Aicina nevilcināties ar jaunu antidempinga pasākumu ieviešanu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Eiropas Komisija (EK) pabeigusi darbu pie jaunās antidempinga metodoloģijas, un EK viceprezidents Jirki Katainens pagājušajā nedēļā mudināja Eiropas Padomi pēc iespējas ātrāk ķerties pie šīs metodoloģijas apstiprināšanas.

Lai arī jauno metodoloģiju plānots attiecināt uz visiem gadījumiem, kad radušās aizdomas par trešo valstu īstenotu dempingu, mudinājumi pasteigties, visticamāk, saistīti ar to, ka, sākot no šā gada decembra, Eiropas Savienība (ES) vairs nevarēs importam no Ķīnas piemērot līdzšinējo antidempinga metodoloģiju, jo būs apritējuši 15 gadi kopš Ķīnas iestāšanās Pasaules tirdzniecības organizācijā.

ES valstu bloka kopējais īpatsvars pasaules eksportā arvien ir iespaidīgs un sasniedz 15% no visa pasaules eksporta, un EK plāno jaunus pasākumus, lai šīs pozīcijas noturētu. Nule kā pabeigts darbs pie jaunās antidempinga metodoloģijas sagatavošanas.

"Eiropas Komisija šodien pieņēma paziņojumu iekļaušanai Eiropas Padomes darbakārtībā. Tajā izklāstīta nostāja par nepieciešamību atjaunināt Eiropas Savienības tirdzniecības aizsardzības instrumentus.

Risinot jautājumu par vēl nepieredzēta dempinga un subsidētā importa radītajiem zaudējumiem Eiropas Savienības nozarēm, komisija jau pilnā mērā ir izmantojusi visus likumīgos līdzekļos, kas iespējami saskaņā ar esošo Eiropas Savienības antidempinga un pretsubsidēšanas likumdošanu. Taču mēs skaidri redzam, ka ar to nepietiek," teica EK viceprezidents Jirki Katainens.

Publiskajā telpā EK plāni ieviest jaunus ES iekšējā tirgus aizsardzības pasākumus tiek saistīta ar faktu, ka jau šā gada decembrī Ķīna iegūs tirgus ekonomikas statusu un līdz ar to spēku zaudēs patlaban esošie noteikumi par godīgu cenu noteikšanu Ķīnas eksportam. Tomēr jaunie noteikumi, kas paredz antidempinga nodevu aprēķināšanā izmantot vairāku kritēriju kopumu, attieksies uz visām trešajām valstīm, kad ir Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībvalstis, norāda Katainens.

"Mūsu jaunais priekšlikums paredz ieviest jaunas antidempinga aprēķināšanas metodoloģiju, lai fiksētu tirgus darbības izkropļojumus, kas saistīti ar valsts intervenci trešajās valstīs. Nosakot izkropļojuma apmērus, tiks izmantoti vairāki kritēriji, tādi kā valsts tirdzniecības politika un ietekme, plaša valsts uzņēmumu klātbūtne, diskriminācija par labu vietējiem uzņēmumiem un finanšu sektora neatkarība.

Šī jaunā metodoloģija būs neitrāla attiecībā pret konkrētām valstīm, jo varētu tikt vienādi attiecināta uz visiem Pasaules tirdzniecības organizācijas dalībniekiem," norādīja Katainens.

Pamatojot iemeslus, kādēļ Eiropas ražotāju pasargāšanai no trešo valstu subsidētā importa ir nepieciešams stingrāks regulējums, Katainens sacīja: "Daudzās trešajās valstīs trūkst caurspīdīguma attiecībā uz subsīdijām. Subsīdijas acīmredzami veicina izkropļojumus un pārprodukciju.”

Jautājums par Ķīnas un ES tirdzniecības attiecībām pagājušajā nedēļā tika apspriests sestajā augsta līmeņa ekonomikas un tirdzniecības dialogā. Diskusijās ar EK pārstāvjiem Ķīnas amatpersonas solījušas, ka, īstenojot ekonomikas reformu programmu, tiks samazināta valsts loma tirgus regulēšanā. Apspriesti arī jautājumi, kas saistīti ar Eiropas Savienības uzņēmumu piekļuvi Ķīnas tirgum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti