Āfrikas cūku mēris vēršas plašumā – sērgu konstatē mājas cūkām Ainažu pagastā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aizvadītajās brīvdienās Salacgrīvas novada Ainažu pagastā konstatēta mājas cūku saslimšana ar rukšiem bīstamo Āfrikas cūku mēri (ĀCM), informē Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

ĀCM konstatēts astoņām cūkā kādā piemājas saimniecībā. Par cūku turēšanu šajā saimniecībā nebija paziņots Lauksaimniecības datu centram, proti, cūku turēšana nebija reģistrēta. Tāpēc PVD ir uzsācis lietvedību administratīvā pārkāpuma lietā.

Ap slimības skarto saimniecību trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā – uzraudzības zona. Tajās tiks pastiprināti kontrolēts mājas un meža cūku veselības stāvoklis, kā arī dzīvnieku transporta līdzekļu kustība.

Aizsardzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus tās vismaz 40 dienas pēc slimības atklāšanas.

PVD atgādina, ka slimības uzliesmojuma gadījumā valsts kompensāciju var saņemt, ja cūkas bijušas reģistrētas un saimniecībā ievērotas biodrošības prasības.

Jau ziņots, ka ĀCM Latvijā pirmo reizi konstatēja pērn 26.jūnijā, kad PVD dažus metrus no Latvijas robežas ar Baltkrieviju atrada trīs mirušas mežacūkas.

Pērn mājas cūku saslimšanu ar ĀCM pēdējo reizi konstatēja septembrī. Šogad cūkām bīstamais mēris mājas cūkām pirmo reizi konstatēts jūnijā, kad mājas cūku saslimšana konstatēta Daugavpils novada Dubnas pagastā.

Pēdējo reizi ĀCM mājas cūkām konstatēts pagājušajā nedēļā, kad mēris atklāts Alojas novada Staiceles saimniecībā ar 14 mājas cūkām.

ĀCM cilvēkiem nav bīstams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti