Panorāma

EZA iesaka otrreiz revakcinēt tos, kam virs 60 gadiem

Panorāma

Latvijas konsuli Ukrainā: Ceram uz bruņojumu

Aicina rūpīgi izvēlēties saules paneļu uzstādītājus

Aicina rūpīgi izvēlēties saules paneļu uzstādītājus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šī gada laikā vairākkārt audzis mājsaimniecību skaits, kas uz savu ēku jumtiem uzstādījušas saules paneļus. Augot pieprasījumam, aug arī dažādu problēmsituāciju skaits, tāpēc gan AS “Sadales tīkls”, gan Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) aicina iedzīvotājus rūpīgi izvērtēt uzņēmumu, kuram grasās uzticēt pakalpojumu vairāku tūkstošu eiro apmērā. 

Tieši šogad būtiski audzis mājsaimniecību skaits, kas uz savu privātmāju jumtiem uzstādījušas saules paneļus. Pērn visa gada laikā paneļi uzstādīti aptuveni 1000 privātmājām, bet šogad pusgada laikā jau 3000 māju. Visā Latvijā kopumā 5000 privātmāju aprīkotas ar saules paneļu mikroģenerācijas sistēmām un pieprasījums pēc saules paneļiem nemazinās.

Tā kā pašas iekārtas un to uzstādīšana ir ilgtermiņa ieguldījums un maksā salīdzinoši dārgi, PTAC aicina pievērst uzmanību garantijai un rūpīgi apdomāt, vai vērts pašiem privāti pasūtīt iekārtas no trešajām valstīm.

PTAC Preču un pakalpojumu uzraudzības departamenta vadītāja Linda Rinkule norādīja: “Tur pastāv riski, jau arī minēju, tātad šai gadījumā, ja kaut kas notiek, tad, protams, šī garantija, ko mēs darīsim, ja, teiksim, šī iekārta pēkšņi nestrādās, tāpēc arī mums tomēr ir izvēlēties tādus uzticamus piegādātājus, ja pašiem varbūt tā neriskēt un nepirkt un neuzstādīt nezināmas izcelsmes iekārtas, jo īpaši tāpēc, ka vienalga pēc tam jāpieslēdz “Sadales tīklam”.”

Uzstādot iekārtu, būtiski nesabojāt ēkas jumtu, kā arī pašu iekārtu uzstādīt pareizi. Līdz šim PTAC saņēmis pa vienai sūdzībai gadā, ko nevar uzskatīt par nozīmīgu sūdzību skaitu. Taču centrs apzinās, ka tieši pašreizējais pieprasījums pēc paneļiem un daudzi jaunie tirgus dalībnieki situāciju var strauji mainīt, tāpēc aicina izvēlēties uzņēmumus, kuriem rūp reputācija un kuri turpinās sniegt garantiju ilgtermiņā.

Savukārt “Sadales tīkls” uzsvēra – pirms paneļu uzstādīšanas noteikti jākonsultējas ar “Sadales tīklu”, lai neapdraudētu ne sevi, ne kaimiņus. 

AS “Sadales tīkls” vecākais korporatīvo klientu apkalpošanas vadītājs Jurģis Vinniņš skaidroja: “Ir klienti, kuri vispār ar mums nesaskaņo šīs lietas un vienkārši uzliek šos paneļus. Un tad mēs pēc viedajiem skaitītājiem to redzam, ja nu kaut kas tiek, kā saka, dots tīklā, parādās kaut kāda ģenerācija un mēs to redzam. Klientam un kaimiņiem var nodegt elektroiekārtas. Tā vienkārši izsakoties un tīri no drošības viedokļa skatoties, tas ir, ka mūsu personāls vai arī kāds cits var nonākt zem strāvas trieciena.”

Drošības riski ir arī iemesls, kāpēc “Sadales tīkls” aicina pārliecināties, vai iekārtu uzstādītājiem ir atbilstoši sertifikāti darbu veikšanai. Ja tādu nav, ugunsnelaimes gadījumā arī apdrošinātāji var atteikties segt zaudējumus. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti