina algas nodokļu grāmatiņas atvērt elektroniski.

Viņi piedalīsies īpašā darbā iekārtošanas atbalsta programmā jauniešiem no 15 līdz 19 gadu vecuma. Šogad Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) plāno vasaras brīvlaikā trīsarpus tūkstošiem skolēnu piedāvāt dažādas darba vietas visā Latvijas teritorijā.

„Skolēns var pietiekties šajā pasākumā, ja mācās vispārējā, speciālā vai profesionālās izglītības iestādē vecumā no 15 līdz 20 gadiem,” skaidro NVA Tukuma filiāles vadītāja Dace Blūmentāle.

Darba devējam tiks maksāta subsīdija par skolēna nodarbināšanu. Tās apmērs ir puse no minimālās mēnešalgas, kā arī papildu samaksa pienāksies  darba vadītājiem.

Tukuma novada jauniešiem interese par darba vietām jau radusies tagad un  viens no lielākajiem darba devējiem, līdzīgi kā iepriekšējā gadā, būs novada dome. „No pašvaldības iestādēm ir saņemti 70 pieteikumi. Tie ir dažādi darbi, palīgstrādnieki un kā nopietnāku var minēt muzeju izstāžu un eksponātu zāļu uzraugu, ko piedāvā Tukuma novada muzejs. Kopumā 23 šādas darba vietas,” komentē Tukuma novada priekšsēdētājs Ēriks Lukmans.

Taču, sākot strādāt, skolēniem nevajadzētu aizmirst par dažādu formalitāšu kārtošanu un līguma parakstīšanu ar darba devēju

Stājoties darbā, VID aicina jauniešus atvērt algas nodokļu grāmatiņu un to  vislabāk būtu darīt elektroniskajā vidē.

To var izdarīt, apmeklējot portālu „latvija.lv”, kurā var ielogoties, izmantojot savas internetbankas paroles. „Ja viņam ir iesniegta elektroniskā  algas nodokļu grāmatiņa, tad tiek piemērots neapliekamais minimums un bērns algas izmaksā saņems lielāku summu,” norāda dienesta pārstāve Sandra Logina.

Ja jaunietis strādās tikai vasarā, tad arī vecākiem nebūs nekāda nepieciešamība apmeklēt Valts ieņēmumu dienestu. „Vecākiem šajā laika periodā saglabājas nodokļu atvieglojumi  par apgādībā esošu personu 165 eiro mēnesī. Šajā laikā bērni piemērojas viņu ienākumiem un darba algai ir nepaliekamais minimums 75 eiro mēnesī,” saka Logina.

Skolēni vasaras darbiem varēs pieteikties, sākot ar maija mēnesi, savukārt darba devēji jau tagad aicināti vērsties Nodarbinātības valsts aģentūrā un piedāvāt vakances.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti